Benjamin Linus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Benjamin Linus
Näyttelijä(t) Michael Emerson
Sterling Beaumon (lapsena)
Ensiesiintyminen Yksi niistä muista
Keskeiset jaksot Mies taustalla
Tulevaisuus muotoutuu
Kuollut on kuollut
Tohtori Linus
Henkilötiedot
Koko nimi Benjamin Linus
Ammatti Toisten johtaja

Benjamin ”Ben” Linus on Michael Emersonin esittämä fiktiivinen hahmo yhdysvaltalaisessa televisiosarjassa Lost.

Ennen onnettomuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Benjamin Linus syntyy 19. joulukuuta vuonna 1966, kun hänen vanhempansa ovat patikoimassa metsässä Oregonissa, Portlandin ulkopuolella. Hänen äitinsä Emily kuolee synnytykseen, mutta ehtää pyytää miestään Rogeria nimeämään pojan Benjaminiksi. Vuonna 1973 kahdeksanvuotias Ben muuttaa isänsä kanssa saarelle, josta Dharma Initiative on tarjonnut töitä Rogerille. Saarella Ben alkaa nähdä näkyjä äidistään. Humalapäinen Roger solvaa Beniä ja syyttää tätä äitinsä kuolemasta. Surullisena Ben juoksee viidakkoon, jossa hän näkee äitinsä hahmon, joka käveli takaisin viidakkoon. Ben alkaa vihata Dharmaa ja kohtaa viidakossa Richardin. Richard hyväksyy Benin pyynnön liittyä Toisiin, mutta hän käskee Beniää olemaan kärsivällinen.

Jaksossa Namaste 11-vuotias Ben kohtaa Sayidin ja lupaa auttaa tämän vapaaksi luullen, että Richard on lähettänyt Sayidin. Benin vapauttama Sayid ampuu kuitenkin häntä rintaan ja jättää hänet kuolemaan. Jin tuo Benin takaisin Dharma-ryhmän luo, ja Juliet yrittää auttaa Beniä. Jackin kieltäydyttyä auttamasta, Kate ja Sawyer vievät Benin Toisten luo, jossa Richard sanoo heille tapauksen muuttaneen Benin pysyvästi ja hänen olevan ikuisesti yksi Toisista. Richard vie Benin parannettavaksi Temppelille, jonka jälkeen Widmore toivottaa Benin tervetulleeksi Toisiin.

Vuonna 1988 Widmore lähettää Benin tappamaan Rousseaun, mutta Ben varastaa Rousseaun tyttären ja varoittaa tätä tulemasta hakemaan tytärtään takaisin. Neljä vuotta myöhemmin Ben tappaa isänsä myrkkykaasulla. Palattuaan parakeille Ben huomaa Toisten surmanneen kaikki Dharman työntekijät. Ben liittyy Toisiin ja saa johtajuuden, koska hänellä on kyky kommunikoida Jacobin kanssa. Myöhemmin Ben karkottaa Widmoren saarelta, joka uhkailee Beniä valitsemaan joko saaren tai Alexin.

Kaksi päivää ennen Oseanic 815:n turmaa Ben huomaa kasvaimen selkärangassaan. Nähtyään lentoturman Ben lähettää Ethanin ja Goodwinin tutkimaan selviytyneitä. Myöhemmin paljastuu, että Ben halusi Goodwinin kuolevan, jotta saisi Julietin itselleen.

Onnettomuuden jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannen tuotantokauden jaksossa Paljastus Ben ja Juliet menevät Helmi-asemalle ja katselevat monitorista Jackiä. Ben kertoo Julietille yrittävänsä vakuuttaa Jackin suorittamaan leikkauksen. Myöhemmin Ben jää Rousseaun ansaan ja väittää selviytyneille olevansa kuumailmapallolla saarelle joutunut mies nimeltään Henry Gale. Sayid vie Benin Joutsen-asemalle, ja yrittää saada hänet kertomaan totuuden, mutta epäonnistuu.

