Sayid Jarrah

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sayid Jarrah
Näyttelijä(t) Naveen Andrews
Ensiesiintyminen Maahansyöksy
Viimeinen
esiintyminen
Loppu
Keskeiset jaksot Erakko
Yhteisen asian nimissä
Yksi niistä muista
Näppäile 77
Ekonomisti
Ei ole kodin voittanutta: osa 1
Samanlainen mies
Auringonlasku
Henkilötiedot
Koko nimi Sayid Jarrah
Asuinpaikka Irak Tikrit, Irak

Sayid Hassan Jarrah on Naveen Andrewsin esittämä fiktiivinen hahmo yhdysvaltalaisessa televisiosarjassa Lost. ”Sayid” on arabiaa ja tarkoittaa mestaria tai herraa ja ”Jarrah” erityisesti hunajalle tarkoitettua astiaa.[1]

Ennen onnettomuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sayid on syntynyt Tikritissä ja on viestintäupseeri Irakin tasavaltalaiskaartissa. Hänellä on erittäin ikäviä muistoja Irakin puolustusvoimista, sillä hän on toiminut kuulustelijiana ja kiduttanut ihmisiä saadakseen tietoja. Toisin kuin Sayidia, hänen isäänsä Hassania pidetään sankarina. Sayidin oli tarkoitus saada tietoja kuulustelemalla hänen lapsuudenystäväänsä sekä rakastettuaan Nadiaa. Sayid ei pystynyt mitenkään vahingoittaa häntä, jonka takia hän lavasti Nadian paon ampumalla esimiestänsä sekä itseään jalkaan.

Sayid suostutteli entisen huonetoverinsa, Essamin, Kairon yliopistosta, ryhtymään itsemurhapommittajaksi, jotta Essam ja Sayid saisivat paljastettua kadonneiden räjähteiden olinpaikan. Vakuuttaakseen Essamin Sayid sanoi ryhtyvänsä Essamin pariksi. Tiukalla hetkellä Sayid tarjoutui antamaan Essamille kymmenen minuuttia pakoaikaa. Essam hermostui tajutessaan, että Sayid petti hänet naisen takia ja ampui itsensä. Sayid vietti Sydneyssä ylimääräisen päivän, jotta pystyi järjestämään Essamille asianmukaisen muslimihautauksen. Ylimääräinen päivä koitui kohtalokkaaksi, sillä Sayid lähti Oceanic Airlinesin lennolle 815 Sydneystä Los Angelesiin.

Onnettomuuden jälkeen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian lentokoneonnettomuuden jälkeen Sayid yrittää saada radioyhteyeden ulkomaailmaan, mutta epäonnistuu häiriötä aiheuttavan Rousseaun hätäviestin takia. Hän yrittää saada uudestaan yhteyttä ulkopuolisiin kolmiomittauksen avulla, mutta saareen kiintynyt Locke lyö hänet tajuttomaksi ja rikkoo laitteen. Jo lentokentällä Shannonin tavannut Sayid, tunsi alusta asti kiintymystä häneen ja siksi auttaa Jackia hankkimaan lääkkeet Sawyerilta Shannonin pahenevaa astmaa varten. Sawyer ei luovuta astmalääkkeitä suosiolla, minkä vuoksi Sayid ryhtyy kiduttamaan häntä. Lopulta paljastuu, ettei Sawyerilla edes ole lääkkeitä. Sayid alkaa tuntea kidutuksen takia katumusta, jonka seurauksena menneisyyden haamut alkoivat jälleen vaivata häntä. Syyllisyyden painamana Sayid lähtee yksin tutkimaan saarta, jolloin hän astuu Rousseaun virittämään ansaan. Varastettuaan Rousseaun muistiinpanot ja kartat Sayid pakenee.

Palattuaan leiriin Sayid kertoo Shannonille rakastavansa tätä. Sayid rakentaa Shannonille yllätyksenä teltan, jossa he rakastelevat. Sayid lähtee hakemaan vettä, jolloin Walt ilmestyy telttaan. Shannon pelästyy ja lähtee viidakkoon etsimään Waltia. Etsinnän päätteeksi Ana Lucia ampuu vahingossa Shannonin, joka kuolee Sayidin käsivarsille. Saarelle kuumailmapallolla tippunut mies nimeltä Henry Gale joutuu Sayidin runtelemaksi. Sayid yrittää kertoa muille että Gale on yksi Toisista, mutta häntä ei uskota. Lopulta Henry paljastuu Toisten johtajaksi, Beniksi, joka pääsee karkaamaan Michaelin avulla.

Selviytyneiden lähdettyä radiomastolle Sayid, Jin ja Bernard jäävät leiriin valmistautumaan Toisten kukistamiseen dynamiitilla. Operaatio onnistuu melkein täydellisesti, mutta Jin epäonnistuu viimeisen dynamiittipötkön räjäyttämisessä. Toiset ottavat heidät panttivangeiksi, mutta lopulta Hurley pelastaa heidät.

