Ero sivun ”Kauhujen talo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pari lisäjuttua
death count
Rivi 11: Rivi 11:


[[Simpsonit (27. tuotantokausi)|27. kauden]] jakso ”Hirveä halloween” on toistaiseksi ainoa ''Simpsonien'' halloween-aiheinen jakso, joka ei ole Kauhujen talo -jakso.
[[Simpsonit (27. tuotantokausi)|27. kauden]] jakso ”Hirveä halloween” on toistaiseksi ainoa ''Simpsonien'' halloween-aiheinen jakso, joka ei ole Kauhujen talo -jakso.

Koko [[Simpsonin perhe]] on tapettu Kauhujen talo -jaksoissa useasti. [[Homer Simpson|Homer]] on kuollut useimmin, yhteensä 28 kertaa.<ref>[https://uproxx.com/tv/treehouse-of-horror-deaths-simpsons/ Which Simpson Has Died The Most Often In The ‘Treehouse Of Horror’ Episodes?] Uproxx 23.10.2017.</ref>


==Jaksot/osiot==
==Jaksot/osiot==

Versio 4. heinäkuuta 2018 kello 21.42

Kauhujen talon DVD-julkaisu sisältää neljä Kauhujen talo-jaksoa (5, 6, 12 ja 13).

Kauhujen talo (engl. Treehouse of Horror) on jokavuotinen, halloweenin aikoihin esitettävä kauhuteemainen jaksotyyppi yhdysvaltalaisessa televisiosarjassa Simpsonit. Kauhujen talo -jaksot ovat yleensä tavallisia Simpsonien jaksoja synkempiä, pelottavampia ja väkivaltaisempia, ja niiden tapahtumat ovat usein yliluonnollisia tai muuten sellaisia, että ne eivät soveltuisi normaaleihin jaksoihin; esimerkiksi hahmot saattavat kuolla ilman että se vaikuttaa sarjan jatkumoon. Sarjan 2. tuotantokaudesta lähtien jokaisella tuotantokaudella on ollut aina yksi Kauhujen talo -jakso.

Kauhujen talo -jaksot sisältävät aina kolme itsenäistä tarinaa, jotka ovat teemoiltaan erilaisia. Ne voivat parodioida tunnettuja vanhoja tai uusia kauhuelokuvia kuten Hohto tai Tiedän mitä teit viime kesänä. Myös vanhan tv-sarjan Hämärän rajamailla jaksot ovat innoittaneet useita Kauhujen talo -tarinoita. Joskus aiheet on poimittu kirjallisuudesta, esimerkiksi kaikkein ensimmäisessä Kauhujen talossa oli Simpsonien versio Edgar Allan Poen viktoriaanisesta kauhurunosta ”Korppi”. Suorien parodioiden sijasta osiot voivat perustua yleisemmille kauhukliseille (kummitukset, ihmissudet, vampyyrit, zombit, pahat kaksoisolennot jne.) tai sitten niissä voi olla kokonaan omaperäinen idea. Lisäksi huomattava osuus varsinkin uudemmista Kauhujen talo -jaksojen tarinoista parodioi enemmän tieteis- ja jännityselokuvia kuin perinteistä kauhugenreä.

Varhaisemmissa Kauhujen talo -jaksoissa on mukana osioita yhdistävä kehystarina. Nimi Treehouse of Horror (kirjaimellisesti ”Kauhujen puumaja”) viittaa kaikkein ensimmäisen jakson kehystarinaan, jossa Bart ja Lisa kertoivat kauhutarinoita pihansa puumajassa. Kehystarinan sijasta osioiden välissä voi olla lyhyitä juonto-osuuksia, joissa hahmot esittelevät kunkin tarinan. Ensimmäiset Kauhujen talot myös alkoivat ylimääräisellä kohtauksella, jossa Marge varoittaa katsojia edessä olevan jakson pelottavuudesta.

Kauhujen talo -jaksoissa on joitakin toistuvia vakiovitsejä. Esimerkiksi avaruusolennot Kang ja Kodos esiintyvät jokaisessa Kauhujen talo -jaksossa, eivätkä juuri koskaan missään muissa jaksoissa. Sarjan alkutunnus on näissä jaksoissa yleensä tavallisesta poikkeava ja kauhuteemaan sopiva; ensimmäisissä Kauhujen taloissa se käsitti aina näkymän Springfieldin hautausmaalta ja lähikuvia hautakivien huvittavista teksteistä. Lisäksi Kauhujen talo -jaksoissa lopputekstit sisältävät väännöksiä sarjan tekijöiden nimistä, ne on kirjoitettu vihreällä fontilla normaalin keltaisen sijasta ja niiden aikana tunnusmusiikki kuullaan "aavemaisena" versiona.

Kauhujen talo -jaksoilla ei ole erillisiä nimiä, vaan ne on pelkästään numeroitu. Englanninkielisissä jaksonimissä käytetään roomalaisia ja suomenkielisissä tavallisia numeroita. Tuotantokausilla 2.–4. nimien suomennokset eivät vielä vastanneet tätä kaavaa vaan jokaisella jaksolla oli itsenäinen suomenkielinen nimi. Vanhempien Kauhujen talo -jaksojen alussa (aina ”Kauhujen talo, osa 12:een” asti) lukee englanninkielinen teksti The Simpsons Halloween Special, mutta se ei koskaan ole ollut yhdenkään jakson virallinen esitysnimi. Yhdysvalloissa Kauhujen talo -jaksojen ensi-illat ajoitetaan aina mahdollisimman lähelle halloweenia eli loka–marraskuun vaihteeseen. Suomessa näin ei ole pääasiassa tehty, mutta sattumalta neljäs Kauhujen talo osui ensiesitykseltään Suomessakin halloweenin tienoille, 5. marraskuuta 1994. Kauhujen talo -jaksoilla on yleensä tavallista korkeampi ikäraja.lähde?

27. kauden jakso ”Hirveä halloween” on toistaiseksi ainoa Simpsonien halloween-aiheinen jakso, joka ei ole Kauhujen talo -jakso.

Koko Simpsonin perhe on tapettu Kauhujen talo -jaksoissa useasti. Homer on kuollut useimmin, yhteensä 28 kertaa.[1]

Jaksot/osiot

  1. Which Simpson Has Died The Most Often In The ‘Treehouse Of Horror’ Episodes? Uproxx 23.10.2017.