Myöhemmin Michael vapauttaa Benin, josta kiitollisena Ben päästää Michaelin ja Waltin pois saarelta veneellä. Jack suostuu myöhemmin suorittamaan kasvaimenpoistoleikkauksen, mutta yrittää kesken leikkauksen kiristää Toisia Benin hengellä viiltämällä tämän munuaista. Jack suorittaa leikkauksen loppuun kuultuaan Katen ja Sawyerin päässeen turvaan.

Ben lupaa päästää Jackin ja Julietin pois saarelta sukellusveneellä, mutta Locke räjäyttää sen. Ben kertoo Lockelle ”taikalaatikosta”, jossa paljastuu olevan Anthony Cooper. Ben käskee Lockea tappamaan isänsä, jotta tämä voisi liittyä Toisiin. Locke ei kuitenkaan pysty siihen, ja antaa Sawyerin tehdä sen. Palattuaan Benin luo isänsä ruumis mukanaan Ben kertoo Lockelle Jacobista ja vie tämän Jacobin luo. Viidennen tuotantokauden lopulla Ben kertoo valehdelleen Jacobin asuvan mökissä. Myöhemmin Ben näyttää Lockelle kuopan, jossa on Dharma-jäsenien luurankoja. Ben ampuu Lockea, joka putoaa kuoppaan ja jää sinne kitumaan.

Palattuaan parakeille Ben käskee Richardia viemään Toiset Temppelille turvaan. Ben lähtee Alexin kanssa estämään Jackin ryhmää ottamasta yhteyttä laivalle, mutta Jack pahoinpitelee Benin ja ottaa tämän vangiksi. Ben yrittää vielä varoittaa Jackiä, mutta turhaan. Ben paljastaa Alexille Rousseaun olevan hänen äitinsä. Selviytyneiden jaettua kahteen ryhmään, Jack päästää Benin Locken ryhmän mukaan. Kohdattuaan Charlotten, Ben ampuu häntä kahdesti rintaan, mutta tämä selviää. Locke aikoo ampua Benin, mutta Ben kertoo vakoojastaan laivalla.

Katen päästettyä Milesin Benin luo, Miles sanoo olevansa valmis valehtelemaan Widmorelle Benin kuolleen 3,2 miljoonasta. Kerrottuaan lisää Kahanasta, Ben saa Lockelta vapauden liikkua parakeilla vapaasti. Myöhemmin Ben käskee Alexia, Rousseauta ja Karlia menemään Temppelille turvaan ja antaa heille kartan asemalle. Alex joutuu kuitenkin Kahana-ryhmän vangiksi, ja Keamy uhkaa ampua tämän, jos Ben ei antaudu. Ben kieltää Alexin olevan tyttärensä, minkä vuoksi Keamy teloittaa Alexin. Ben sanoo Lockelle Widmoren muuttaneen sääntöjä ja päästää savuhirviön Keamyn ryhmän kimppuun.

Ben lähtee Locken ja Hurleyn kanssa Jacobin mökille. Saatuaan ohjeet saaren suojelemiseksi Ben vie Locken ja Hurleyn Orkidea-asemalle. Ben antautuu Keamylle, mutta Toiset vapauttavat hänet Katen ja Sayidin avulla. Ben surmaa Keamyn, mikä johtaa Kahanan tuhoon. Ben pyytää Lockelta anteeksi kaikkea, ja tekee tästä Toisten uuden johtajan. Ben menee jäiseen kammioon aseman alla ja kääntää jäätynyttä pyörää siirtäen saarta. Ben siirtyy Saharan autiomaahan Tunisiaan.

Saaren jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havahduttuaan aavikolla Ben lähtee hotelliin ja huomaa hautajaissaattueen sekä Sayidin. Ben kertoo Sayidille Widmoren tappaneen Nadian, jolloin Sayid ryhtyy Benin palkkamurhaajaksi. Myöhemmin Ben saapuu Widmoren asunnolle Lontooseen ja uhkaa tappaa Pennyn kostoksi Alexin kuolemasta.