Sayid saa myöhemmin kuulla Desmondilta Charlien kuolemasta ja hänen varoituksestaan. Sayid kohtaa Locken viidakossa ja kysyy tältä, miksi hän räjäytti sukellusveneen. Myöhemmin Locke kertoo Jackin ryhmälle aikovansa mennä parakeille, mutta Sayid päättää jäädä Jackin ryhmään. Myöhemmin Sayid lähtee hakemaan Charlottea Katen ja Milesin kanssa. Locke ottaa heidät panttivangeiksi, mutta suostuu vaihtamaan Charlotten Milesiin ja päästää Sayidin lähtemään.

Myöhemmin Sayid lähtee helikopterilla Desmondin kanssa Kahana-laivalle. Matkan aikana Desmond kokee aikamatkailua ja Sayidin avulla soittaa lopulta Pennylle ja selviää. Sayid ja Desmond tapaavat laivan kapteenin, joka kertoo laivan kuuluvan Widmorelle. He kohtaavat Michaelin laivalla ja kavaltavat hänet kapteenille. Sayid palaa rannalle kumiveneellä. Sun, Jin, Faraday ja Aaron matkaavat laivalle. Sayid lähtee pelastamaan Jackiä Katen kanssa, mutta he joutuvat Toisten vangiksi. Heidät kuitenkin päästetään menemään heidän autettua väijytyksessä Keamyn ryhmää vastaan. Jack, Kate, Sayid, Hurley, Sawyer ja Frank lentävät kopterilla laivalle, mutta Sawyer hyppää pois polttoaineen säästämiseksi. He onnistuvat pääsemään laivalle, mutta joutuvat lähtemään heti tankkaamisen jälkeen laivalla olevan pommin vuoksi. Sun, Desmond ja Aaron ehtivät kopteriin ennen räjähdystä, joka pudottaa kopterin mereen. Oceanicin kuutoset ajelehtivat meressä, kunnes Pennyn etsintäalus löytää heidät. Selviytyneet jatkavat Membata-saarelle, kun Desmond ja Frank jäävät laivalle. Saarelle päästyään he pelastuvat.

Saaren jälkeen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehdistötilaisuuden jälkeen Sayid palaa rakastettunsa Nadian luo ja he menevät naimisiin. Nadia kuitenkin murhataan ja Sayid järjestää hänelle hautajaiset. Sayid kohtaa Benin, joka kertoo hänelle kuka murhasi Nadian. Sayid ampuu murhaajan ja hän siirtyy toimimaan Benin salamurhaajana. Sayid tappaa muun muassa Widmorelle työskennelleen naisen Saksassa sekä miehen Moskovassa. Ben vapauttaa Sayidin työstään. Dominikaanisessa tasavallassa Sayid toimii hyväntekeväisyysjärjestössä lakattuaan työskentelemästä Benille. Locke pyytää Sayidia palaamaan saarelle, mutta tämä kieltäytyy. Ben vierailee Sayidin luona, kertoen Locken kuolleen ja kehottaen tätä auttamaan Hurleyta.

Sayid lähtee hakemaan Hurleyta mielisairaalasta ja ampuu miehen joka odotti autossa sairaalan edessä. Motellissa Sayidin kimppuun hyökkää miehiä. Sayid tappaa heidät, mutta haavoittuu vakavasti. Hurley vie hänet isänsä luo, joka myöhemmin vie Sayidin Jackin hoidettavaksi. Sayid kieltäytyy edelleen palaamasta saarelle Jackin ja Benin pyynnöstä huolimatta. Sayid varoittaa Jackiä ja Beniä kohtaamasta häntä enää. Sayid menee baariin, jossa hän kohtaa Ilanan. Ilana paljastaa olevansa palkkionmetsästäjä, joka etsi Sayidia viedäkseen hänet Guamille tapaamaan Sayidin murhaaman miehen vanhempia. Seuraavana päivänä Sayid on mukana lennolla, joka on menossa saarelle. Sayid kysyy Ilanalta, onko tämä Benin hommissa ja kertoo Benin olevan vastuussa joukkomurhasta. Sayid on käsiraudoissa lennon aikana kun aikahyppy tapahtuu.

Paluu saarelle

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sayidin siirryttyä vuoteen 1977 Jin löytää Sayidin viidakosta. Sayid viedään parakeille, jossa häntä epäillään ”vihamieliseksi”. Sawyer pyytää Sayidia valehtelemaan, mutta Sayid kieltäytyy sanoen tietävänsä syyn saarelle paluuseensa. Sayidille annetaan totuusseerumia. Sayid kertoo olevansa tulevaisuudesta, mitä kukaan ei usko. Sayid päätetään teloittaa Sawyerin estelystä huolimatta. Sayid kohtaa nuoren Benin, joka vapauttaa Sayidin. Tainnutettuaan Jinin Sayid ampuu Beniä rintaan ja jättää hänet kuolemaan.

