Transnainen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Transnainen mielenosoituksessa Pariisissa.

Transnainen on nainen, joka on syntymässä määritelty mieheksi. Transsukupuolisen ihmisen kokemus omasta sukupuolestaan ei siis vastaa hänen syntymässä määriteltyä sukupuoltaan. Nykyisin usein tällainen henkilö korjauttaa kehonsa ja anatomiansa vastaamaan henkistä sukupuoltaan eli naista. Transnaisesta käytetään englanninkielistä lyhennettä MTF ("male to female", suom. miespuolisesta naispuoliseksi).

Transsukupuolisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transsukupuolisuus on ristiriita mielen ja kehon sukupuoliominaisuuksien välillä.

Transsukupuolisten kokemusten tasot vaihtelevat. Esimerkiksi transnaisen henkinen kärsimys voi johtua siitä, että naisellinen sukupuoli-identiteetti, sukupuoleen sidotut vaistot ja usein myös naisellinen seksuaalisuus eivät vastaa omaa pojan tai miehen kehoa, eikä hän siten fyysisesti tai henkisesti kykene tai kehtaa ilmaista sukupuoltaan tai vaistojaan.

Transnaisen kärsimys saattaa johtua myös sosiaalisesta ristiriidasta, eli siitä, että henkilö ilmaisee yhtä sukupuolta, naista, kun muut ihmiset saattavat tulkita hänet ulkomuotonsa puolesta toiseksi sukupuoleksi, mieheksi.

Etenkin transsukupuolisen, tytöksi itsensä kokevan lapsen itsetunto voi vahingoittua pitkäaikaisesti, jos hänet jatkuvasti pakotetaan vasten tahtoaan pojan rooliin niin leikeissä, vaatevalinnoissa, koulun toiminnassa kuten muuallakin.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transnaisia hoidetaan korjaamalla keho vastaamaan mieltä. Koska ilmiön arvioidaan johtuvan aivojen biologiasta, ei länsimaissa yleisesti enää pyritä kumoamaan potilaan sukupuolikokemusta tai halua kehollisiin muutoksiin psykiatrisilla hoidoilla.

Suomessa julkinen terveydenhuolto tarjoaa transnaisille hormonaaliset, kirurgiset ja muunlaiset hoidot, jotka tähtäävät muuttamaan henkilön biologian, anatomian ja ulkonäön naiselliseksi. Myös nimi ja henkilöturvatunnus, sekä monet viralliset asiakirjat tai todistukset joissa nämä ilmenevät, voidaan muuttaa.

Hoitojen saamiseksi julkisen terveydenhuollon kautta on potilaan saatava transsukupuolisuus-diagnoosi. Se on Suomessa mahdollista saada kahdelta erinäiseltä psykiatreista, psykologeista ja hoitajista koostuvalta trans-tutkimusyksiköltä. Tutkimusjakso kestää useimmiten noin vuoden, mutta kesto on vaihdellut puolesta vuodesta peräti viiteen vuoteen.

Hoidon vaikutus ja toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iällä ja perimällä on vaihteleva vaikutus hoitojen lopputulokseen. Koska hormonilääkitys käytännössä kääntää henkilön kehityssuunnan miehisestä naiselliseksi, on naisellinen lopputulos helpommin saavutettavissa nuorille, keille ei ole vielä kehittynyt vahvoja miehisiä piirteitä. Toisaalta monella on keski-ikäisenäkin hyvät lähtökohdat, kun taas toisille vahvat miehiset piirteet ovat kehittyneet jo teini-iässä.

Ulkomuodoltaan erittäin maskuliinista transnaista ei yleensä auta pelkkä hormonilääkitys. Siinä tapauksessa saatetaan tarvita esimerkiksi kasvoluuston kirurgista korjausta, laserepilaatiota kehon karvoituksen poistoon, äänihuulileikkausta, aataminomenan höyläystä, rintaimplantteja tai rasvansiirtoja, jotta saavutettaisiin tyydyttävä, potilaan kannalta hyväksyttävä lopputulos.

Tilanne voi olla sama myös reilusti keski-iän ylittäneillä, vasta hoidot aloittaneilla transnaisilla. Heillä hormoneiden toimintaa hankaloittaa hidastunut aineenvaihdunta, mutta kirurgiakin voi olla mahdoton vaihtoehto iän vuoksi.

Transnainen ei välttämättä halua kaikkia sukupuoliominaisuuksia muutettavan, esimerkiksi jotkut transnaiset haluavat säilyttää itsellään miehen sukuelimet.

Nuorten hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa, kuten useimmissa Euroopan maissa, voidaan alaikäiselle, diagnosoidulle transsukupuoliselle aloittaa lääkitys, joka viivästyttää pojan murrosikää ja miehisten piirteiden kehittymistä. Täysi-ikäisenä potilas - mikäli hänen kokemuksensa omasta sukupuolestaan on säilynyt ennallaan - voi aloittaa hormonilääkityksen, joka aiheuttaa tytön murrosiän. Näin ollen kasvot ja vartalo jäävät siropiirteisiksi, karvat jäävät kasvamatta, ääni ei madallu, aataminomenaa ei tule, rinnat kasvavat naisellisesti ja naiselliset rasvakeskittymät pääsevät muodostumaan paremmin.

Pysyviä kirurgisia toimenpiteitä tehdään hyvin harvoin alaikäisille. Sellainen toimenpide on esimerkiksi vaginoplastia, jossa sukuelimistä muotoillaan vulva ja emätin. Kuuluisana poikkeuksena saksalainen Kim Petras sai kyseisen leikkauksen 16-vuotiaana. Hän ilmaisi olevansa tyttö 2-vuotiaasta asti ja pääsi aloittamaan lääkehoidot 12-vuotiaana.

Tilanne yhteiskunnassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarvittavien hoitojen määrä vaihtelee. Kun yksi potilas voi saavuttaa riittävän lopputuloksen pelkällä lääkehoidolla ja sopeutuu yhteiskuntaan naisena, niin toinen potilas saatetaan ulkoiselta olemukseltaan edelleen tulkita mieheksi tai transsukupuoliseksi, joka todennäköisesti aiheuttaa hänelle sosiaalista haittaa, syrjintää ja henkistä kärsimystä.

Jälkimmäinen potilas saattaa tarvita kalliita kirurgisia sekä muunlaisia lisähoitoja poistaakseen miehisiä ominaisuuksia, mutta julkinen terveydenhuolto ei yleensä kustanna näitä. Sukupuolenkorjauksen onnistuminen tällaisella henkilöllä riippuu täten hänen varallisuudestaan. Transihmiset pitävät eroa sosiaalisesti ja hoitojen kannalta epätasa-arvoisena.

Lähipiirin ja työyhteisön suhtautumisella on myös suuri tärkeys; etenkin nuorten henkisen hyvinvoinnin ja hoitojen onnistumisen kannalta on merkittävää se, onko heillä vanhempiensa henkinen ja taloudellinen tuki.

Tunnettuja transnaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]