Lostin mytologia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lost on yhdysvaltalainen televisiosarja, joka sisältää lukuisia salaperäisiä elementtejä, jota on luonnehdittu scifiksi tai yliluonnollisiksi voimiksi. Päätapahtumapaikassa, saarella, ilmestyy usein huolestuttavia yhteensattumia, samanaikaisuuksia, déjà-vu -ilmiöitä, paradokseja ja muita arvoituksellisia ilmiöitä. Sarjan luojat kutsuvat tätä sarjan mytologiaksi.[1]

Saari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan keskeisin tapahtumapaikka on saari, jolla on lukuisia epätavallisia ominaisuuksia. Saaren sijainti vaihtuu ajoittain eikä saarelle pääse tavallisin keinoin. Saarta ympäröi eräänlainen muuri, jonka sisällä aika ei kulje kuten muualla. Elektromagneettiset ilmiöt ovat saarella tavanomaisia ja se tuntuu myös omaavan epätavallisen kyvyn parantaa asukkaansa. Sarjan loppupuolella selviää, että saaren erityiskyvyt johtuvat saaren keskustassa olevasta Lähteestä.

Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde, joka tunnetaan myös nimellä ”saaren sydän”, on saaren keskus. Se sijaitsee bambumetsän takana piilossa olevassa luolassa, jonka voi löytää vain sen aikainen saaren suojelija. Lähde kuvataan kirkkaana vesialtaana, johon laskee pieniä virtoja. Lähde loistaa voimakasta sähkömagneettista energiaa, joka on vaaraksi tavallisille ihmisille. Lähteen keskellä on suuri kivipilari, joka toimii korkkina. Lähde esitellään ensimmäisen kerran kuudennen tuotantokauden jaksossa Meren takaa, jossa Jacobin äitipuoli vie Jacobin ja tämän veljen Lähteen luo silmät peitettynä. Nainen kertoo, että aikanaan jompi kumpi pojista tulisi suojelemaan Lähdettä pahoilta ihmisiltä. Äitipuoli pyytää poikia olemaan menemättä luolaan, sillä muuten kohtalona olisi kuolemaakin pahempi asia.

30 vuotta myöhemmin nainen tekee Jacobista saaren uuden suojelijan, ennen kuin Jacobin veli eli Musta-asuinen mies tappaa naisen. Raivostunut Jacob heittää veljensä virtaan, ja luolassa veli muuttuu savuhirviöksi. 2 000 vuoden ajan Jacob toimii Lähteen suojelijana, kunnes Ben Linus tappaa hänet Musta-asuisen miehen suunnitelman mukaisesti. Jack Shephard, saaren uusi suojelija sekä Musta-asuinen mies laskevat Desmond Humen virtaan. Desmond poistaa kivipilarin altaasta, jolloin Lähde kuivuu, luola muuttuu punaiseksi ja saari alkaa täristä ja upota mereen. Musta-asuinen mies saa vihdoinkin mahdollisuuden paeta saarelta, mutta menettää samalla kuolemattomuutensa, jolloin Jack ja Kate Austen onnistuvat tappamaan hänet. Jack pelastaa saaren käynnistämällä Lähteen valon uudelleen. Vaihtoehtoisessa aikajanassa saari on uponnut mereen, mikä voi viitata Lähteen sammumiseen ja Musta-asuisen miehen aiempaan aikeeseen tuhota saari.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Rock[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Rock on suuri purjelaiva 1800-luvun puoliväliltä, joka sijaitsee saaren keskiosassa keskellä viidakkoa. Jaksossa Iankaikkisuudesta Black Rock lähtee merimatkalleen vuonna 1867. Laivan kapteeni on Magnus Hanso, ja vankien joukossa on Richard Alpert. Jacob sanoo Richardille lähettäneensä laivan saarelle. Black Rock törmää lopulta Taweret-patsaaseen, joka tuhoutuu. Jaksossa Vakio selitetään, että Black Rock lähti Portsmouthista, Englannista 22. maaliskuuta 1845 kauppamatkalle Siamin kuningaskuntaan, jolloin se hävisi traagisesti merelle. Ainut tiedetty todiste tästä matkasta on laivan kapteenin muistivihko, joka löydettiin merirosvojen hallusta Île Sainte-Marielta, Madagascarilta seitsemän vuotta myöhemmin. Vihkon sisältö ei ole kuitenkaan koskaan tullut julkisuuteen, ja siitä tietää vain Tovard Hanson perhe. Charles Widmore ostaa kuitenkin kyseisen vihon huutokaupassa.

Jaksossa Exodus John Locke mainitsee, että laivan on täytynyt olla matkalla kaivoksille ja se on luultavasti lähtenyt Afrikan itärannikolta, Mosambikistä. Laivassa on dynamiittia, kaivostyöläisten tarvikkeita ja useita kahlittuja luurankoja, vaikka orjuus olikin kiellettyä brittilaivoissa vuodesta 1845 lähtien. Leslie Arzt mainitsee, että tsunami olisi voinut pyyhkäistä laivan mailien päähän keskisaarelle, kuten myöhemmässä jaksossa nähtiinkin. Joutsen-aseman turvaoveen piirretyssä kartassa on merkintä ”Magnus Hanson viimeinen leposija / Black Rock”, kuten jaksossa Yhdessä elää, yksin kuolee nähdään.

Jaksossa Kaikki rakastavat Hugoa Hugo ”Hurley” Reyes räjäyttää laivan dynamiittivaraston, jotta selviytyneet eivät voisi tuhota lentokonetta. Räjähdyksessä koko laiva tuhoutuu palasiksi.

Vaihtoehtoisessa aikajanassa Black Rockin kuva näkyy Alex Rousseaun oppikirjassa Benjamin Linusin oppitunnilla.

