Mr. Eko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eko
Mr. Eko (Adewale Akinnuoye-Agbaje)
Mr. Eko (Adewale Akinnuoye-Agbaje)
Näyttelijä(t) Adewale Akinnuoye-Agbaje
Ensiesiintyminen Tuuliajolla
Viimeinen
esiintyminen
Elämisen hinta
Keskeiset jaksot Psalmi 23
Kysymysmerkki
Elämisen hinta
Henkilötiedot
Koko nimi Eko
Ammatti katolisen kirkon pappi,
entinen huumeparoni
Ikä 36
Asuinpaikka  Nigeria

Mr. Eko eli herra Eko on yksi Lost-televisiosarjan lento-onnettomuudesta selvinneistä hahmoista. Nigerialainen Eko selvisi koneen irti repeytyneestä takaosasta yhtenä 23 muusta pyrstöosan eloonjääneistä. Hahmoa esittää brittiläinen näyttelijä Adewale Akinnuoye-Agbaje. Hänen ensiesiintymisensä oli toisella kaudella jaksossa Tuuliajolla.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ennen onnettomuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eko joutuu menneisyydessään vaikeiden asioiden eteen, mutta luonnehtii tekemisiään pelkäksi eloonjäämistaisteluksi. Jo nuorena hän joutuu tappamaan viattoman miehen pelastaakseen veljensä, ja näin hänestä tulee nigerialainen huumeparoni.

Pian Ekolle saa tehtäväksi salakuljettaa heroiinia maasta. Tähän hän tarvitsee veljensä Yemin apua, joka on pappi. Eko pyytää Yemia tekemään hänestä ja muutamasta muusta salakuljettajasta pappeja, jotta he voisivat kirkon koneella salakuljettaa huumeet maasta Neitsyt Marian patsaiden sisällä. Yemi ei aluksi suostu, mutta joutuu taipumaan kun Eko kertoo, että muuten hänen tuttavansa tulevat tuhoamaan kirkon, vaikka Eko itse ei näin haluaisikaan tapahtuvan. Lähtöpäivänä Yemi kertoo salakuljettajista armeijalle. Koneen ja sotilaiden välille syntyy taistelu lentokentällä, ja Yemi saa surmansa ristitulessa. Yemi nostetaan koneeseen, mutta Eko jätetään kentälle.

Myöhemmin Ekosta tulee kylän pappi. Samat rikolliset tulevat pyytämään suojelurahoja vastineeksi rokotteista, joita Punainen Risti kylälle toimittaa ja joista rikolliset lupaavat heille 20 prosenttia. Eko kieltäytyy, mikä johtaa yhteenottoon, jossa Eko surmaa rikolliset kirkossa. Kyläläisten mielestä kirkko ei ole enää pyhä ja Eko on paha mies. Yksi kylän naisista sanoo, että jonakin päivänä Eko maksaa synneistään.

Eko muuttaa Australiaan toimimaan pappina. Hän saa tutkittavakseen ihmetapauksen, jossa tyttö nimeltään Charlotte Malkin oli hukuttuaan herännyt kuolleista ruumiinavauksessa. Tytön isä Richard Malkin kuitenkin uskoo äidin kiihkoilevan ja että tyttö oli vain vaikuttanut kuolleelta hypotermiassa ja siten herännyt, ja että kuolemansyytutkija vain peittelee tumpulointiaan. Eko ilmoittaa, ettei ihmettä tapahtunut. Myöhemmin Sydneyn lentokentällä Eko kohtaa Charlotten, joka kertoo hänelle nähneensä tämän veljen ollessaan ”paikkojen välisessä tilassa” ja käski välittämään Ekolle viestin uskomaan kohtaloonsa.

Eko toisella tuotantokaudella.

Onnettomuuden jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eko kuuluu koneen takaosan selviytyneisiin. Ensimmäisenä yönä Eko surmaa kaksi Toista näiden hyökättyä ja siepattua kolme selviytynyttä. Myöhemmin Eko johdattelee Ana Lucian kanssa joukkoa pois toisten hyökkäysten tieltä. He löytävät Nuoli-aseman, jossa he viettävät 40 päivää. Myöhemmin Jinin, Michaelin ja Sawyerin saavuttua takaosan selviytyneiden luokse, Eko tainnuttaa heidät ja vangitsee kuoppaan. Ana Lucian tutkittua heidän taustansa Eko vapauttaa heidät ja pahoittelee tekoaan. Myöhemmin Eko suuntaa takaosan selviytyneiden kanssa etuosan selviytyneiden leiriin.

Ajauduttuaan etuosan selviytyneiden seuraan Eko sai tietää Charlien löytäneen Neitsyt Marian patsaan viidakosta, jolloin Eko vaati Charlieta näyttämään paikan. Matkalla Eko ja Charlie kohtaavat savuhirviön. Eko ja Charlie löytävät Yemin ruumiin lentokoneesta, ja Eko ottaa itselleen Yemin ristin tämän kaulastaan ja polttaa lentokoneen jäännökset. Myöhemmin Eko kastaa Clairen ja Aaronin sekä yhdessä Charlien kanssa alkaa rakentamaan kirkkoa saarelle. Eko myös vierailee Henry Galen luona Joutsen-asemalla kertoen olevansa pahoillaan siitä, että hän tappoi kaksi tämän heimon väestä. Bernard ehdotettaa SOS-merkin rakentamista rannalle, mutta Eko kieltäytyy. Bernardin kysyttyä syytä kirkon rakentamiselle Eko vastaa ”ihmisten pelastuvan omalla tavallaan”.

Ekon nähdessä unta Yemistä, hän vie Locken huumelentokoneen jäännöksille, jolloin he löytävät Helmi-aseman. Katsottuaan aseman orientaatiovideon Eko päättää alkaa painaa Joutsen-aseman 108 minuutin välein painettavaa tietokoneen nappia, kun taas Locke päättää lopettaa sen, mikä johtaa suuriin erimielisyyksiin osapuolten välillä. Locke yrittää jopa tuhota tietokoneen, minkä estäessään Eko häätää Locken asemalta.

Pian Locke onnistuu estämään Ekoa painamasta nappia Desmondin avustuksella, mutta huomaa tehneensä virheen. Joutsen-aseman räjähtämisen jälkeen Locke pelastaa Ekon jääkarhun luolasta. Pian pelastuttuaan Eko kuitenkin lähtee jahtaamaan näkyään. Saavuttuaan huumelentokoneen jäännöksille Yemi ilmestyy Ekolle ja käskee häntä tekemään synninpäästön. Ekon kieltäytyessä tunnustamasta syntejään, savuhirviö tappaa Ekon paiskomalla häntä puita vasten ja maahan. Ennen kuolemaansa Eko kuiskaa jotain Locken korvaan; Charlien kysyessä häneltä mitä hän sanoi, Locke vastaa että ”me olemme seuraavia”. Locke hautaa Ekon viidakkoon ja huomaa tämän kaivertaneen jonkun viestin keppiinsä. Viesti kuului ”nosta katseesi ja tarkkaile pohjoista”. Locken seurattua ohjeita hän löytää Liekki-aseman.

Sayidin tullessa hakemaan Hurleyta mielisairaalasta, Hurley pelaa shakkipelinsä loppuun sanoen ”shakkimatti, Mr. Eko”. Ei tiedetä, oliko tämä vain Hurleyn hallusinaatio vai oliko hän todella läsnä Hurleyn luona.