Korppi (runo)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korppi istumassa Pallas Athenen rintakuvan päällä. Édouard Manet’n kuvitusta runon ranskankieliseen käännökseen Le Corbeau vuodelta 1875.

Korppi (The Raven) on yhdysvaltalaisen Edgar Allan Poen kirjoittama runo. Se julkaistiin ensimmäisen kerran 29. tammikuuta 1845 New York Evening Mirror -lehdessä.

Runon ovat suomentaneet muun muassa Valter Juva (kokoelmassa Sata runoa, 1916) ja Niilo Idman (esimerkiksi Poe-kokoelmassa Korppi ja kultakuoriainen[1]). Idmanin suomennos on nykyisin tunnetumpi.

Runo kertoo miehestä, joka tutkii puoleenyöhön asti kirjojaan, jotka kertovat menneisyyden salatieteistä. Hänen oveltaan kuuluu koputusta. Ensimmäisellä kerralla mies avaa oven ja siellä ”yö vain luo varjoaan”. Mies jää valvomaan ja muistelemaan kuollutta Lenooraa, jolla on ollut hänelle suuri merkitys. Toisella kerralla mies avaa ikkunan ja sisään lentää korppi, joka jää istumaan kuvapatsaan päälle. Mies puhuu korpille, joka vastaa aina huutaen ”ei milloinkaan!”[2] (engl. nevermore!). Mies suuttuu ja hätyyttelee korppia pois, mutta se pysyy patsaan päällä.[2]

Amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisjoukkue Baltimore Ravens on nimetty runon mukaan, sillä Poe asui Baltimoressa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Poe, Edgar Allan: Korppi ja kultakuoriainen. 3. painos. Kustannus Oy Forma, 1990. ISBN 951-0-02911-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Korppi ja kultakuoriainen
  2. a b Poe s. 8, 9, 10

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.