Mökki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jacobin, saaren suojelijan ja Toisten johtajan, sanotaan oleilevan salaperäisessä mökissä, joka pystyy katoamaan ja ilmestymään saaren eri paikkoihin. Mökin rakensi Dharma Initiativen matemaatikko Horace Goodspeed lahjaksi vaimolleen. Goodspeed kantoi sen sinikopiota taskussaan kun hänet tapettiin Dharma-puhdistuksessa. Mökkiä ympäröi musta, tuhkanomainen pulveri, joka on samanlaista kuin Benin päällä ollut aine sen jälkeen kun hän päästi savuhirviön vanhoihin tunneleihin kotoaan parakeilta. Tuntemattomasta syystä Christian Shephard ja hänen tyttärensä Claire Littleton oleskelevat mökissä Jacobin sijaan jaksossa Mökkihöperyys. Jaksossa Onnettomuus Ilana Verdansky polttaa Jacobin mökin maan tasalle, uskoessaan jonkin muun käyttäneen sitä, mikä myöhemmin paljastui todeksi.

Rauniot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarella on monia raunioita, joista suurimmassa osassa on hieroglyfejä. Jaksossa Yhdessä elää, yksin kuolee Sayid, Jin-Soo Kwon ja Sun-Hwa Kwon näkevät mereltä suuren patsaan jäännökset, jotka kohoavat kalliolla meren rannassa. Kaikki mitä patsaasta on jäljellä on vain suuri nilkasta katkennut nelivarpainen marmorijalka. Sayid sanoo, ettei tiedä mikä on kamalampaa: se, että loppu patsas on kadoksissa vai se että jalassa on vain neljä varvasta. Patsasta on verrattu Rhodoksen kolossiin.[2] Viidennen tuotantokauden jaksossa LaFleur nähdään koko patsas takaa katsottuna. Takaapäin nähdyllä patsaalla on leijonan korvia muistuttavat korvat, päässään kruunu, pitkät hiukset, Ankh molemmissa käsissään ja muinainen egyptiläinen vaatetus. Patsas on nimeltään Taweret[3], egyptiläinen hedelmällisyyden ja elämän jumala.

Patsaan jalustassa on salainen kammio, jota Jacob käyttää kotinaan. Kaikki neljä elementtiä; maa, vesi, tuli ja ilma esiintyvät kammiossa. ”Tuli huoneen keskellä olevassa syvennyksessä, joka koostuu mustasta hiekasta kohoavista liekeistä, jota kaikkea ympäröi vesi.”[3] Kammion kattoon on myös maalattu muinaisen Egyptin aikaisia astronomisia karttoja, jotka viittaavat tähtiin ja planeettoihin, aikaan ja jumalatar Taweretiin.[3]

Jaksossa Tyrmä paljastetaan muita raunioita, kun Toiset sitovat Anthony Cooperin eli Locken isän suureen katkenneeseen kivipilariin. Kolmannen kauden lopussa Ben kertoo Richardille, että tämän täytyy jatkaa Toisten johdattamista Temppeliin. Jaksossa Tapaa Kevin Johnson hän lähettää myös Alex ja Danielle Rousseaun sekä Karlin samaan paikkaan. Benin kartassa paikka on merkitty Dharma-symbolilla, mutta Temppelin on myös mainittu olevan savuhirviön vartioima. Kun Alex tapetaan, Ben kutsuu hirviön kaappiinsa piilotetun salaisen kammion kautta, jonka kivilattiassa on hieroglyfejä. Kun Ben menee Orkidea-asemalle, virallisen Dharma-aseman takana on jotain mikä näyttää olevan joukko muinaisia hautakiviä, joissa on tuntemattomia hieroglyfejä. Viidennellä kaudella Richard Alpert vie nuoren Benin Temppelin sisälle, jotta saisi parannettua tämän saaman tappavan luodin aiheuttaman vahingon. Alpert sanoo ennen tätä, ettei Ben ole enää sen jälkeen sama ihminen.

Saaren alla on myös labyrintti, jossa hirviön pesä sijaitsee ja tunneleissa on toinen kammio, jonne Toiset säilöivät vetypommin. Jotkut näistä tunneleista on merkitty [[Dharma Initiative#Asema 3: Joutsen (The Swan)|Joutsen-aseman karttaan.

Terveyteen liittyvät kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarella on yliluonnollisia parantamiskykyjä. Saari pystyy parantamaan muun muassa selkärankavamman (John Locke), syövän (Rose Henderson) ja hedelmättömyyden (Jin-Soo Kwon). Vammat paranevat huomattavasti nopeammin kuin tavallisesti, mutta ihmiset eivät ole sielläkään kuolemattomia. Sairastuminen on myös mahdollista, vaikkakin harvinaista. Tuntemattomasta syystä naiset, jotka tulevat raskaaksi saarella, kuolevat autoimmuunisairauteen raskautensa toisella kolmanneksella, mutta voivat synnyttää lapsen turvallisesti mikäli toinen kolmannes vietetään saaren ulkopuolella.

Paraneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkin haaksirikkoutuneet uskovat, että he ovat parantuneet ihmeellisesti koneen putoamisen jälkeen. Ennen saapumistaan saarelle Locke oli halvaantunut, mutta pystyi käyttämään jalkojaan heti onnettomuuden jälkeen. Richard Alpert sanoo, että Locken selkärangan paraneminen itsestään on normaalia, jopa saaren asteikolla. Se on merkki siitä, että Locke on jollain tapaa ”erikoinen”. Selkärankaleikkauksensa jälkeen Ben on halvaantunut noin viikon ajan, mutta saa tunnon jalkoihinsa heti kohdatessaan Lockeen. Hän pystyy taas kävelemään (pienellä avustuksella) vain päiviä tapahtuman jälkeen.

Toiset näyttävät uskovan, ettei saarella voi saada syöpää: Ben näyttää erittäin järkyttyneeltä saadessaan tietää selkärangassaan olevasta kasvaimesta ja Juliet huomauttaa, että Jack, joka on selkärankakirurgi, saapui saarelle vain kaksi päivää diagnoosin jälkeen. Samalla lailla Rose oli kuolemassa syöpään ennen pakkolaskua saarelle. Onnettomuuden jälkeen hän tuntee, että syöpä on ”jättänyt hänen ruumiinsa” ja toteaa saaren parantaneen sen.

Locke taas paranee huomattavan nopeasti sen jälkeen kun Ben ampuu häntä ja jätti kuolemaan. Locke sanoo, että olisi kuollut luodista, mikäli munuainen johon Ben yritti osua olisi vielä paikallaan. Kun Ethan ampuu Lockea jalkaan, tämän matkustaessa ajassa taaksepäin, Richard poistaa luodin ja kertoo ”saaren hoitavan loput”.