Kaksi vuotta myöhemmin Ben jäljittää saarelta lähteneen Locken ja estää tämän itsemurhan. Kuitenkin Locken paljastettua Eloise Hawkingsin nimen Ben, kuristaa Locken kuoliaaksi ja lavastaa sen itsemurhaksi. Ben vierailee Jackin luona ruumishuoneella ja lupaa auttaa tätä palaamaan saarelle muiden kanssa. Ben painottaa, että Locken ruumiskin on otettava mukaan.

Ben palkkaa asianajaja Dan Nortonin hakemaan verinäytettä Katelta ja vie Locken ruumiin säilytettäväksi kylmiöön. Ben vierailee Hurleyn luona yrittäen vakuuttaa tämän palaamaan saarelle, mutta Hurley kieltäytyy ja juoksee poliisien syliin. Satamassa Ben paljastaa Jackille ja Katelle palkanneensa Nortonin. Sun saapuu paikalle ja yrittää ampua Benin kostoksi Jinin kuolemasta. Ben saa kuitenkin vakuutettua Sunin siitä, että Jin on elossa ja näyttää tälle Lockelta saamansa Jinin sormuksen. Ben vie Jackin ja Sunin kirkolle, missä Hawking odottaa. Hän kritisoi Beniä siitä, ettei tämä saanut kaikkia tulemaan. Myöhemmin Ben jäljittää Desmondin ja Penelopen sekä ampuu Desmondia rintaan. Ben ei pysty tappamaan Penelopea nähtyään heidän lapsensa Charlien. Desmond havahtuu, pahoinpitelee Benin ja heittää tämän mereen.

Ben soittaa Jackille ja käskee tämän hakea Locken ruumiin. Ben on matkustajana Ajira Airwaysin lennolla takaisin saarelle, kun valovälähdys tapahtuu ja kone tekee pakkolaskun Hydra-saarelle.

Paluu saarelle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havahduttuaan onnettomuudesta Ben yrittää palata veneellä pääsaarelle, mutta Sun kolkkaa tämän tajuttomaksi. Palattuaan tajuihinsa Ben kohtaa Locken elossa ja yllättyy, vaikka tiesi saaren herättävän tämän henkiin. Ben kertoo Lockelle rikkoneensa sääntöjä palattuaan saarelle ja että savuhirviö tuomitsisi hänet. Ben ja Locke yrittävät purjehtia lautalla pääsaarelle. Caesar yrittää estää sen, mutta Ben tappaa tämän haulikolla.

Saavuttuaan laiturille Locke sanoo Benille uskovan tämän saavan tuomion tyttärensä tappamisesta, mistä Ben järkyttyy. Ben ja Locke suuntaavat parakeille, josta löytävät Sunin ja Frankin. Locken selittäessä heille asioista, Ben menee salaiseen käytävään talonsa alle ja kutsuu hirviötä, joka ei kuitenkaan tule. Locke suuntaa Temppelille Benin ja Sunin kanssa.

Ben ja Locke menevät Temppelin oleviin tunneleihin Sunin odottaessa ulkona. Ben pyytää Sunia viemään anteeksipyynnön Desmondille, jos Sun pääsee pois saarelta. Benin myöntäessä Lockelle tuomionsa, hän yllättäen putoaa lattian läpi huoneeseen, joka on täynnä hieroglyfejä ja jossa on Anubiksen patsas. Savuhirviö ympäröi Benin, ja näyttää Benille tämän teot, jotka johtivat Alexin kuolemaan. Hetken kuluttua Alex ilmestyy ja työntää Benin seinään, sanoen tietävänsä Benin aikeesta tappaa Locke uudestaan, ja tuhoavansa Benin jos hän tekee niin. Alex käskee Benin totella Lockea joka asiassa. Ben pääsee pois huoneesta ja kohtaa Locken, joka kysyy Beniltä mitä tapahtui. Ben vastaa täristen: ”Se jätti minut eloon”.

