Ero sivun ”Suora demokratia” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
Thule (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Valtiomuodot}}
{{Valtiomuodot}}
'''Suora demokratia''' on [[demokratia]]n muoto, jossa äänestyksen kohteena on aina päätettävä asia. Kaikilla kansalaisilla on yhtäläinen mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Suoraa demokratiaa kannattavat ainakin [[anarkisti]]t ja osa [[vasemmisto|vasemmistosta]], mutta sitä toteuttavat käytännössä myös mm. [[Sveitsi|sveitsiläiset]] kantonit.
'''Suora demokratia''' on [[demokratia]]n muoto, jossa pääasiallinen vallankäyttäjiä ovat kansalaiset eivätkä valitut [[edustuksellinen demokratia|edustajat]]. Ihanteena on kaikkien kansalaisten yhtäläinen mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Käytännössä suorana demokratiana pidetään edustuksellisessa demokratiassa erilaisia päätöksenteon mekanismeja, jotka mahdollistavat kansalaisten välittömän osallistumisen päätöksentekoon.

Käytännössä esimerkiksi työ-, yhdistys- tai kouluyhteisössä suoritettava [[äänestys]] on suoraa demokratiaa.
Tällaisia päätöksenteon mekanismeja ovat muun muassa [[kansalaisaloite]] ja [[kansanäänestys]], jossa äänestyksen kohteena on aina päätettävä asia sekä [[vaihtovaali]], jossa päätetään istuvan edustajan luottamuksesta kesken toimikauden. Myös [[kansankokous]] on eräs suoran demokratian keino.

Tunnetuimpia suoran demokratian toteuttajia ovat [[Sveitsin kantonit]], joissa osassa on edelleen käytössä kansankokous. Käytännössä esimerkiksi työ-, yhdistys- tai kouluyhteisössä suoritettava [[äänestys]] on suoraa demokratiaa.

Poliittisesti suoraa demokratiaa kannatetaan jonkin verran kaikkialla poliittisessa spektrissä, mutta keskeisessä roolissa se ei ole missään puolueessa. Jotkut [[anarkisti]]t kannattavat suoraa demokratiaa, kun taas osa suhtautuu siihen vain yhtenä valtion ja enemmistövallan ilmentymänä.


==Katso myös==
==Katso myös==

Versio 15. syyskuuta 2009 kello 16.53

Suora demokratia on demokratian muoto, jossa pääasiallinen vallankäyttäjiä ovat kansalaiset eivätkä valitut edustajat. Ihanteena on kaikkien kansalaisten yhtäläinen mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Käytännössä suorana demokratiana pidetään edustuksellisessa demokratiassa erilaisia päätöksenteon mekanismeja, jotka mahdollistavat kansalaisten välittömän osallistumisen päätöksentekoon.

Tällaisia päätöksenteon mekanismeja ovat muun muassa kansalaisaloite ja kansanäänestys, jossa äänestyksen kohteena on aina päätettävä asia sekä vaihtovaali, jossa päätetään istuvan edustajan luottamuksesta kesken toimikauden. Myös kansankokous on eräs suoran demokratian keino.

Tunnetuimpia suoran demokratian toteuttajia ovat Sveitsin kantonit, joissa osassa on edelleen käytössä kansankokous. Käytännössä esimerkiksi työ-, yhdistys- tai kouluyhteisössä suoritettava äänestys on suoraa demokratiaa.

Poliittisesti suoraa demokratiaa kannatetaan jonkin verran kaikkialla poliittisessa spektrissä, mutta keskeisessä roolissa se ei ole missään puolueessa. Jotkut anarkistit kannattavat suoraa demokratiaa, kun taas osa suhtautuu siihen vain yhtenä valtion ja enemmistövallan ilmentymänä.

Katso myös


Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.