Muut hahmot, kuten Mikhail Bakunin ja Naomi Dorrit paranevat vammoistaan myös hyvin nopeasti. Mikhail sanoo, että saarella ”asiat toimivat erilailla”.

Jaksossa Muuttuja Daniel Faradayn näytetään kärsivän rankasta psyykkisestä vammasta hänen suorittamien kokeidensa vahingoitettua hänen pitkäkestoista muistiaan. Charles Widmore lupaa Faradaylle, että hän parantuu suostuessaan tämän tarjoamaan työhön. Saavuttuaan saarelle Daniel parantuu, vaikka hän masentuukin Charlotten kuoleman jälkeen.

Raskaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julietin ja Benin mukaan kaikki naiset jotka tulevat raskaaksi saarella kuolevat ennen lapsen syntymää. Raskaus sujuu hyvin kunnes toisen kolmanneksen puolivälissä alkavat komplikaatiot: Äidin ruumis alkaa hylkiä sikiötä, jolloin sekä äiti että lapsi menehtyvät. Juliet sanoo, että tutkiessaan tapausta, kukaan ei päässyt viimeiselle kolmannekselleen. Muut nisäkkäät, kuten villisiat eivät kuole raskauden aikana. Naiset, jotka viettivät toisen kolmanneksensa poissa saarelta pystyivät synnyttämään helposti (Rousseau, Claire). Toiset värväsivät Julietin, joka on hedelmällisyystutkija, auttamaan syyn selvittämisessä, mutta Juliet ei ikinä löytänyt vastausta. Useat naiset Toisten joukosta olivat vapaaehtoisia tulemaan raskaaksi Julietin tutkimusta varten, mutta kaikki kuitenkin kuolivat. Viidennellä kaudella tämän ongelman on näytetty vaikuttavan vain Toisten äkeen.

Saari vaikuttaa myös miesten hedelmällisyyteen. Jin oli steriili ennen saarelle tuloaan, mutta Sun tulee silti Jinille raskaaksi. Juliet paljastaa myöhemmin, että miesten siittiöiden määrä saarella on viisi kertaa suurempi kuin saaren ulkopuolella.

Tila joka aiheuttaa edellisen ilmiön ei ole aina ollut olemassa. Viidennellä kaudella tohtori Pierre Chang on Dharma Initiativen parakeilla vuonna 1977, hänen vaimonsa ja vastasyntyneen poikansa, Milesin, kanssa. Charlotte Lewis on myös kertonut syntyneensä saarella Dharma Initiativen jäsenille. Jaksossa LaFleur Juliet auttaa erään Dharma-aloitteen jäsenen synnytyksessä menestyksekkäästi. On mainittu, että tapaus joka aiheuttaa tämän ilmiön ei ole vielä tapahtunut. On myös epäilty että Taweret-patsaan tuhoutuminen aiheutti kyseisen ilmiön, mikä johti raskaana olevien naisten kuolemaan, mutta Taweret patsas hajosi jo vuonna 1867 kun Black Rock tuli saarelle.

Sairaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rousseau väittää tappaneensa koko tutkijaryhmänsä, koska he kaikki olivat saaneet mysteerisen taudin mikä vaati heidän tappamista. Hän syyttää Toisiaa taudin kantajiksi. Rousseau ei ole kuitenkaan tehnyt selväksi onko sairaus fyysinen vai psyykkinen. Viidennen kauden lopussa kukaan Oceanicin lennon 815 selviytyjistä, Juliet, Desmond tai kukaan Kahana-lautan jäsenistä ei ole näyttänyt merkkejä sairaudesta tai infektiosta, ei edes ollessaan yhteydessä Toisiin.

Jaksossa Kuoleman saari näytetään, että Rousseaun ryhmä sai ”infektion” vasta mentyään muinaiseen temppeliin pelastamaan ryhmänsä jäsentä, Montandia, hirviöltä eikä Toisilta. Kolmessa ryhmän jäsenessä, jotka Rousseau tappoi ei näy minkäänlaisia fyysisiä merkkejä sairaudesta. Danielle, joka toimi pakon ja väsymyksen alla oli jo tappanut kaksi ryhmänsä jäsentä ja valmistautui tappamaan rakastajansa, Robertin, kun Jin kompastelee heidän luokseen aikahyppyjen seurauksena. Robert saa suostuteltua Daniellen laskemaan aseensa, mutta kohottaakin omansa Daniellen uskottua, koska Danielle oli aikaisemmin poistanut aseesta osan, hän saa tapettua Robertin. Hän yrittää myös tappaa Jinin, koska olettaa tämänkin olevan sairas.

Kun Desmond pitää Lockea vankinaan, hän kysyy tältä onko kukaan selviytyjistä tullut sairaaksi tai kuollut. Kun Desmond tuli saarelle, Kelvin Inman kysyi Desmondilta tämän terveydestä vihjaten, että hän olisi ollut ulkona liian kauan. Dharma Initiativen ruokalähetysten mukana tulee mysteeristä rokotetta, jota Kelvin ja Desmond ottavat säännöllisesti Joutsen-asemalla.

Neljännen kauden jaksossa Vakio paljastetaan, että Minkowski ja lautan ryhmän jäsen Brandon yrittivät lähteä laivalta saadakseen paremman kuvan saaresta. Minkowskin mukaan heidän lähestyessään saarta ”jotakin tapahtui” Brandonille ja he kääntyivät takaisin. Brandon kuoli yrityksen takia ja Minkowski alkoi kärsiä väliaikaisista ajassasiirtymisistä ja kuoli myös.

Yksi ryhmän jäsen, Regina, puhui Faradayn kanssa radiokokeen aikana, jolloin hän kuulosti aivan normaalilta. Aikaan jolloin Sayid ja Desmond pääsivät saarelle Regina kuitenkin näytti kärsivän jonkin sortin psykoosista. Hän teeskenteli lukevansa kirjaa, vaikka se oli väärinpäin ja hän näytti olevan ”henkisesti jossain muualla”. Myöhemmin Regina tekee itsemurhan kietomalla painavaa ketjua ympärilleen ja hyppäämällä mereen. Kukaan ryhmän jäsen ei tee elettäkään pelastaakseen häntä ja kapteeni Gault sanoo ”hänen olevan jo mennyttä”. Kuinka Reginasta, joka ei ollut koskaan mennyt lähelle saarta, tuli sairas ei koskaan paljasteta. Jaksossa Mökkihöperyys kapteeni Gault tiedottaa Martin Keamyä, että hän saattaa kärsiä jonkinlaisesta dementiasta, johon Saari vaikuttaa.