Ben palaa Locken kanssa Toisten leiriin ja tapaa Richardin. Locke käskee Richardia viemään heidät Jacobin luo. Matkalla Locke käskee Richardia antamaan kompassinsa ”Lockelle”, joka saapuu viidakosta haavoittuneena. Ben katsoo Richardin keskustelua ”Locken” kanssa, kunnes ”Locke” katoaa. Locke paljastaa Benille suunnitelmansa tappaa Jacob, mistä Ben kangistuu, muttei kerro Richardille mitään. Richard alkaa kyseenalaistaa Locken aikeita, mihin Ben tunnustaa Richardille tappaneensa Locken aiemmin. Ben kertoo Lockelle kokemuksestaan savuhirviön kanssa, sanoen tottelevansa Lockea joka asiassa. Locke ilahtuu ja määrää Benin tappamaan Jacobin puolestaan. Locke ohjaa Beniä sanoen, ettei hänen tarvitse enää osoittaa uskollisuutta Jacobille, koska ei ole nähnyt häntä ja Ben menetti tyttärensäkin hänen takiaan.

Ben ja Locke saapuvat nelivarpaisen patsaan luo, jossa Richard päästää Locken ja Benin patsaan sisään. He kohtaavat Jacobin, joka sanoo Lockelle, että ”löysit porsaanreikäsi.” Paljastuu, ettei Locke olekaan oikea Locke, vaan Jacobin perivihollinen eli Musta-asuinen mies, joka on ottanut Locken hahmon. Ben valmistautuu tappamaan Jacobin ja kritisoi Jacobia, ettei saanut koskaan tavata häntä, eikä saanut mitään vastinetta lojaalisuudelleen. Ben kysyy Jacobilta, että ”entäs minä?” mihin Jacob vastaa ”mitä sinusta?” Ben puukottaa Jacobia kahdesti tappaen hänet. Jacob sanoo heikolla äänellä ennen kuolemaansa: ”he tulevat”, jolloin Jacobin perivihollinen työntää Jacobin ruumiin tuleen. Benin murhattua Jacobin, Musta-asuinen mies käskee Beniä hakemaan Richardin, joka heittää Benin maahan oikean Locken ruumiin viereen. Bram ryhmineen raahaa Benin takaisin patsaan sisään, jossa savuhirviö surmaa Bramin ryhmineen. Ben liittyi Ilanan ryhmään ja osallistuu oikean John Locken hautajaisiin.

Saavuttuaan Temppelille savuhirviön hyökkäyksen jälkeen Ben lähtee etsimään Sayidia ja huomaa tämän surmanneen Dogenin ja Lennonin. Ben pakenee ja kertoo Ilanalle, mitä oli nähnyt. Ilana määrää Milesin käyttämään kykyään lukeakseen Jacobin viimeiset ajatukset, jolloin Ilana sai tietää Benin murhanneen Jacobin. Saavuttuaan rannalle Ilana määrää Benin kaivamaan oman hautansa. Musta-asuinen mies vapauttaa Benin, joka pakenee ja jonka perään Ilana lähtee. Ben selittää Ilanalle uhranneensa Alexin saaren puolesta eikä voi antaa sitä anteeksi itselleen. Ilana ymmärtää ja antaa Benin jäädä ryhmäänsä. Jackin ja muiden saavuttua Ben pysyttelee etäällä.

