Luettelo tunnetuista transsukupuolisista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo tunnetuista transsukupuolisista. Luettelo koostuu kuuluisista nykyajan henkilöistä, jotka ovat julkisuudessa itse viitanneet sukupuoleensa.

Nimi Syntymä- ja kuolinvuosi Kansalaisuus Ammatti/toimi Lähde
Marja-Sisko Aalto s. 1954 Suomi pappi ja kirjailija [1]
Thomas Beatie s. 1974 Yhdysvallat julkisuuden henkilö ja aktivisti [2]
Georgina Beyer s. 1957 Uusi-Seelanti poliitikko [3]
Mona Bling s. 1992 Suomi somevaikuttaja [4]
Buck Angel s. 1962 Yhdysvallat aikuisviihdenäyttelijä [5]
Balian Buschbaum s. 1980 Saksa seiväshyppääjä [6]
Mina Caputo s. 1973 Yhdysvallat muusikko [7]
Wendy Carlos s. 1939 Yhdysvallat muusikko [8]
Elizabeth Coffey s. 1948 Yhdysvallat näyttelijä [9]
Laverne Cox s. 1984 Yhdysvallat näyttelijä [10]
Dana International s. 1972 Israel laulaja [11]
Gia Darling s. 1977 Yhdysvallat aikuisviihdenäyttelijä [12]
Petra De Sutter s. 1963 Belgia gynekologi, professori, poliitikko [13]
Lili Elbe 1882–1931 Tanska taiteilija [14]
Mira Eskelinen s. 1989 Suomi kulttuurituottaja [15]
Bibiana Fernández s. 1954 Espanja näyttelijä, juontaja, laulaja [16]
Fallon Fox s. 1975 Yhdysvallat vapaaottelija [17]
Henny Harjusola s. 1994/1995 Suomi tubettaja [18]
Kimber James s. 1988 Yhdysvallat aikuisviihdenäyttelijä [19]
Caitlyn Jenner s. 1949 Yhdysvallat urheilija ja olympiavoittaja [20]
Jin Xing s. 1967 Kiina nykytanssija [21]
Christine Jorgensen 1926–1989 Yhdysvallat viihdetaiteilija [22]
Andreas Krieger s. 1966 Saksa kuulantyöntäjä [23]
Janae Kroc s. 1972 Yhdysvallat kehonrakentaja [24]
Sakris Kupila s. 1996 Suomi ihmisoikeusaktivisti [25]
Sophie Labelle s. 1988 Kanada sarjakuvataiteilija [26]
Elia Leino s. 1990 Suomi tubettaja [27]
Rachel Levine s. 1957 Yhdysvallat pediatri, virkamies [28]
Yazka Love s. 1963 Suomi toimittaja, yrittäjä [29]
Jamie MacDonald s. 1977 Suomi stand up -koomikko [30]
Chelsea Manning s. 1987 Yhdysvallat sotilas [31]
Nisha Ayub s. 1979 Malesia ihmisoikeusaktivisti [32]
Cris Owen s. 1960 Ruotsi musiikkialan ammattilainen [33]
Elliot Page s. 1987 Kanada näyttelijä [34]
Kim Petras s. 1992 Saksa laulaja [35]
Renée Richards s. 1934 Yhdysvallat tennispelaaja, silmälääkäri [36]
Vera Räsänen s. 1967 Suomi kuulantyöntäjä [37]
Alexander Saloranta s. 1987 Suomi pesäpalloilija [38]
Lucas Silveira s. 1987 Kanada muusikko [39]
Britney Sumell s. 1992/1993 Suomi tubettaja [40]
Sam Taskinen s. 1988 Suomi oopperalaulaja [41]
Brandon Teena 1972–1993 Yhdysvallat viharikoksen uhri, Boys Don't Cry -elokuvan esikuva [42]
Miiko Toiviainen s. 1990/1991 Suomi näyttelijä [43]
Nong Tum s. 1981 Thaimaa thainyrkkeilijä [44]
Lana Wachowski s. 1965 Yhdysvallat elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja [45]
Lilly Wachowski s. 1967 Yhdysvallat elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja [45]
Natalie Wynn s. 1988 Yhdysvallat tubettaja [46]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Unioni
  2. World's first pregnant man weds and wants more children Mail Online. 1.1.6.2016. Viitattu 12.10.2017.
  3. Wakefield, Lily: World’s first openly trans MP awarded Queen’s Birthday Honour for pioneering services to the LGBT+ community Pink News. 1.6.2020. Viitattu 25.3.2021. (englanniksi)
  4. Transnainen Mona Bling on rohkea esikuva, joka toivoo translakiin pikaista uudistusta ja uskoo siihen, että jokainen voi löytää rakkauden yle.fi. Viitattu 9.4.2021.