Muita fyysisiä ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saari liikkuu koko ajan ja sitä ei pysty löytämään millään navigointivälineillä. Jollei tiedä missä Saari tulee olemaan (mikä on Dharma Initiativen Lamppu-aseman tarkoitus) tai jollei seuraa saarelta tulevaa signaalia ainut keino päästä saarelle on vahingossa. Saarelta lähteminen on myös hankalaa ”muurin” ympäröidessä sitä, mikä estää asioiden tulemisen ja poistumisen mikäli ei osu juuri tiettyyn kohtaan, mikä muuttuu saaren liikkeiden kanssa samaan tahtiin.

Saaren tavallisten liikkeiden lisäksi paikkaa voi vaihtaa kääntämällä muinaista pyörää Orkidea-aseman alla. Kun pyörää on pyörittänyt, saari ja kaikki sen vaikutusalueen sisällä kulkeutuvat uuteen paikkaan. Se, joka kääntää pyörää, joutuu Saharan autiomaahan. Ben sanoo, että pyörää kääntänyt henkilö ei voi palata saarelle, vaikka myöhemmin hän itse voikin tehdä niin. Kun Ben vaihtaa saaren paikkaa, se aiheuttaa tiettyjen ihmisten vaihtavan aikaa jatkuvasti: muun muassa lennon 815 selviytyjät, Kahanan saarelle jääneet jäsenet ja Juliet, muttei kuitenkaan Toiset. Se on luultavasti sen syytä, että Locke antoi Benin siirtää saarta, sen sijaan että olisi tehnyt sen itse kuten Christian sanoi. Pyörän on näytetty luisuneen radaltaan ja kun Locke kääntää sitä, aikahypyt päättyvät.

Elektromagnetismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarella esiintyy epätavallinen muoto elektromagnetismia. Vaikka elektromagnetismi vaikuttaakin konkreettisiin asioihin, se ei vaikuta muun muassa radioaaltoihin. Ihmiset voivat kommunikoida toistensa kanssa ilman aikaeron vaikutusta. Joutsen-asema rakennettiin, jotta voitaisiin tutkia tätä uniikkia elektromagnetismin muotoa. Kun Desmond käytti ”fail safe” -laitetta Joutsen-asemalla, sitä valvova asema Antarktiksella tallensi sen ja raportoi siitä valvojien pomolle, Penelope ”Penny” Widmorelle.

Aikamatkustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarta ympäröi elektromagneettinen ”muuri”, jonka sisällä aika ei kulje normaalisti. Daniel Faraday sanoo, että valo ei hajoa saarella normaalisti. Jaksossa Ekonomisti lautalta lähetettiin saarelle ohjus, johon oli kiinnitetty ajastin, joka matkusti noin 31 minuuttia tulevaisuuteen. Samassa jaksossa helikopteri, jonka kyydissä ovat Frank Lapidus, Sayid ja Desmond, lähtee Saarelta myöhään iltapäivällä. Vaikka lento kestäisi noin 30 minuuttia, se saapuu lautalle seuraavana aamuna. Tohtori Rayn ruumis ajelehtii saaren rantaan ennen kuin häntä on edes murhattu lautalla: kaksi jaksoa myöhemmin tohtori murhataan ja heitetään mereen.

”Muuri” on uhka niille, jotka aikovat lähteä tai tulla saarelle, erityisesti jos he ovat altistuneet suurelle määrälle elektromagnetismia. Jos niin kuitenkin käy, se saattaa johtaa siihen, että kyseinen henkilö alkaa matkustaa ajasta toiseen, joka lopulta johtaa kuolemaan jollei henkilö löydä ”vakiota” entisestä ja nykyisestä elämästään.

Kun Benjamin Linus kääntää Orkidea-aseman jäätynyttä ratasta, hän päätyy Tunisian autiomaahan kymmenen kuukauden päähän. Rattaan kääntämisen ja/tai Linusin lähdön vuoksi saarelle jääneet alkavat matkustaa ajassa, kunnes Locke asettaa rattaan takaisin radalleen. Locken korjattua pyörä hän matkustaa aavikolle vuoteen 2007, ja saarelle jääneet juuttuvat vuoteen 1974.

Oceanicin kuutoset (lukuun ottamatta Aaronia), Ben ja Frank Lapidus palaavat saarelle Ajiran lennolla 316, joka törmää Hydra-saarelle. Jack, Kate, Hurley ja Sayid joutuvat vuoteen 1977, josta he löysivät Dharma Initiativeen liittyneet ystävänsä. Sun, Ben ja Frank jäävät vuoteen 2007, mutta matkustavat kuitenkin pääsaarelle. Menneisyyteen juuttuneet palasivat vuoteen 2007, kun Jughead-vetypommi räjäytetään vuonna 1977.

Juonikeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta-asuinen mies/Hirviö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Mies mustissa (Lost)

Saari on mysteerisen olion koti, joka muistuttaa mustaa savua, pitää mekaanisen kuuloisia ääniä ja jossa on elektronista liikettä; tätä oliota selviytyjät kutsuvat nimellä ”savuhirviö” tai ”hirviö”. Lostin tuottaja Damon Lindelof on kuvaillut hirviötä mytologian ”yhdeksi suurimmista salaisuuksista”.[4] Tuottajat ovat usein myös vihjanneet, ettei musta savupilvi ole hirviö perinteisessä muodossa eikä ryhmä nanobotteja (kuten jotkut ovat epäilleet).[5][6] Hirviötä on usein myös kuvailtu ”turvallisuusjärjestelmäksi”, erityisesti temppelin raunioiden vahdiksi. Se tulee ulos maassa olevien aukkojen kautta hyökätäkseen ihmisten kimppuun, muttei aina ihmisten kimppuun jotka lähestyvät sitä. Hirviö pystyy nostamaan aikuisen miehen maasta ilman hankaluuksia ja eräässäkin tapauksessa se heitti miehen lähes 16 metrin korkeuteen. Se on myös kietonut ”lonkeronsa” miehen käsivarren ympärille, vetäen sen irti.

