Luettelo televisiosarjan Lost saamista palkinnoista ja ehdokkuuksista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luettelo Lostin saamista palkinnoista
Lost chair.jpg

(vasemmalta oikealle) ALMA-palkittu näyttelijä Jorge Garcia, Daniel Dae Kim ja Emmy-palkitut vastaavat tuottajat Damon Lindelof, Carlton Cuse ja Bryan Burk

Kaikki voitot ja ehdokkuudet yhteensä
197
Alaviitteet
Pääartikkeli: Lost

Lost on amerikkalainen draamasarja, jota esitettiin ABC:lla 22. syyskuuta 2004 lähtien. Suomessa sitä alettiin esittää 26. tammikuuta 2006 Nelosella. Se on saanut suuren määrän ehdokkuuksia erilaisissa palkintogaaloissa sisältäen 41 ehdokkuutta Primetime Emmy -palkintoon, 21 Teen Choice -palkintoon, 39 Saturn-palkintoon (10 voittoa), 11 Golden Reel -palkintoon (viisi voittoa), kahdeksan Satellite-palkintoon (yksi voitto), seitsemän Golden Globe-palkintoon (yksi voitto), neljä Writers Guild of America -palkintoon (yksi voitto), kolme Directors Guild of America -palkintoon, kaksi NAACP Image -palkintoon (yksi voitto), kaksi Screen Actors Guild -palkintoon (yksi voitto), yksi BAFTA-palkintoon ja yksi Peabody-palkintoon.

Sarja omaa suuren näyttelijäkokoonpanon ja muutamat Lost-näyttelijät ovat myös saaneet ehdokkuuksia palkintoihin. Terry O’Quinn ja Michael Emerson ovat ainoat näyttelijät jotka ovat voittaneet Emmyn, kun taas Matthew Fox on ollut ehdokkaana viiteentoista eri palkintoon (voittaen kolme), toiseksi eniten ehdokkuuksia kerännyt näyttelijä on Evangeline Lilly kahdellatoista ehdokkuudella.

Sarjan ensimmäinen jakso Maahansyöksy on sarjan kaikkein ehdotetuin yksittäinen jakso viidellätoista eri ehdokkuudella, voittaen kuusi, sisältäen neljä Emmy-palkintoa. Peili on toiseksi ehdotetuin jakso yhdeksällä ehdokkuudella. Yhteensä Lost on ollut ehdokkaana lähes kahteensataan eri palkintoon ja se on voittanut niistä 51.

Emmy-palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005, Lost ehdotettiin kahteentoista Primetime Emmy -palkintoon ja voitti kuusi, mukaan lukien Parhaan ohjauksen draamasarjassa -palkinnon J. J. Abramsille ja neljä Emmyä sarjan pilottijaksolle. Sarja voitti myös Parhaan draamasarjan palkinnon, jota pidettiin yllätysvoittona, sillä scifi- ja fantasiasarjat olivat vain harvoin saaneet Emmyn tässä kategoriassa.[1] Seuraavana vuonna sarja sai yhdeksän Emmy-ehdokkuutta, mutta ei voittanut yhtäkään. Vaikka sarja voitti Parhaan draamasarjan palkinnon edellisenä vuonna, Lost ei ollut ehdokkaana kategoriaan vuonna 2006. Vuonna 2007, Lost oli ehdokkaana kuuteen Emmyyn, mutta ei taaskaan saanut ehdokkuutta Parhaaseen draamasarjaan.[2] Terry O’Quinnistä tuli ensimmäinen Lost-näyttelijä joka voitti Emmyn, saaden Parhaan miessivuosan palkinnon draamasarjassa roolistaan John Lockena jaksossa Mies Tallahasseesta. Vuonna 2008 sarja sai kahdeksan Emmy-ehdokkuutta, joista kuusi oli Creative Arts -Emmyjä, ja voitti ”Sound Mixing” -palkinnon. Vuonna 2009 Lost vastaanotti kuusi ehdokkuutta ja voitti kaksi. Michael Emersonista tuli toinen Lost-näyttelijä joka sai Emmyn, voittaen kategoriassa Paras miessivuosa draamasarjassa. Nettisivusto Lostpedia voitti erikoispalkinnon kategoriassa ”Paras luova saavutus vuorovaikutteisessa mediassa”. Sarja sai myös kolmannen Paras draamasarja -ehdokkuuden, mutta hävisi sen Mad Menille.

