Mario Party

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopeliä. Mario Party on myös pelisarja.
Mario Party
Mario Party -kansikuva.jpg
Kehittäjä Hudson Soft
Julkaisija Nintendo
Ohjaaja Kenji Kikuchi
Tuottaja Shinji Hatano
Shinichi Nakamoto
Säveltäjä Yasunori Mitsuda
Pelisarja Mario Party
Julkaistu
  • JP 18. joulukuuta 1998
  • NA 8. helmikuuta 1999
  • EU 9. maaliskuuta 1999
Lajityyppi party
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ACB: G
ESRB: E
Alusta Nintendo 64
Jakelumuoto pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mario Party (jap. マリオパーティ, Mario Pāti) on Hudson Softin kehittämä ja Nintendon joulukuussa 1998 Nintendo 64:lle julkaisema Mario Party -pelisarjan ensimmäinen osa. Mario Party ei ole tavallinen Mario-peli, vaan partypeli, jossa liikutaan vuorotellen virtuaalisella pelilaudalla ja pelataan erilaisia minipelejä. Peli on suunniteltu pääosin monelle pelaajalle samaan aikaan, ja tämä ominaisuus on tehnyt Mario Partysta hyvin suositun moninpelaajien keskuudessa. Peli aloitti nyttemmin jo yhdenteentoista osaan yltäneen pelisarjan.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mario Partyn pelaaminen muistuttaa hyvin paljon perinteistä lautapeliä. Pelaajat heittävät vuorotellen noppaa ja liikkuvat arpakuution silmälukujen osoittaman määrän mukaan pelilaudalla. Päätehtävänä on kerätä enemmän tähtiä, kuin kukaan muu pelaaja. Pelin voittaa lopulta se, jolla on pelin loppuessa eniten tähtiä.

Toinen tehtävä pelilaudalla on kerätä kolikoita, joilla voi ostaa erilaisia tavaroita pelilaudalla sijaitsevista kaupoista. Näitä tavaroita voi käyttää joku omaksi hyödykseen tai muita pelaajia vastaan. Mikäli pelin loputtua kahdella pelaajalla on sama määrä tähtiä, voittaa se pelaaja, jolla on enemmän kolikoita. Kolikoita saa kerättyä muun muassa voittamalla minipelejä.

Pelilaudalla näkyy kerralla vain yksi tähti. Tähden voi saada haltuunsa pääsemällä ruutuun, jossa tämä sijaitsee ja sen jälkeen maksamalla 20 kolikkoa Toadille. Kun pelaaja on ostanut tähden, ilmestyy toinen tähti toiseen paikkaan pelilaudalle. Jokaisen pelivuoron päätyttyä, kun jokainen pelaaja on kerran heittänyt noppaa, pääsee pelaamaan minipelejä. Jokaisen kokonaisen pelin jälkeen luovutetaan vielä kolme bonustähteä. Ensimmäinen annetaan pelaajalle, joka on kerännyt eniten kolikoita, toinen sille pelaajalle, joka on päässyt useiten sattuma-ruutuun. Kolmas tähti annetaan pelaajalle, joka keräsi eniten kolikoita minipeleissä.

Minipelien voittamisesta saa palkinnoksi kymmenen kolikkoa. Joissain minipeleissä hävinneiden täytyy taas luovuttaa omat rahansa voittajalle.

Pelissä on pelitila nimeltä Mini-Game Island, jossa pelaaja liikkuu saarella, ja hänen pitää pelata 50 minipeliä järjestyksessä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mario Party sai ristiriitaisia, mutta pääosin positiivisia arvosteluja. Pelin suurin kritiikin aihe oli, ettei sitä ollut yhtä hauska pelata yksin kuin kavereiden kanssa. Osa kritiikistä koski myös pelien liiallista sattumanvaraisuutta.[1]

Ohjainten hajoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mario Partyn joissakin minipeleissä piti pyörittää ohjaimen analogista sauvaa niin nopeasti kuin mahdollista. Tämä aiheutti useille pelaajille käsivammoja heidän pyörittäessään sauvaa kämmenellään. Nintendo noteerasi kyseisen vaara-haitan Mario Partyssa ja alkoi jakaa pelin pelaajille erikoisvalmisteisia muovihansikkaita, joita Nintendo suositteli pidettävän peliä pelattaessa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.