Tammikuussa 2007 tuottajat Damon Lindelof ja Carlton Cuse kysyivät faneilta,Yahoo! Answers (Arkistoitu – Internet Archive) minkä he uskovat hirviön olevan. Myöhemmin he valitsivat ”lempivastauksena… ei sillä että ne olisivat oikeat vastaukset.” Palautteessa, jonka he valitsivat, ehdotettiin että hirviö olisi ”alun perin erittäin moderni turvajärjestelmä, joka suunniteltiin erottamaan Dharma-kokeiden osanottajat ja pelotella heitä savulla ja kovaäänisyydellä, jotteivät he liikkuisi luukkujensa ulkopuolella. Saaren elektromagneettinen voima kuitenkin muutti sen ja teki siitä häijyn ja kykenevän vaikuttaa asioihin.” Kirjoittaja teorisoi myös, että hirviön voisi myös ”kytkeä pois päältä” jos selviytyneet löytäisivät ohjaushuoneen. Tuottajat vastasivat, että vastaus voi olla ”jollain lailla oikea, täysin oikea – tai täysin väärä”, mutta he ajattelivat että se oli ”erittäin cool ja kiintoisa.”

Joutsen-aseman hätäoven kartassa on useita viittauksia ”Cerberus”-toimintaan ja myös muistiinpanoja, että tämä ”Cerberus” ehkäisee eräiden asemien läpikulun, osoittaen turvajärjestelmämäisyyttä, mutta se saattoi loppua vuonna 1984. Hätäoven kartan huomiot näyttävät vahvistavan, että ”Cerberus” vartioi saaren osia joissa myös hirviö on nähty, mikä johtaa kysymykseen: mitä jos ne ovatkin yksi ja sama asia? G4tv vahvisti tämän Lost-esitelmässä (jossa sarjan luojilla on pop-up-ikkunoita jaksossa, jotka selittävät juonta, mysteereitä, jne.) jaksosta Lukitus. KSL TV:n mukaan ”Daniel Dae Kim, joka esittää Jiniä, sanoi haastattelussa, että alkuperäinen ja häijyn mustan savun ominaisuus tulisi ilmi ja katsojat saisivat jopa nähdä vilauksen sen pesästä. Tulee ilmi, että hirviö on ’yhtä vanha kuin saari’, joka on ollut Oceanicin selviytyneiden ja heidän vihollistensa koti.”[7]

Hirviö esitellään jo sarjan alkuvaiheessa. Samana iltana jona Oceanicin lento 815 pakkolaskeutui saarelle, selviytyneet kuulivat kovaa, tuntematonta ääntä, joka tuli viidakosta ja joka aiheutti puiden tärinää ja niiden repeytymistä maasta. Seuraavana aamuna, keskustellessaan äänestä, Rose sanoi, että ”Tiedän, että siinä oli jotain tuttua.”[8] Jack, Kate ja Charlie näkivät hirviön voiman, kun se repi pilotin koneen ohjaamosta ja jätti sen raadeltuna puuhun. Jaksossa Vaellus Locke on kasvokkain hirviön kanssa, mutta se säästi hänet. Kun Michael kysyy oliko Locke nähnyt hirviön, tämä kieltäytyy. Locke kertoo myöhemmin Jackille ”Katsoin tätä saarta silmiin ja se mitä näin, oli kaunista.”

Jaksossa Merimatka Rousseau vertaa hirviötä ”turvajärjestelmäksi”, jonka tarkoitus on suojella saarta. Myöhemmin samassa jaksossa Locken toista kohtaamista todisti ensimmäinen ruudulla nähty vilaus hirviöstä. Jaksossa Psalmi 23 Charlie ja Mr. Eko kohtaavat hirviön. Musta savu näyttää väläyksiä Ekon menneisyydestä. Locke vertaa kokemustaan Ekon kokemukseen, mihin Eko vastaa ”Se ei ole mitä näin.” Jaksossa Elämisen hinta hirviö tappaa Ekon heittäen tätä toistuvasti lähipuihin ja maahan.

Jaksossa Hylätyt Hirviö esiintyy kahdesti. Ensimmäisessä otoksessa katsojat eivät nähneet sitä, kun se vapauttaa sarjan kirkkaita välähdyksiä Julietin lähellä. Hirviö näkyy toisen kohtaamisen aikana, missä paljastetaan, ettei se pääsen Toisten sähköaidan läpi. Juliet kertoo Katelle, etteivät Toiset tiedä mikä hirviö on, mutta he tietävät ettei se pidä heidän aidastaan.

Kun Locke osoittaa Beniä aseella jaksossa Todettu menehtyneiksi ja kysyy hirviöstä, Ben esittää tietämätöntä. Jaksossa Tulevaisuus muotoutuu selviää, että Ben tietää hirviöstä enemmän kuin oli antanut ymmärtää.

Ollessaan vihainen Alexin kuolemasta, Ben katoaa piilotettuun huoneeseen, jossa on muinainen hieroglyfien peitossa oleva kiviovi. Tullessaan useita minuutteja myöhemmin takaisin hän on tumman tuhkan omaisen aineen peitossa ja sanoo muille, että heidän täytyy olla mahdollisimman kaukana hyökkäävistä palkkasotureista. Hirviö luikertelee maata pitkin aiheuttaen jylinää parakeilla ja tuhoaa Martin Keamyn ryhmän. Seuraavassa jaksossa paljastetaan, että osa palkkasotureista selviytyi. Kun kysellään haavoittuneesta miehestä Keamy vastaa, että ”musta savu patsas heitti hänet 16 metrin korkeuteen.”

Hirviö esiintyy piirustuksessa jaksossa Mökkihöperyys. Takaumassa Richard Alpert vierailee viisivuotiaan John Locken luona 1960 luvun-alussa. Alpertia kiehtoo kuva hirviöstä, jonka Locke on piirtänyt ja hän kysyy siitä Lockelta. Locke ei kuitenkaan vastaa. Kuvassa hirviö esiintyy pyörien ihmisen ympärillä.

