Nukkevaltio

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Valtiomuodot

Tämä artikkeli on osa
Politiikka-luokkaa

muokkaa
Neuvostoliitto solmi 1939 Andrei Ždanovin, Kliment Vorošilovin, Josif Stalinin ja Vjatšeslav Molotovin (kirjoittaa) johdolla perustamansa ”Suomen kansanhallituksen” pääministerin O. W. Kuusisen (kuvassa oikealla) kanssa sopimuksen.

Nukkevaltio (myös vasallivaltio) on muodollisesti itsenäinen, käytännössä vieraan vallan tai vieraiden valtioiden miehittämä maa. Nukkevaltiota komentaa ”nukkehallitus”. Nukkehallitusta kontrolloivan valtion tarkoituksena on säädellä hallituksen valtion ulko- ja sisäpolitiikkaa. Näennäisesti nukkevaltio on itsenäinen, mutta todellisuudessa sen toiminta on täysin kontrolloivan valtion hallinnassa. Nukkehallituksella ei välttämättä ole lainkaan todellista valtaa maassaan, yleensä ne hallitsevat pieniä käytännön asioita kontrolloijan hallitessa kaikkia suuria linjoja.

Nukkevaltion tarkoituksena voi olla toimiminen toisen maan puskurivaltiona.

Nukkevaltion tarkka määrittely on hankalaa, koska useimmilla niistä on itsenäisen valtion tunnukset ja ainakin jossain määrin päätäntävaltaa sisäisissä asioissaan. Tämän perusteella on hankala määritellä, milloin kyseessä on nukkevaltio ja milloin itsenäisellä valtiolla on vain ”hyvät suhteet” suurempaan valtioon.

Nukkevaltio on käsitteenä halventava, minkä vuoksi vain kyseisiin valtioihin kriittisesti suhtautuvat käyttävät sitä. Hieman lievempi nimitys on satelliittivaltio.

Historiallisia nukkevaltioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.