Bibiana Fernández

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fernández vuonna 2018

Bibiana Manuela Fernández Chica (s. 13. helmikuuta 1954 Tanger, nyk. Marokko) on espanjalainen näyttelijä, juontaja ja laulaja. 1990-luvun lopulle asti hän käytti taiteilijanimeä Bibí Andersen.

Fernández on yksi harvoista transsukupuolisista näyttelijöistä. Hän syntyi poikana ja sai nimen Manuel, mutta kävi myöhemmin läpi sukupuolenkorjausprosessin. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Málagassa, josta hän muutti Barcelonaan toteuttaakseen unelmansa ryhtyä esiintyväksi taiteilijaksi. Barcelonassa Fernández esiintyi useissa vaudevilleissä ennen ensiesiintymistään valkokankaalla transsukupuolisuutta käsittelevässä Vicente Arandan elokuvassa Cambio de sexo (1977), jossa näytteli myös nuori Victoria Abril. Elokuvan menestyksen myötä hän nousi nopeasti kuuluisuudeksi Espanjassa.

Vuonna 1980 Fernández levytti albumin Bibí Andersen, jolta ilmestyi singlenä kappaleet ”Call Me Lady Champagne”, ”Sálvame”, ”I Wanna Be Loved by You” ja ”Canto”. Samalla hän vieraili erinäisissä televisio-ohjelmissa ja jatkoi esiintymistä teatterissa. Fernández on toiminut 1980-luvun alusta lähtien myös televisiojuontajana. Suurta suosiota sai musiikkiohjelma Sábado noche (1988–1989), jossa katsojia miellytti erityisesti Fernándezin ja hänen juontajaparinsa Carlos Herreran luonnollinen esiintyminen ja keskinäinen kemia.

Vuonna 1984 Fernández esiintyi Manuel Gutiérrez Aragónin draamassa La noche más hermosa, jonka pääosissa olivat Victoria Abril ja José Sacristán, ja vuonna 1985 Fernando Trueban komediassa Sé infiel y no mires con quién muun muassa Ana Belénin, Carmen Mauran ja Antonio Resinesin rinnalla. Vuonna 1985 hän oli mukana myös Pedro Almodóvarin televisioelokuvassa Tráiler para amantes de lo prohibido, josta alkoi 1990-luvulle ulottunut elokuvat Matador, Intohimon laki, Korkeat korot ja Kika kattanut yhteistyö ohjaajan kanssa.

Sittemmin Fernández on esiintynyt muutamissa elokuvissa ja vieraillut televisiosarjoissa. Hän on ollut myös suosittu vieras erilaisissa keskustelu- ja visailuohjelmissa. Hänen edellinen elokuvansa Rojo sangre on vuodelta 2004.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]