Jaksossa Kuoleman saari näytetään Roussean ryhmää vuonna 1988, johon kuuluu myös Jin, kun hirviö hyökkää heidän kimppuunsa Temppelin lähellä. Yksi Rousseaun ryhmäläisistä raahataan muinaisiin jäänteisiin. Jin vaatii, että Rousseau, joka oli silloin raskaana, pysyy ulkopuolella toisten mennessä pelastamaan puuttuvaa ystäväänsä. Mitä ikinä Temppelin sisällä tapahtuukaan, se jää tuntemattomaksi, Jinin hypätessä ajassa eteenpäin, jolloin hän näkee Rousseaun ja tämän rakastajan, Robertin, riidan. Sananvaihdon aikana, Rousseau väittää, että hirviö ”muutti” Robertin Temppelin sisällä. Robert kieltää sen, mutta yrittää tappaa Rousseaun tämän laskiessa aseensa, jolloin hän tappaa Robertin, joka tajuaa liian myöhään, että hänen aseestaan on poistettu iskuri.

Kun lento 316 on tehnyt pakkolaskun Hydra-saarelle jaksossa Namaste, Sun ja Lapidus lähtevät Dharma-parakeille pääsaarelle, missä he kuulevat Hirviön ja näkevät tämän liikuttavan puita. Tämän jälkeen alkavat kuiskaukset, joiden jälkeen Christian Shephard ilmestyy yhdestä rakennuksesta kertomaan Sunin miehen olinpaikasta.

Jaksossa Kuollut on kuollut Ben ja Locke matkustavat savuhirviön pesään, jotta Hirviö pystyisi tuomitsemaan Benin. Pesä on sarjassa maanalaisia tunneleita Temppelin alla. Hirviö tulee kivikaltereiden alta maasta. Kaltereiden yläpuolella on sarja kuvakirjoituksia, jotka esittävät kummalista, salamanmuotoista hirviötä lähestyessä Anubista. Hirviö kohtaa Benin näyttäen kuvia hänen elämästään Alexin kanssa aina tämän kuolemaan saakka. Sen jälkeen seuraa Alexin varoitus Benille, jossa hän sanoo ettei Ben saa vahingoittaa Lockea kuoleman uhalla. Alex käskee Benin seurata Locken jokaista sanaa. Sen takia sillä on luultavasti jokin yhteys [Jacob (Lost)|Jacobin]] Periviholliseen, joka otti Locken ulkomuodon voidakseen tappaa Jacobin.

Kuudennen kauden ensimmäisessä jaksossa paljastuu, että Benin kanssa matkustava ”Locke” on oikeasti hirviö, Jacobin vihollisen ilmentymä. Hirviö ilmestyy Taweret-patsaan jäännöksiin ja tappaa viisi ihmistä. Yksi ihmisistä saa tehtyä tuhkasta renkaan ympärilleen, joka ei siten pysty lähestymään tätä. Se kuitenkin heittää miestä kivellä, tuupaten miehen pois tuhkaympyrästä. Kun kaikki miehet ovat kuolleet, hirviö esiintyy Locken ulkomuodossa. Sen jälkeen on sanottu, että hän oli ennen mies, joka menetti rakastettunsa ja joka haluaa lähteä saarelta ja ”mennä kotiin”. Saatuaan Sayidin puolelleen ja annettuaan Toisille mahdollisuuden vaihtaa puoltaan, hän hyökkäsi temppeliin ja tappoi kaikki jotka eivät vaihtaneet puoltaan.

Jaksossa Meren takaa paljastuu, että hirviö on Jacobin veli. Hänen äitinsä Claudia saapui saarelle yli 2 000 vuotta sitten ja synnytti Jacobin ja tämän veljen, joka tunnetaan Musta-asuisena miehenä. Varttuessaan mies yritti päästä pois saarelta keinolla millä hyvänsä. Paljastui, että hän rakensi mystisen jäisen rattaan, joka sijaitsee Orkidea-aseman alaisen tunnelin kammiossa. Musta-asuinen mies tappaa äitipuolensa, jolloin raivostunut Jacob heittää veljensä virtaan, ja luolassa veli muuttuu savuhirviöksi. Veljensä ruumiin Jacob asettaa toiseen luolaan äitinsä viereen.

Kun Ben tappaa Jacobin, Musta-asuisella miehellä on mahdollisuus paeta saarelta. Juuri ennen pakoa hän kuitenkin menettää kuolemattomuutensa, jolloin Jack ja Kate onnistuvat tappamaan hänet.

Numerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Numerot 4, 8, 15, 16, 23 ja 42 esiintyvät koko sarjan ajan, yhdessä ja erikseen. Numeroiden summa on 108, joka on myös tavallinen numero televisiosarjassa. Dharma Initiativen orientaatiovideon mukaan numerot edustavat Valenzitti Equationin kertoimia, mikä ennustaa milloin ihmisrotu tuhoaa itsensä. Numerot ovat jatkuvan yleisiä sarjassa, erityisesti Joutsen-asemalla, missä ne muodostavat koodin, joka täytyy syöttää tietokoneeseen. Kirjoittajat esittelivät numerot ainoastaan siksi, että he saisivat Hurleyn ja Rousseaun välisen kohtauksen eikä siksi, että heillä olisi ollut suunnitelma niille.[9]

Numerot lähetettiin saaren radiolähettimestä ja se oli lähetys, jonka takia Rousseaun tutkimusryhmä lähti saarelle päin. Vaikka Rousseau muutti viestin ryhmänsä kuoleman jälkeen, vanha lähetys kuuluu saarelta pois oleville, kuten Hurleyn ystävälle, Leonard Simsille, joka joutui mielisairaalaan kuulemansa vuoksi. Sims ja toinen Yhdysvaltain armeijan merimies, Sam Toomey, kuulivat lähetyksen kuunnellessaan lyhytaaltoisia lähetyksiä Tyyneltämereltä 16 vuotta ennen sarjan tapahtumien alkua. Hurley käytti numeroita voittaakseen lotossa ennen onnettomuutta, ja numeroiden käyttö toi mukanaan epäonnea kaikille Hurleyn ympärillä oleville. Toomey koki samanlaisen epäonnen ympärillä olijoilleen ja lopulta tappoi itsensä. Tämän takia Hurley uskoo, että numerot ovat kirottuja. Vaihtoehtoisessa aikajanassa Hurley voittaa lotossa, mutta pitää itseään maailman onnekkaimpana miehenä.