Sayid nähdään seuraavan kerran Jackin ja Katen yrittäessä tuhota Joutsen-asema pommilla. Sayid ampuu miehen, joka uhkaa ampua Katen. Sayid päättää auttaa Jackiä toteuttamaan suunnitelmansa. Parakeilla Sayidia ammutaan, mutta hän selviää. Sayidin, Sawyerin, Katen ja Julietin avulla Jack onnistuu pudottamaan pommin kuoppaan Joutsen-aseman alla.

Räjähdyksen jälkeen Sayid ja selviytyneet siirtyvät takaisin vuoteen 2007. Sayid on kuolemaisillaan ja sanoo Hurleylle olevansa pahoillaan kaikkien surmaamiensa ihmisten puolesta. Jacob neuvoo Hurleyta viemään Sayidin Temppelille parannettavaksi. Dogenin luettua Jacobin ohjeet hän käskee hukuttaa Sayidin. Kaikkien yllätykseksi Sayid kuitenkin herää henkiin. Dogen kiduttaa Sayidia saadakseen selville, onko Sayid ”sairastunut”. Dogen kertoo Jackille pimeyden tihkuvan Sayidista, ja että tästä tulee pian pysyvästi samanlainen kuin Clairestakin. Sayidin hyökättyä Dogenin kimppuun hänet karkotetaan Temppelistä, mutta Clairen varoitettua Toisia Dogen käskee Sayidin tappamaan Musta-asuisen miehen. Sayid palaa myöhemmin takaisin Temppelille ja tappaa Dogenin sekä Lennonin. Savuhirviö hyökkää Temppelille surmaten kaikki Toiset, jotka eivät lähteneet Temppeliltä. Sayid liittyy Musta-asuisen miehen ryhmään Katen ja Temppeliltä poistuneiden Toisten kanssa.

Sayid matkaa Musta-asuisen miehen ryhmän kanssa Clairen majalle. Clairen yritettyä tappaa Katen Sayid ei tehnyt elettäkään estääkseen sitä. Sayid sanoi Musta-asuiselle miehelle, ettei hän tunne empatiaa tai surua. Musta-asuinen mies lähettää Sayidin vakoilemaan Hydra-saarelle. Sayid huomaa Desmondin ja hakee hänet Musta-asuisen miehen luo. Mies käskee Sayidin tappamaan Desmondin, joka kuitenkin saa puheellaan Sayidin säästämään hänen henkensä.

Sayid auttaa Jackiä vapauttamaan ystävänsä sammuttamalla ääniaidat, jotta hirviö voisi hyökätä Widmoren ryhmän kimppuun. Sayid matkaa selviytyneiden kanssa koneelle ja myöhemmin sukellusveneelle. Selviytyneiden yrittäessä paeta sukellusveneellä Jack huomaa laukussaan pommin, jota Sayid analysoi ja yrittää purkaa. Sawyerin vahingossa aktivoitua pommin Sayid käskee Jackiä etsimään Desmondin ja pelastamaan hänet. Sayid nappaa pommin ja juoksee se kädessään sukellusveneen takaosaan. Pommi räjähtää surmaten Sayidin ja upottaen sukellusveneen.

Vaihtoehtoinen aikajana

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehtoisessa aikajanassa Sayid työskenteli öljy-yrityksessä lopetettuaan työnsä kiduttajana. Sayidin rakastettu Nadia oli naimisissa Sayidin veljen Omerin kanssa ja heillä oli kaksi lasta. Ollessaan mukana lennolla Sayid potkaisi vessan oven auki, jotta Jack voisi pelastaa Charlien. Sayid meni veljensä kotiin kertomaan lapsille matkastaan. Omerin pyydettyä Sayidia auttamaan häntä koronkiskurin hoitelemisessa Sayid kieltäytyi. Nadian yrittäessä lähestyä Sayidia, Sayid sanoi hänelle ettei halua enää Nadian kärsivän hänen entisen elämänsä takia ja että tämän pitää olla Omerin kanssa. Omerin jouduttua sairaalaan Nadia pyysi ettei Sayid lähde kostamaan. Sayid tapasi Keamyn ravintolassaan ja ehdotti Sayidin hoitavansa veljensä lainat. Sayid kuitenkin ampui hänet ja hänen miehensä jotta he eivät enää uhkaisi Omeria. Sayid pelasti kylmävarastoon vangitun Jinin.

Sayidin palattua Omerin talolle hän jäi Sawyerin haaviin yrittäessään paeta. Desmond onnistui vapauttamaan Sayidin vankilasta Ana Lucian avulla ja pyysi Sayidia menemään Hurleyn mukaan. Hurley vei Sayidin baarin eteen, jossa tuntematon mies pieksi Boonea. Sayid meni väliin ja kohtasi Shannonin. Käteltyään Shannonia Sayid sai välähdyksiä elämästään saarella ja suuteli Shannonia. Sayid ja Shannon olivat kirkossa muiden selviytyneiden kanssa kun Christian avasi ovet, jolloin kirkas valkoinen valo ympäröi selviytyneet ”siirtäen heidät eteenpäin”.