Ero sivun ”Parlamentaarinen tasavalta” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Nenoniel (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Nenoniel (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Valtiomuodot}}
{{Valtiomuodot}}
'''Parlamentaarinen tasavalta''' on [[tasavalta]], jossa [[hallitus|hallituksen]] on nautittava [[parlamentti|parlamentin]] luottamusta. Hallituksen johtaja on useimmiten [[pääministeri]], mutta yleensä on olemassa myös [[presidentti|presidentin]] virka. Eri parlamentaarisissa tasavalloissa pääministerin ja presidentin valtaoikeudet ovat eritasoiset. Suuressa osassa parlamentaarisista tasavalloissa (esim. [[Saksa]]ssa, [[Italia]]ssa ja nykyään myös [[Suomi|Suomessa]]) presidentti on lähinnä seremoniallinen ja edustuksellinen henkilö samaan tapaan kuin monarkki (yleensä [[kuningas]] tai [[kuningatar]]) nykyaikaisissa [[parlamentaarinen monarkia|parlamentaarisissa monarkioissa]] ja kuten näissä monarkioissa, ylin valta on pääministerillä. Toisissa parlamentaarisissa tasavalloissa (esim. [[Venäjä]]llä ja [[Ranska]]ssa, aiemmin myös Suomessa) presidentti on todellinen valtionpäämies, jolla on laajempi valta kuin pääministerillä. Tällaista parlamentarismin muotoa, joka eroaa tavallisesta parlamentarismista siinä, että ylin valta on presidentillä, kutsutaan myös [[semipresidentialismi]]ksi. On myös parlamentaarisia tasavaltoja (kuten [[Etelä-Afrikka]] ja [[Botswana]]), joilla samoin kuin useimmilla [[presidentillinen järjestelmä|presidentiaalisilla mailla]] ei ole pääministeriä vaan hallitusta johtaa presidentti ja näinollen presidentillä on suuri valta, mutta toisin kuin presidentiaalisissa maissa, hallituksen, myös presidentin, on nautittava parlamentin luottamusta ja hallituksen jäsenet ovat useimmiten kansanedustajia.
'''Parlamentaarinen tasavalta''' on [[tasavalta]], jossa [[hallitus|hallituksen]] on nautittava [[parlamentti|parlamentin]] luottamusta. Hallituksen johtaja on useimmiten [[pääministeri]], mutta yleensä on olemassa myös [[presidentti|presidentin]] virka. Eri parlamentaarisissa tasavalloissa pääministerin ja presidentin valtaoikeudet ovat eritasoiset. Suuressa osassa parlamentaarisista tasavalloissa (esim. [[Saksa]]ssa, [[Italia]]ssa ja nykyään myös [[Suomi|Suomessa]]) presidentti on lähinnä seremoniallinen ja edustuksellinen henkilö samaan tapaan kuin monarkki (yleensä [[kuningas]] tai [[kuningatar]]) nykyaikaisissa [[parlamentaarinen monarkia|parlamentaarisissa monarkioissa]] ja kuten näissä monarkioissa, ylin valta on pääministerillä. Toisissa parlamentaarisissa tasavalloissa (esim. [[Venäjä]]llä ja [[Ranska]]ssa, aiemmin myös Suomessa) presidentti on todellinen valtionpäämies, jolla on laajempi valta kuin pääministerillä ja koska presidentin, toisin kuin pääministerin johtaman hallituksen, ei tarvitse nauttia parlamentin luottamusta, parlamentarismi ei ole kovin vahvaa ja järjestelmässä on myös [[presidenttivaltainen järjestelmä|presidentillisen järjestelmän]] piirteitä. Tällaista järjestelmää on kuvailtu myös parlamentarismin ja presidentillisen järjestelmän välimuodoksi ja kutsuttu nimellä [[semipresidentialismi]] tai puolipresidentialismi. On myös parlamentaarisia tasavaltoja (kuten [[Etelä-Afrikka]] ja [[Botswana]]), joilla samoin kuin useimmilla [[presidentillinen järjestelmä|presidentiaalisilla mailla]] ei ole pääministeriä vaan hallitusta johtaa presidentti ja näinollen presidentillä on suuri valta, mutta toisin kuin presidentiaalisissa maissa, hallituksen, myös presidentin, on nautittava parlamentin luottamusta ja hallituksen jäsenet ovat useimmiten kansanedustajia.


[[Luokka:Valtiomuodot]]
[[Luokka:Valtiomuodot]]

Versio 25. toukokuuta 2015 kello 06.51

Parlamentaarinen tasavalta on tasavalta, jossa hallituksen on nautittava parlamentin luottamusta. Hallituksen johtaja on useimmiten pääministeri, mutta yleensä on olemassa myös presidentin virka. Eri parlamentaarisissa tasavalloissa pääministerin ja presidentin valtaoikeudet ovat eritasoiset. Suuressa osassa parlamentaarisista tasavalloissa (esim. Saksassa, Italiassa ja nykyään myös Suomessa) presidentti on lähinnä seremoniallinen ja edustuksellinen henkilö samaan tapaan kuin monarkki (yleensä kuningas tai kuningatar) nykyaikaisissa parlamentaarisissa monarkioissa ja kuten näissä monarkioissa, ylin valta on pääministerillä. Toisissa parlamentaarisissa tasavalloissa (esim. Venäjällä ja Ranskassa, aiemmin myös Suomessa) presidentti on todellinen valtionpäämies, jolla on laajempi valta kuin pääministerillä ja koska presidentin, toisin kuin pääministerin johtaman hallituksen, ei tarvitse nauttia parlamentin luottamusta, parlamentarismi ei ole kovin vahvaa ja järjestelmässä on myös presidentillisen järjestelmän piirteitä. Tällaista järjestelmää on kuvailtu myös parlamentarismin ja presidentillisen järjestelmän välimuodoksi ja kutsuttu nimellä semipresidentialismi tai puolipresidentialismi. On myös parlamentaarisia tasavaltoja (kuten Etelä-Afrikka ja Botswana), joilla samoin kuin useimmilla presidentiaalisilla mailla ei ole pääministeriä vaan hallitusta johtaa presidentti ja näinollen presidentillä on suuri valta, mutta toisin kuin presidentiaalisissa maissa, hallituksen, myös presidentin, on nautittava parlamentin luottamusta ja hallituksen jäsenet ovat useimmiten kansanedustajia.