Lukusarjan yksittäisiä lukuja käytetään sarjassa usein: Jackin istuinpaikka lentokoneessa oli paikka 23 ja Ana Lucian 42. Rousseaun viesti pyöri saarella myös 16 vuotta ja haaksirikkoisten lennon numero oli 815 sekä selviytyneitä oli 48 (toisella puolella 23). Katea odotti kotona 23 vuoden vankilatuomio. Numerot esiintyvät myös joidenkin takaumien taustalla, kuten Ana Lucian poliisipiirin pihan autojen numeroissa, ja toisessa jaksossa näytetyn jalkapallojoukkueen numeroina.

Viidennen kauden jaksossa Onnettomuus Dharma Initiativen jäsenten näytetään rakentavan luukkua, jossa selviytyneet myöhemmin tulevat asumaan. Aikoessaan asettaa luukun oven, yksi työntekijöistä kysyy mikä sarjanumero siihen tulee. Toinen työntekijä vastaa kertomalla numerot, jotka kaiverretaan luukun oveen. Myöhemmin Hurley näkee kyseiset numerot luukun räjäytyksen yhteydessä.

Kuudennella kaudella juoneen kuuluu, että yksi numero liittyy jokaiseen eri hahmoon, jokaiseen ehdokkaaseen.

Kun Jacob opastaa Hurleyn ja Jackin majakalle, jokaisen numeron näytetään vastaavan tiettyä astetta. Tiettyyn nimeen asetettaessa, peilit näyttävät kuvan joka liittyy kyseiseen henkilöön. Turhautuneena tästä, Jack tuhoaa peilit, kuten Jacob oli toivonutkin.

Kaikkein ensimmäinen viittaus numeroihin nähdään saarelle joutuneen lennon numerossa: Oceanic 815. Siinä on kaksi numeroa; 8 ja 15, samassa järjestyksessä kuin ne on itse numerosarjassakin.

Hahmojen aikajanat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dharma-aloite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Dharma Initiative

1970-luvulta 1990-luvulle ryhmä, joka tunnetaan nimellä Dharma-aloite rakennutti useita asemia saarelle. Asemissa tutkittiin uniikkeja ominaisuuksia, muun muassa elektromagnetismia ja psykologiaa. Dharma-aloitteen jäsenet riitaantuivat sen takia Toisten kanssa, jotka he tunsivat nimellä Vihamieliset. He muodostivat arveluttavan aselevon, jonka mukaan molemmat pysyvät rajojensa omilla puolilla.

Dhrma-aloite alkoi heiketä 1980-luvulla ja Benjamin Linus tuhosi sen vuonna 1992 massamurhaamalla koko joukon. Sen kiinteisöt jätettiin rauhaan, mutta Toiset ottivat niistä osan käyttöön. Ajassa matkustamisen tuloksena osa lennon 815 selviytyjistä osallistuivat Dharma-aloitteeseen 1970-luvun lopussa.

Toiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Toiset

Toiset ovat saaren alkuperäisasukkaita, jotka ovat asuneet saarella jo vuosia. Tiedetään, että he ovat sekä Dharma-aloitteen että Yhdysvaltain armeijan tutkijoita; sekä lennon 815 selviytyjiä. Sarjassa ei ole kuitenkaan koskaan paljastettu kuinka kauan he ovat saarella asuneet; kaikkein aikaisin takauma sijoittuu kuitenkin 1950-luvulle, jossa saarella ovat sekä Jacob että Toiset. Toiset asuivat parakeilla, jotka Dharma-aloitteen jäsenet olivat rakentaneet. Toiset joutuivat kuitenkin jättämään parakit kolmannella kaudella, eivätkä ole sen jälkeen palanneet takaisin.[10]

Vuorovaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen saarelle joutumistaan, sekä pääosassa, että pienessä osassa olevat hahmot ovat ”törmänneet” toisiinsa usein tietämättään ja joskus vaikuttaen toistensa elämiin. Näitä vuorovaikutuksia paljastetaan hahmojen takaumien kautta ja ne ovat usein ilmiselviä vain katsojille. Jotkin vuorovaikutuksista ovat melko huomattavia, eri hahmojen keskustellessa toistensa kanssa, esiintyessä televisiossa tai vilauksena taka-alalla. Vuorovaikutuksia tuli enemmän ensimmäisen kauden lopussa kaikkien hahmojen saapuessa lentokentälle ja lopulta lentokoneeseen.

Kyseisiä vuorovaikutuksia ovat muun muassa Sawyerin keskustelu Jackin isän kanssa baarissa ennen koneen lähtöä ja Locken isän ollessa mies, joka huijasi Sawyerin vanhempia. Hurleyn kirjanpitäjä ostaa hänelle laatikkofirman, jossa Locke työskentelee. Hurleyn voi nähdä televisiossa Jinin takaumassa. Jackin täytyy valita kahden leikkauksen väliltä; hänen tuleva vaimonsa (jota hän ei ollut vielä tavannut) ja Shannonin isän (ja Boonen isäpuoli).

Jacob, Toisten salaperäinen johtaja, on vieraillut selviytyjien luona eri aikakausina, joka vaikuttaa siltä, että hänellä on ollut osansa vuorovaikutuksiin.

Sarjan tuottajat ovat aina sanoneet, että on syy miksi hahmot esiintyvät toistensa takaumissa. Damon Lindelof on sanonut, että ne eivät ole ”pääsiäismunia”, vaan ennemminkin suurempi osa sarjan mytologiaa.

