Toiset (Lost)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Toiset ovat joukko kuvitteellisia hahmoja, jotka asuttavat mysteeristä saarta yhdysvaltalaisessa televisiosarjassa Lost.

Yleiskatsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Termin ”Toiset” mainitsee ensimmäisen kerran Danielle Rousseau. Suurin osa Toisista on sarjan päähenkilöiden vastustajia, mutta he vaikuttavat sarjan edetessä vähemmän vihamielisiltä Oceanic Airlinesin lennon 815 selviytyjiä kohtaan ja ovatkin myöhemmin liittoutuneet näiden kanssa vastustaakseen suurempia uhkia. Sayid Jarrahin mukaan ainakin 50 Toista elää saaren pohjoispuolella.[1] Toiset ovat eläneet saarella monien vuosien ajan – kauan ennen kuin lento 815 putosi sinne vuonna 2004 ja jopa ennen kuin Dharma Initiativen jäsenet tulivat saarelle 1970-luvulla. Toisilla ei ole nimeä itselleen, vaikkakin Benjamin Linus on kuvannut heitä ”hyviksi ihmisiksi”. Dharma Initiativen jäsenet kutsuvat heitä ”Vihamielisiksi” tai ”Alkuasukkaiksi”.

Toiset ovat mysteerisiä ja salamyhkäisiä. He eivät suostu selittämään itseään ulkopuolisille. He myös tappavat mahdolliset uhat saarella. Sarjan alussa Toiset esiintyvät lennon 815 selviytyneille köyhinä paljasjalkaisin kulkevina viidakon asukkaina. He naamioivat itsensä valeparroilla ja pellavasta ommelluilla vaatteilla. Toisia johtaa kerrallaan yksi henkilö, ”johtaja”, joka ottaa vastaan käskyjä Jacobilta. Johtaja on pääsääntöisesti Ben. Richard Alpert toimii Jacobin ja silloisen johtajan välikätenä, tuoden Jacobin käskyt johtajalle ja auttaen johtajaa. Kun sarja alkaa, useimmat Toiset ovat rekrytoitu muualta, sillä raskaana olevat naiset kuolevat saarella, ennen kuin he synnyttävät. Ei tiedetä, miksi näin tapahtuu, mutta sitä ei tapahtunut aiemmilla vuosikymmenillä, kun Ethan Rom ja Charlotte Lewis syntyivät saarella.

Richard on kyennyt matkustamaan Yhdysvaltoihin jo 1950-luvulla ja hän on perustanut Mittelos Laboratories -nimisen yhtiön 1970-luvulla, kun hän yritti värvätä John Lockea tämän ollessa lukioikäinen. Entistä johtajaa Charles Widmorea on myös kuvailtu välillä Yhdysvaltoihin lähtevänä, ja tämä johti hänen johtajuutensa menetykseen. Kun Toiset voittivat sodan Dharma Initiativea vastaan, joukko on saanut paremmin kontakteja ulkomaailmaan voiden nyt lähteä saarelta sukellusveneellä ja voiden katsella ulkomaailmaa satelliitin avulla.

Toiset ovat viekkaita. Heitä on vaikea jäljittää, sillä he eivät jätä juuri mitään jälkiä. He pystyvät myös naamioitumaan melko taitavasti, liikkuen uhriensa lähelle päästämättä ääntäkään. Mysteerisiä kuiskauksia on joskus kuvailtu Toisten saapumisen merkiksi. Kuitenkaan ne eivät välttämättä liity Toisiin, vaikka he ovat siitä tietoisia. Toiset osaavat puhua latinaa ja käyttävät sitä kommunikoidakseen ulkopuolisten kanssa.

Motiivit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisten tarkat motiivit ovat epäselviä. He ovat kuitenkin fanaattisesti omistautuneet saaren suojelemiselle. Lennon 815 selviytyneiden näkökulmasta katsoen Toisten tavoitteet ovat olleet ilkeitä ja manipuloivia. He ovat kidnapanneet lapsia, mukaan lukien Walt Lloydin ja takaosan selviytyjistä Zachin ja Emman. Toiset ovat kiinnostuneita ”erikoisia” ihmisistä, kuten John Lockesta, joka saa lento-onnettomuuden jälkeen tunnon takaisin halvaantuneisiin jalkoihinsa. Waltia pidetään ”hyvin erikoisena”. Kun Toiset ovat kaapanneet Waltin Michaelilta, Ben kertoo selviytyneille, etteivät Toiset aio koskaan palauttaa poikaa. Lopulta Ben kuitenkin toteaa, että ”olemme saaneet enemmän kuin koskaan halusimme”, ja päästää Waltin Michaelin mukana pois saarelta.

Rekrytointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa Toisista on rekrytoitu muualta, esimerkiksi Kiovasta, Kanadasta ja Los Angelesista. Esimerkiksi Juliet Burke rekrytoitiin Miamista. Osa on kuitenkin liittynyt joukkoon saavuttuaan saarelle oma-aloitteisesti. Monet aikuisselviytyjät on kidnapattu. Kolmannella tuotantokaudella Ben kertoo Lockelle tuoneensa useimmat saarelle.

Toisten operaatioissa on paljon erilaisten listojen käyttöä. Kun lento 815 syöksyy saarelle, Ben määrää välittömästi Ethanin ja Goodwinin soluttautumaan selviytyneiden joukkoon ja valmistelemaan listoja kolmen päivän ajan. Ensimmäisenä yönä Toiset ovat valmiita kidnappaamaan ainakin kolme ihmistä. Näiden muutaman päivän ajan Ben käskee Mikhail Bakuninia selvittämään perusteellisesti selviytyneiden taustat ja sanoo haluavansa tietää näistä kaiken. Yli viikkoa myöhemmin Toiset palaavat kidnappaamaan Goodwinin merkkaamat yhdeksän ihmistä.

Asuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksia ”Parakeilla”.

Sarjan alussa Toiset asuvat keltaisiksi maalatuissa taloissa, jotka Dharma-aloitteen jäsenet ovat rakentaneet asuttaen työntekijöitään, jotka Toiset valtaavat Dharma Initiativen jäsenten massamurhan eli ”puhdistuksen” jälkeen.[2] Parakki muistuttaa mieluista lähiötä. Sen taloissa on täydelliset huonekalut, putkistot ja sähköt. Parakeilla on myös moderneja tavaroita, kuten uunit, uusia kirjoja ja CD-soittimia. Paikassa pidetään jopa kirjakerhoa. Parakit on ympäröity puolustusmekanismilla, joka pitää tunkeilijat loitolla, mukaan lukien savuhirviön. Toiset ovat myös ottaneet haltuunsa monia Dharma Initiativen tutkimusasemia. Näyttää siltä, että muutto parakeille oli Benin idea, jota Locke kuitenkin vastustaa. Kun Ben jättää saaren, Toiset eivät palaa tuhotuille parakeille.

Kun Toiset eivät asu parakeilla, he esiintyvät vaeltajina, jotka tekevät nuotioita viidakkoon ja muuttavat kun se on välttämätöntä. Toisella tuotantokaudella he käyttävät valeleiriä saaren pohjoispuolella. Heillä on myös toinen asuinpaikka, Temppeli, joka toimii turvasatamana. Kolmannen tuotantokauden loppupuolella Ben käskee Richardia viemään Toiset Temppeliin, joka on noin puolentoista päivän kävelymatkan päässä parakeilta. Temppeliä ei käytetä usein: esimerkiksi Alex sai tietää sen olemassaolosta vasta teini-ikäisenä, vaikka on asunut koko elämänsä saarella. Temppeli esitellään paremmin kuudennella tuotantokaudella, jolloin käy ilmi, että siellä on lähde, jota joskus käytettiin ihmisten haavojen parantamiseen. Kuudennella kaudella se on kuitenkin muuttunut mutaiseksi ja likaiseksi, koska Jacob on kuollut, eikä sillä ole enää parantavaa voimaa.

Hahmohistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sillä välin kun ihmiset ovat tulleet ja eläneet saarella ennen Toisia, he ovat kaikki kuolleet enimmäkseen savuhirviön vuoksi ja koska Jacob ei ole ohjannut heitä. Kun Richard saapuu saarelle vuonna 1867, hän vaatii, että Jacob tekisi hänelle jotain – muutoin savuhirviö eli Musta-asuinen mies tekisi. Jacob myöntää Richardille avustajansa roolin, joka tuo ihmisiä saarelle. Vastalahjaksi Jacob antaa Richardille kuolemattomuuden. Siitä lähtien Richard on auttanut Jacobia tuomaan väkeä saarelle ja ohjannut heitä Jacobin tahdon mukaan.

1950-luvulla Yhdysvaltain asevoimat saapuu saarelle ja tuo mukanaan vetypommin, jonka koodinimi on Jughead. Richard väittää yrittäneensä suostutella armeijan lähtemään, mutta Toiset tappoivat armeijan jäsenet. 1970-luvulla Dharma Initiative tuli saarelle. Konfliktien jälkeen heidän välilleen solmittiin aselepo, jonka aikana toinen osa saarta kuului Toisille ja toinen Dharma Initiativelle. Aselepo päättyi, kun Ben auttoi tappamaan kaikki dharmalaiset ja palautti saaren vallan Toisille.

Ei kulunut kauan, kun Toiset jo sabotoivat lennon 815 selviytyneitä. Sarjan edetessä yli tusina selviytynyttä on otettu Toisten huomaan. Useimmat heistä tulivat lentokoneen takaosasta, jossa Goodwin sai valmiiksi listansa, kun taas Ethan huomattiin, ennen kuin hän kykeni samaan. Vihamielisyys näiden kahden joukon välillä on jatkunut johtaen taisteluun rannalla, jossa moni Toinen kuoli ja haavoittui.[3] Neljännen tuotantokauden lopulla nämä kaksi kuitenkin liittoutuvat, sillä vielä suurempi uhka lähestyy saarta: Toisten entisen johtajan, Charles Widmoren lähettämä joukko. Ben nimittää Locken Toisten uudeksi johtajaksi, kun hän itse ”siirtää saarta” ja häviää itse saarelta.

Jacobin kuoltua toinen Toisten joukko Temppelillä suojeli muita selviytyjiä. Jotkut heistä joutuivat savuhirviön surmaamaksi, kun taas osa seurasi tätä viidakkoon. Myöhemmin Widmore antaa käskyn pommittaa savuhirviön ryhmää tykeillä. Musta-asuisen miehen mukaan suurin osa Toisista menehtyy iskussa, ja henkiinjääneet pakenevat viidakon uumeniin. Heidän kohtalonsa jää tuntemattomaksi sarjan päätyttyä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kausi 3, Jakso 16: One of Us (Yksi meistä)
  2. Kausi 3, Jakso 11: Enter 77
  3. Kausi 3, Jakso 22: Through the Looking Glass