Christine Jorgensen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Christine Jorgensen vuonna 1954.

Christine Jorgensen (30. toukokuuta 1926 New York3. toukokuuta 1989) oli yhdysvaltalainen viihdetaiteilija ja transaktivisti. Hän oli transnainen; ennen 1950-luvulla tehtyä sukupuolenkorjaustaan hänen nimensä oli George William Jorgensen Jr ja hänet oli värvätty Yhdysvaltain armeijan palvelukseen. Sukupuolenkorjaukset (tuolloin suomeksi "sukupuolenvaihdos") olivat vielä niin harvinaisia, että Jorgensenin sukupuolenkorjaus herätti suurta kansainvälistä huomiota.

Nuoruudessaan ihmiset Jorgensenin ympärillä alkoivat pitää häntä muista pojista poikkeavana ja kiteyttivät sen siihen että hän osoitti naismaisia taipumuksia.[1] Hän yritti mennä naimisiin miehen kanssa, mutta hänen ei annettu tehdä sitä, koska hänet oli syntymätodistuksessa merkitty pojaksi.

Jorgensen kävi sukupuolenkorjauksen 27-vuotiaana.[2] Jorgensenin palatessa häntä oli lentokentällä vastassa toimittajat ja säihkyvät salamavalot. Jorgensenia ja hänen transformaatiotaan pidettiin vuoden 1953 keskustelua herättäneimpänä lehtijuttuna.[3] Hän on kirjoittanut omaelämäkerran Christine Jorgensen: A Personal Biography (1967). Jorgensen kuoli syöpään 62-vuotiaana vuonna 1989.

Jorgensen kirjoitti vuonna 1950, että hänen menestyksensä aiheessa tarkoittaa jotakin tuhansille ihmisille, koska hän ei ole ainoa kenellä on kyseinen piirre.[3] Harry Benjamin kiittää kirjassaan The Transsexual Phenomenon Jorgensenia rohkeudesta ja päättäväisyydestä. Benjamin mainitsee myös että ilman Jorgensenin näkyvää tapausta hän olisi tuskin kirjoittanut kyseistä kirjaa. Jorgensen sitoi transsexualism-termin (transseksuaalisuus) itseensä mediatapauksessaan, jolloin termi sai keskeisesti sisällön hänestä.[4] Lääkärit ja tiedemiehet joutuivat Jorgensenin tarinan myötä täsmentämään käsityksiä seksuaalisuudesta sekä transseksuaalisuuden ja homoseksuaalisuuden eroavaisuutta.[1]

Jorgensen ei lopulta pitänyt englanninkielisestä termistä transsexual (transseksuaali) ja hän käytti sen sijasta sanaa trans-gender (transsukupuolinen) vuonna 1979.[5][6] Myöhemmin transsukupuolisuudesta puhuminen on korvannut transseksuaalisuus-sanan. Jorgensenin elämästä julkaistiin elokuva The Christine Jorgensen Story vuonna 1970. Jorgensen piti itseään Alfred Kinseyn liittolaisena ja seksuaalisen vallankumouksen kaartilaisena.[7]

  1. a b https://outhistory.org/exhibits/show/tgi-bios/christine-jorgensen
  2. https://www.kb.dk/en/inspiration/copenhagen-pride/christine-jorgensen
  3. a b https://www.washingtonpost.com/history/2023/06/12/first-transgender-surgery-christine-jorgensen/
  4. The Transsexual Phenomenon. s. 4.
  5. Parker, Jerry. "Christine Recalls Life as Boy from the Bronx", October 18, 1979. “"If you understand trans-genders," she says, (the word she prefers to transsexuals), "then you understand that gender doesn't have to do with bed partners, it has to do with identity."” 
  6. "News From California: 'Transgender'", May 11, 1982, pp. A–10. “she describes people who have had such operations' "transgender" rather than transsexual. "Sexuality is who you sleep with, but gender is who you are," she explained” 
  7. https://www.jstor.org/stable/25162028

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]