Primetime Emmy -palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Kategoria Ehdokas/Ehdokkaat Jakso Tulos
2005 Paras ohjaus draamasarjassa J.J. Abrams Maahansyöksy
Paras miessivuosa draamasarjassa Terry O’Quinn Vaellus & Yöperhonen[3] Ehdokkuus
Paras miessivuosa draamasarjassa Naveen Andrews Erakko & Yhteisen asian nimissä[3] Ehdokkuus
Paras draamasarja J.J. Abrams, Damon Lindelof, Bryan Burk, Carlton Cuse, Jack Bender, David Fury, Jesse Alexander, Javier Grillo-Marxuach, Sarah Caplan, Leonard Dick & Jean Higgins Maahansyöksy[4]
Paras käsikirjoitus draamasarjassa J.J. Abrams, Damon Lindelof & Jeffrey Lieber Maahansyöksy Ehdokkuus
Paras käsikirjoitus draamasarjassa David Fury Vaellus Ehdokkuus
2006 Paras ohjaus draamasarjassa Jack Bender Yhdessä elää, yksin kuolee Ehdokkuus
Paras vieraileva miesnäyttelijä draamasarjassa Henry Ian Cusick Yhdessä elää, yksin kuolee Ehdokkuus
Paras käsikirjoitus draamasarjassa Damon Lindelof & Carlton Cuse Psalmi 23 Ehdokkuus
2007 Paras ohjaus draamasarjassa[5] Jack Bender Peili Ehdokkuus
Paras miessivuosa draamasarjassa[6] Terry O’Quinn Mies Tallahasseesta[7][8]
Paras miessivuosa draamasarjassa[5] Michael Emerson Mies taustalla[8] Ehdokkuus
Paras käsikirjoitus draamasarjassa[5] Damon Lindelof & Carlton Cuse Peili Ehdokkuus
2008 Paras draamasarja[9] J.J. Abrams, Damon Lindelof, Carlton Cuse, Bryan Burk, Jack Bender, Edward Kitsis, Adam Horowitz, Drew Goddard, Stephen Williams, Jean Higgins, Elizabeth Sarnoff, Pat Churchill, Ra’uf Glasgow Vakio[10] Ehdokkuus
Paras miessivuosa draamasarjassa[9] Michael Emerson Tulevaisuus muotoutuu[10] Ehdokkuus
2009 Paras draamasarja[11] Ehdokkuus
Paras miessivuosa draamasarjassa[11] Michael Emerson
Paras käsikirjoitus draamasarjassa[11] Damon Lindelof & Carlton Cuse Onnettomuus Ehdokkuus

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nicholas Fonseca. "We take shock (we mean stock) of this year's weird Emmy Awards", Entertainment Weekly, 23.9.2005. 
  2. Renee. "Boo Emmys! Yay Emmys!", Entertainment Weekly. 
  3. a b "EMMY AWARDS Previous Year Episode Submissions", The Envelope Forum, Los Angeles Times, 19.9.2005. 
  4. "ABC Television Network Scores Six Emmy Wins Sunday Night, More Than Any Other Broadcast Network, Bringing ABC'S Emmy Total to a Broadcast Betwork—Topping 16", The Walt Disney Company, 19.9.2005. 
  5. a b c The 59th Primetime Emmy Awards and Creative Arts Emmy Awards Nominees are...
  6. Academy of Television Arts and Sciences 59th Primetime Emmy Awards (PDF) 16.9.2007. Academy of Television Arts & Sciences.
  7. "'Lost': Season 3 Episode Guide", Entertainment Weekly, 14.2.2008. 
  8. a b "Emmy Awards Previous Year Episode Submissions", The Envelope Forum, Los Angeles Times, 25.7.2008. 
  9. a b Academy of Television Arts & Sciences, (July 17, 2008) "Complete 2008 Nominations List".
  10. a b "2008 EMMY AWARDS CAMPAIGNS & EPISODE SUBMISSIONS (PART 1)", The Envelope Forum, Los Angeles Times, 25.3.2008. 
  11. a b c The 61st Primetime Emmy Awards and 2009 Creative Arts Emmy Awards Nominees are... 16.7.2009. Academy of Television Arts & Sciences.