Lili Elbe

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elbe vuonna 1930

Lili Ilse Elvenes (28. joulukuuta 1882 – 13. syyskuuta 1931) eli Lili Elbe oli tanskalainen taiteilija ja yksi ensimmäisistä transnaisista, jolle tehtiin sukupuolenkorjausleikkaus. Hän syntyi Einar Magnus Andreas Wegenerinä. Elben elämästä on tehty elokuva Tanskalainen tyttö, jossa Elbeä esittää näyttelijä Eddie Redmayne.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elbe syntyi Vejlessä Tanskassa vuonna 1882 Einar Wegenerinä ja menestyi taiteilijana sillä nimellä. Samana aikana hän myös esitteli itsensä julkisesti Lili Elbenä, sanoen olevansa Einar Wegenerin sisko. Hän opiskeli taidetta Kööpenhaminassa Tanskan kuninkaallisessa taideakatemiassa.

Naituaan taiteilija Gerda Gottliebin, jonka tapasi opiskellessaan Kööpenhaminassa, hän alkoi pukeutua naisten vaatteisiin. Elbe maalasi maisemakuvia ja Gottlieb kuvitti muotilehtiä ja kirjoja. Elbe toimi usein mallina Gottliebelle tämän maalatessa art deco muotokuvia. Toimiessaan mallina, hän käytti naisten vaatteita ja sanoi tuntevansa olonsa mukavammaksi niissä. Gottlieb tuli myöhemmin kuuluisaksi maalauksistaan joissa Elbe oli esiintynyt.

Elbe ja Gottlieb matkustivat Italian ja Ranskan läpi, ja he muuttivat lopulta asumaan Pariisiin vuonna 1912. Pariisissa asuessaan Elbe eli naisena ja Gottlieb avoimesti lesbona. Elbe oli naimisissa Gottliebin kanssa vuodesta 1904 vuoteen 1930 asti, jolloin Elben leikkauksen jälkeen heidän avioliittonsa mitätöitiin, sillä Tanskan valtio ei hyväsynyt kahden naisen välistä avioliittoa.

1920-luvulla Elbe kuuli mahdollisuudesta korjata sukupuolensa pysyvästi. Hän matkusti Berliiniin saadakseen operaation. Korjattuaan sukupuolensa hän vaihtoi nimensä virallisesti Lili Elvenesiksi ja lopetti maalaamisen kokonaan. Hän kuoli Saksassa 48-vuotiaana 13. syyskuuta 1931 siihen aikaan vielä kokeellisen leikkauksen, kohdunsiirron, komplikaatioihin kolme kuukautta leikkauksen jälkeen. On epäilty, että Elbe saattoi olla intersukupuolinen, sillä oli todisteita siitä että hänellä olisi ollut surkastuneet munasarjat.

Elämä operaation jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lili Elbe ja Claude Lejeune

Elbe on sanonut että leikkaus teki hänestä sen naisen, joksi hän oli aina itsensä tuntenut. Koska Elbe oli nyt laillisesti nainen, eikä voinut olla enää naimisissa Gottliebin kanssa, he eivät enää eläneet yhdessä. Elbe meni kihloihin ystävänsä Claude Lejeunen kanssa, ja uskoi että voisi saada tämän kanssa lapsen. Elben kuoltua Niels Hoyer kokosi elämäkerran Elben päiväkirjoista niin, kuin Elbe oli toivonut.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]