  5. Buck Angel: twiitti Twitter. 10.4.2019. Viitattu 26.3.2021. (englanniksi)
  6. Sky's No Limit for Gender-Changed Vaulter DW. 23.11.2008. Viitattu 19.4.2021. (englanniksi)
  7. Anderson-Minshall, Diane: Agony and Ecstasy Advocate. 19.10.2011. Viitattu 26.3.2021. (englanniksi)
  8. Reed, Susan: After a Sex Change and Several Eclipses, Wendy Carlos Treads a New Digital Moonscape People. 1.7.1985. Viitattu 26.3.2021. (englanniksi)
  9. Funk, Mason: Elizabeth Coffey Williams Interview Outwords. 8.8.2016. Viitattu 26.3.2021. (englanniksi)
  10. Laverne Cox Is the First Transgender Person on the Cover of Time Viitattu 7.11.2016.
  11. Barlow, Eve: Viva la diva! How Eurovision's Dana International made trans identity mainstream The Guardian. 10.5.2018. Viitattu 25.3.2021. (englanniksi)
  12. Warren, Peter: Third World Picks Up Gia Darling for Distribution AVN.com. 15.4.2009. Viitattu 26.3.2021. (englanniksi)
  13. Hugendubel, Katrin: Belgian milestone: A first trans minister and nobody cares Politico. 1.10.2020. Viitattu 25.3.2021. (englanniksi)
  14. Lili Elbe: the transgender artist behind The Danish Girl The Week. 18.9.2015. Viitattu 25.3.2021. (englanniksi)
  15. Riit'aho, Anni & Ikäheimo, Jorma: Sukupuolenkorjausprosessissa oleva Mira: Pitkä odotusaika voi olla transsukupuolisille hengenvaarallinen - Sveriges Radio Finska Sveriges Radio Finska. Viitattu 12.4.2021.
  16. Román, Manuel: Los hombres de Bibiana Fernández (y el más duro golpe que encajó) Libertad Digital. 17.2.2017. Viitattu 25.3.2021. (espanjaksi)
  17. Bishop, Greg: A Pioneer, Reluctantly The New York Times. 10.5.2013. Viitattu 19.4.2021. (englanniksi)
  18. Koskela, Alina: Suosikkitubettaja Henny Harjusolan kauppareissu päättyi karmealla tavalla – tuntemattomat miehet piirittivät: järkyttävä video lävähti nettiin Ilta-Sanomat. 8.8.2020. Viitattu 24.3.2021.
  19. 2010 AVN Award Winners Announced AVN.com. arkistoitu sivu. Viitattu 26.3.2021. (englanniksi)
  20. Caitlyn Jenner Encyclopædia Britannica. 2015. Viitattu 7.11.2016. (englanniksi)
  21. Transsukupuolinen koreografi Jin Xing päänvaiva Kiinassa Yle Uutiset. 19.6.2010. Viitattu 25.3.2021.
  22. Pernu, Ilkka: ”Ei ole täydellistä ihmistä” Suomen kuvalehti. 4.5.2018. Viitattu 26.3.2021.
  23. Stubin, Teemu: Heidi on nykyään Andreas: Ex-kuulantyöntäjältä avoin tilitys DDR:n dopingohjelmasta Iltalehti. 28.11.2015. Viitattu 19.4.2021.
  24. Tuthill, Matt: Transgender Powerlifter Janae Marie Kroc Shares Unbelievable Story Muscle and Fitness. Viitattu 26.3.2021. (englanniksi)
  25. Vierula, Hertta: Sakris Kupila muuttaa maailmaa Potilaan lääkärilehti. 18.5.2018. Viitattu 24.3.2021.
  26. Förbom, Utu: Sarjakuvapiirtäjä ja transaktivisti Sophie Labelle Helsingin sarjakuvafestivaalien vieraaksi – Sarjainfo haastatteli. Sarjainfo, 2020, nro 2. Artikkelin verkkoversio Viitattu 25.3.2021.
