Transmies

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Buck Angel "the man with a pussy" on yksi tunnetuimmista transmiehistä.

Transmies on transsukupuolinen henkilö, joka on syntynyt naisen kehoon, mutta kokee olevansa mies. Yleensä tällainen henkilö korjauttaa kehonsa ja anatomiansa vastaamaan enemmän henkistä sukupuoltaan. Transmiehestä käytetään englannin kielistä lyhennettä FTM ("female to male", suom. naispuolisesta miespuoliseksi).

Transsukupuolisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transsukupuolisuus on ristiriita mielen ja kehon sukupuoliominaisuuksien välillä. Transsukupuolisten kokemusten tasot vaihtelevat. Esimerkiksi transmiehen henkinen kärsimys voi johtua siitä, että miehinen sukupuoli-identiteetti, sukupuoleen sidotut vaistot ja usein myös seksuaalisuus eivät vastaa omaa tytön tai naisen kehoa, eikä hän siten fyysisesti tai henkisesti kykene tai uskalla ilmaista sukupuoltaan tai vaistojaan.

Transmiehen kärsimys saattaa johtua myös sosiaalisesta ristiriidasta, eli siitä, että henkilö ilmaisee yhtä sukupuolta, miestä, kun muut ihmiset saattavat tulkita hänet ulkomuotonsa puolesta toiseksi sukupuoleksi, naiseksi. Etenkin transsukupuolisen, pojaksi itsensä kokevan lapsen itsetunto voi vahingoittua pitkäaikaisesti, jos hänet jatkuvasti pakotetaan vasten tahtoaan tytön rooliin niin leikeissä, vaatevalinnoissa, koulun toiminnassa kuten muuallakin.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transmiehiä hoidetaan korjaamalla keho vastaamaan mieltä. Koska ilmiön arvioidaan johtuvan aivojen biologiasta, ei länsimaissa yleisesti enää pyritä kumoamaan potilaan sukupuolikokemusta tai halua kehollisiin muutoksiin psykiatrisilla hoidoilla.

Suomessa julkinen terveydenhuolto tarjoaa transmiehille hormonaaliset, kirurgiset ja muunlaiset hoidot, jotka tähtäävät muuttamaan henkilön biologian, anatomian ja ulkonäön miehiseksi. Myös nimi ja henkilöturvatunnus, sekä monet viralliset asiakirjat tai todistukset joissa nämä ilmenevät, voidaan muuttaa.

Hoitojen saamiseksi julkisen terveydenhuollon kautta on potilaan saatava transsukupuolisuus-diagnoosi. Se on Suomessa mahdollista saada kahdelta erinäiseltä psykiatreista, psykologeista ja hoitajista koostuvalta trans-tutkimusyksiköltä. Tutkimusjakso kestää useimmiten noin vuoden, mutta kesto on vaihdellut puolesta vuodesta peräti viiteen vuoteen.

Hoidon vaikutus ja toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iällä ja perimällä on vaihteleva vaikutus hoitojen lopputulokseen. Koska hormonilääkitys käytännössä kääntää henkilön kehityssuunnan naisellisesta miehiseksi, on miehinen lopputulos helpommin saavutettavissa nuorille, keille ei ole vielä kehittynyt vahvoja naisellisia piirteitä. Toisaalta monella on keski-ikäisenäkin hyvät lähtökohdat, kun taas toisille vahvat naiselliset piirteet ovat kehittyneet jo teini-iässä.

Ulkomuodoltaan erittäin feminiinistä transmiestä ei yleensä auta pelkkä hormonilääkitys. Siinä tapauksessa saatetaan tarvita esimerkiksi kasvoluuston kirurgista korjausta, rintojenpoistoa, tai vartalon kirurgiaa, jotta saavutettaisiin tyydyttävä, potilaan kannalta hyväksyttävä lopputulos.

Tilanne voi olla sama myös reilusti keski-iän ylittäneillä, vasta hoidot aloittaneilla transmiehillä. Heillä hormoneiden toimintaa hankaloittaa hidastunut aineenvaihdunta, mutta kirurgiakin voi olla mahdoton vaihtoehto iän vuoksi.

Miehen sukuelinten rakentaminen kirurgisesti on vaikeaa, ja jotkut transmiehet haluavat säilyttää itsellään naisen sukuelimet.

Nuorten hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa, kuten useimmissa Euroopan maissa, voidaan alaikäiselle, diagnosoidulle transsukupuoliselle aloittaa lääkitys, joka viivästyttää tytön murrosikää ja naisellisten piirteiden kehittymistä. Täysi-ikäisenä potilas - mikäli hänen kokemuksensa omasta sukupuolestaan on säilynyt ennallaan - voi aloittaa hormonilääkityksen, joka aiheuttaa pojan murrosiän. Näin ollen kasvot ja vartalo muuttuvat, karvoitus kasvaa, ääni madaltuu, rinnat eivät kasva.

Tilanne yhteiskunnassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarvittavien hoitojen määrä vaihtelee. Kun yksi potilas voi saavuttaa riittävän lopputuloksen pelkällä lääkehoidolla ja sopeutuu yhteiskuntaan miehenä, niin toinen potilas saatetaan ulkoiselta olemukseltaan edelleen tulkita naiseksi tai transsukupuoliseksi, joka todennäköisesti aiheuttaa hänelle sosiaalista haittaa, syrjintää ja henkistä kärsimystä.

Jälkimmäinen potilas saattaa tarvita kalliita kirurgisia sekä muunlaisia lisähoitoja poistaakseen naisellisia ominaisuuksia, mutta julkinen terveydenhuolto ei yleensä kustanna näitä. Sukupuolenkorjauksen onnistuminen tällaisella henkilöllä riippuu täten hänen varallisuudestaan. Transihmiset pitävät eroa sosiaalisesti ja hoitojen kannalta epätasa-arvoisena.

Lähipiirin ja työyhteisön suhtautumisella on myös suuri tärkeys; etenkin nuorten henkisen hyvinvoinnin ja hoitojen onnistumisen kannalta on merkittävää se, onko heillä vanhempiensa henkinen ja taloudellinen tuki.

Tunnettuja transmiehiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Buck Angel, yhdysvaltalainen aikuisviihdetähti
  • Cris Owen, ruotsalainen musiikkialan ammattilainen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]