Aisti-ilmiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuiskaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan hahmot ovat kuulleet useita kertoja kuiskauksia, joilla ei ole näkyvää lähdettä. Rousseau väittää, että äänet kuuluvat Toisille, vaikka myöhemmin selviääkin, ettei asia ole aivan niin. Suurimmasta osasta kuiskauksia ei saa selvää, kun ne kuullaan televisiosta. Uusimmissa jaksoissa kuiskauksia on kuultu ennen Toisten jäsenen ilmestymistä, kuten jaksossa Toinen nainen, jossa Harper näyttäytyy Julietille kuiskausten päätteeksi. Kuiskauksia kuuluu myös kun Hurley löytää Jacobin mökin neljännellä kaudella. Ja uudestaan niitä kuullaan viidennen kauden jaksossa Namaste, hirviön ja Christianin näyttäytymisten välissä. Viedessään Danielle Rousseaun lapsen, Alexin, Ben sanoo, että jos hän haluaa lapsensa elävän hänen täytyy juosta vastakkaiseen suuntaan kuullessaan ”kuiskauksia”. Myöhemmin paljastuu että kuiskaukset ovat niiden ihmisten sieluja, jotka eivät voi siirtyä eteenpäin kuoleman jälkeen vaan jäävät jumiin Saarelle. Yksi näistä on Michael, joka ei päässyt siirtymään tekojensa takia.

Näyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarella useat ihmiset ovat kokeneet kuuluvia ja näkyviä hallusinaatioita, muun muassa selvät näyt ja viestit kuolleilta perheen jäseniltä. Sekä Jackin että Mr. Ekon kuollut sukulaiset, joiden ruumiit ovat saarella mutta kadonneet mysteerisesti, ovat vierailleet heidän luonaan. Samankaltaisesti Lockea lähestyi kuollut Boone jaksossa Lisäohjeita. Hän vastaanotti samanlaisen näyn ilmeisesti-kuolleelta Boonelta, joka osoitti pudonneen koneen sijainnin, Boonen ollessa vielä elossa. Jaksossa Mies taustalla Ben näkee kuolleen äitinsä kahdesti saarella, ollessaan lapsi, ja johdattaa Benin liittymään Toisiin.

Waltin hahmo ilmestyy Shannonille lukuisissa tilanteissa toisen tuotantokauden aikana ja myöhemmin myös Sayid näkee hänet, juuri ennen Shannonin kuolemaa. Walt ilmestyy myös Lockelle, kun tätä on ammuttu, vakuuttaen häntä nousemaan ylös koska hänellä on töitä.

Hurley kokee näyn Davesta, mielikuvitusystävästään, jonka hän oli nähnyt ennen joutumistaan mielisairaalaan. Dave yllyttää Hurleytä uskomaan saaren olevan vain hallusinaatiota ja että hän tämä vain herätä oikeaan elämään (mielisairaalassa) hyppäämällä kalliolta. Näky saattoi olla vain Hurleyn henkisen tilan aikaansaama.

Jaksossa Katen teot Kate saa kaksi vierailua menneisyydestään: näennäisesti kanavoitu viesti hänen kuolleelta isältään, jota Kate oli luullut isäpuolekseen, Sawyerin kautta tämän ollessa houretilassa; ja myöhemmin mustan hevosen ilmestyessä, jonka Kate ajatteli olevan sama joka aiheutti hänen pakonsa. Myös Sawyer näki hevosen ja hän ja Kate molemmat koskettivat sitä, joten se oli oikea. Sayid koki myös samankaltaisen näyn, nähtyään kissan, joka näytti kuuluvan naiselle jota Sayid oli kiduttanut menneisyydessään.

Näitä näkyjä nähtiin myös poissa saarelta. Hurleyn luona vierailee useita kuolleita hahmoja, erityisesti hänen kuollut ystävänsä Charlie, joka kertoo Hurleylle ”He tarvitsevat sinua.” Näkyjen takia Hurley kirjoittautuu mielisairaalaan. Neljännellä kaudella Sayid löytää Hurleyn pelaamasta shakkia yksinään ja Hurley paljastaa pelaavansa Mr. Ekon kanssa. Jaksossa Valhe Ana Lucian näky ohjaa kuinka paeta poliiseja kertoen Hurleylle, että hänen täytyy mennä ja toimittaa terveiset Libbylta ennen katoamistaan, mikä kertoo siitä, että kuolleet hahmot kommunikoivat toistensa kanssa. Myöhemmin Jacob kertoo, ettei Hurley ole hullu ja, että hänen kykynsä kommunikoida kuolleiden kanssa on ”siunaus”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Benson, Jim. The 'Lost' Generation: Networks Go Eerie, Broadcasting & Cable, May 16, 2005.
  2. The Foot with Four Toes at AndFound (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. a b c Beyond the hatch Lost: The Official Magazine Issue 24 (September/October 2009): pps 25 - 27.
  4. Lost TV, "It's Not About the Dinosaur: the Official Damon Lindelof Interview, 18 August 2004
  5. Wharton, David Michael. "Comicon 2005 news", Cinescape.com, 17 July 2005. 
  6. Burning Questions 22 July 2005. TheFuselage.com.
  7. LAURI NEFF, "`Lost' star says Smoke Monster secrets to emerge (Arkistoitu – Internet Archive)," ksl.com (February 10th, 2009).
  8. Cuse, Carlton, Lindelof, Damon and Burk, Bryan, "The 23rd Psalm". Lost: The Complete Second Season – The Extended Experience, Buena Vista Home Entertainment. Audio commentary, disc 3. Released on September 5, 2006.
  9. The scoop on "Lost" 9.9.2005. Entertainment Weekly. Arkistoitu 19.2.2009. Viitattu 24.12.2008.
  10. "Enter 77." Lost, ABC. March 7, 2007. Episode 11, season 3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Oromaner, Marc: The Myth of Lost : Solving the mysteries and understanding the wisdom[1], 2008
  • Kaye, Sharon: Lost and Philosophy: The Island Has Its Reasons[2], 2007
  • Shapiro, Alan N.: TV´s `Lost´: The Crash Out of Globalization and Into the World[3]


  1. http://search.barnesandnoble.com/The-Myth-Of-Lost/Marc-Oromaner/e/9780595484560
  2. http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-1405163151.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. http://magazin.avinus.de/2008/03/03/alan-n-shapiro-tvs-lost-the-crash-out-of-globalization-and-into-the-world-020307/ (Arkistoitu – Internet Archive)