  27. Kanerva, Laura: Kohokukkia-tubettaja Elia Leino: “Se on onnellisuuden mitta, että saa olla sellainen kuin kokee olevansa” Partiomedia. 27.11.2019. Viitattu 24.3.2021.
  28. Stroud, Court: LGBTQ Americans See a New Path in Historic Confirmation of Trans Official AARP. 27.4.2021. Viitattu 12.6.2021. (englanniksi)
  29. Seppälä, Maria: Minä olen kameleontti. NHL, 2011, nro 4. Artikkelin verkkoversio Viitattu 25.3.2021.
  30. Kuisma, Joonas: Jamie MacDonald tekee komiikkaa sukupuolenkorjauksestaan Helsingin sanomat. 29.10.2015. Viitattu 12.4.2021.
  31. Ihatsu, Katja: Yh­dys­val­ta­lai­nen tie­to­vuo­ta­ja ja trans­nai­nen Chelsea Manning saa mais­tel­la va­paut­ta, mutta vain viikon Kaleva. 10.5.2019. Viitattu 24.3.2021.
  32. Transgender activist Nisha Ayub Ifex. 27.4.2020. Viitattu 19.4.2021. (englanniksi)
  33. Jussila, Veera: Mies ja nainen. Kuukausiliite, 2013, nro 10. Helsingin Sanomat. Artikkelin verkkoversio Viitattu 25.3.2021.
  34. Simoinen, Karoliina: Transsukupuolinen Elliot Page Time-lehden kannessa - puhuu nyt sukupuolenkorjauksestaan: ”Se pelasti elämäni” Iltalehti. 21.3.2021. Viitattu 24.3.2021.
  35. Daw, Stephen: Kim Petras on Being a Transgender Musician: 'I Hate the Idea of Using My Identity as a Tool' Billboard. 8.5.2018. Viitattu 25.3.2021. (englanniksi)
  36. Karvonen, Ossi: Sukupuoltaan korjannut pallotaituri halusi menestyä huipulla naisena – totuus paljastui nopeasti pelikentällä: "Se on kuin sormenjälki" MTV Uutiset. 20.3.2020. Viitattu 25.3.2021.
  37. Sukupuoltaan korjannut saa osallistua Kalevan Kisoihin Yle Urheilu. 9.7.2014. Viitattu 24.3.2021.
  38. Kuisma, Joonas: Pesäpallon viisinkertainen Suomen mestari korjaa sukupuolensa 20.11.2017. Yle Urheilu. Viitattu 23.11.2017.
  39. O’Kane, Josh: How T. Thomason is claiming a stake in the music world – and helping other transgender artists do the same The Globe and Mail. 5.6.2015. Viitattu 19.4.2021. (englanniksi)
  40. Raappana, Milena: "Onko ok olla kertomatta, että on trans?" - suomalaistubettajan mielipide sai fanien hyväksynnän Voice. 21.1.2020. Viitattu 24.3.2021.
  41. Kytöoja, Vesa: Laulaja korjaa sukupuoltaan - mitä tapahtuu äänelle ja uralle? Kulttuuriykkönen. 15.3.2021. Viitattu 24.3.2021.
  42. Illalla televisiossa: Tunnistaisitko naisnäyttelijän, joka esittää nuorta miestä? Ilta-Sanomat. 25.6.2014. Viitattu 19.4.2021.
  43. Talasterä, Johanna: Sukupuolenkorjaus sai näyttelijä Miiko Toiviaisen tajuamaan naisen karun aseman Yle Uutiset. 15.9.2019. Viitattu 26.3.2020.
  44. Thailand’s Transgender Muay Thai Fighters Under the Ropes. 25.1.2018. Viitattu 25.3.2021. (englanniksi)
  45. a b Matrix-elokuvien ohjaajaveljeksinä tunnetut Wachowskit ovat nyt molemmat transnaisia HS Nyt. 9.3.2016. Viitattu 19.4.2021.
  46. The Stylish Socialist Who Is Trying to Save YouTube from Alt-Right Domination The New Yorker. 19.11.2018. Viitattu 12.4.2021. (englanniksi)