Myöhemmin Ben löytää tajuttoman Sunin viidakosta ja vie tämän ryhmänsä luo. Ilanan kuoleman jälkeen Ben päättää auttaa Richardia ja Milesia tuhoamaan lentokoneen ja lähtee hakemaan kranaatteja parakeilta. Parakeilla he kohtaavat Widmoren ja Zoen, jonka Musta-asuinen mies tappaa. Ben tappaa Widmoren ja lähtee Musta-asuisen miehen mukaan. Saavuttuaan kaivolle Sawyer tainnuttaa Benin ja riisuu tämän aseista. Myöhemmin Ben ja Musta-asuinen mies kohtaavat Jackin ryhmän ja suuntaavat saaren sydämeen heidän kanssaan. Desmondin sammutettua Lähteen, saari alkaa täristä ja Ben jää puristuksiin kaatuneen puun alle, mutta hänet pelastetaan. Jackin ja Katen surmattua Musta-asuisen miehen, Ben ja Hurley suuntaavat takaisin Lähteelle. Jackin uhrattua henkensä käynnistettyään lähteen uudelleen, Hurley saaren uutena johtajana tarjoaa Benille töitä neuvonantajanaan, mihin Ben suostuu.

Myöhemmin Ben vierailee Guamissa, Dharman logistisessa varastossa vapauttaen viimeiset Dharman työntekijät tehtävistään. Ben näyttää heille Hydra-aseman orientaatiovideon ja antaa heille maksun heidän työstään. Ben vierailee myös Waltin luona mielisairaalassa ja vakuuttaa tämän palaamaan saarelle töihin. Ben toimii Hurleyn neuvonantajana kuolemaansa saakka.

Vaihtoehtoinen aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtoehtoisessa aikajanassa Ben on edelleen saarella lyhyen aikaa Rogerin työskenneltyä Dharmassa. Lähdettyään saarelta Ben alkaa huolehtimaan isästään ja saa tohtorin tutkinnon Euroopan historiasta, saaden töitä historianopettajana Washington Tustin korkeakoulussa Kaliforniassa. Benin asema opettajana on suosittua, ja hän pitää säännöllisesti yksityistä historiakerhoa. Eräänä työpäivänä opettajien huoneessa Ben tapaa Locken. Kun koulun rehtori määrää Benin tarkkailemaan jälki-istuntoa, Ben huomauttaa, että hänellä on kerho samanaikaisesti, mihin rehtori vastaa kerhon joutuvan lakkaututetuksi. Benin ja Arztin riideltyä rehtorista, Locke ehdottaa, että Benin kuuluisi olla rehtori, koska hän välittää oppilaistaan.

Kotona Ben kertoo isälleen tuntevansa itsensä häviäjäksi, jolloin Roger sanoo toivoneensa aina Benin parasta ja miettineensä, mitä olisi tapahtunut, jos he eivät olisi lähteneet saarelta. Samanaikaisesti Alex ilmestyy Benin ovelle ihmetellen, miksei Ben ollut mukana historiankerhossa sekä pyttää Beniltä apua tehtävissään. Ben lupautuu antamaan hänelle tukiopetusta aamulla. Aamulla Alex kertoo Benille saaneensa tietää rehtorin ja terveydenhoitajan välisestä suhteesta. Ben päättää käyttää tilaisuuden hyväksi ja pyytää Arztia hakkeroimaan rehtorin sähköpostiviestit. Ben kohtaa rehtorin ja uhkaa paljastaa viestit kaikille, jollei tämä eroasi tehtävästään. Rehtori iskee takaisin uhkaamalla olematta suositella Alexia Yaleen ja tuhoavansa hänen uransa, jollei Ben peräänny. Ben joutuu vetäytymään ja antaa oman parkkiruutunsa Arztille korvaukseksi. Ben saa kuitenkin jatkaa historiankerhoaan. Pian Alex kertoo Benille rehtorin suositelleen häntä Yaleen ja saaneensa paikan.

Koulupäivän lopussa Ben kohtaa Desmondin, joka väittää hänelle suunnittelevansa tuoda poikansa tähän kouluun. Samalla hetkellä Desmond ajoi Locken yli, jolloin Ben kutsuu ambulanssin. Ambulanssissa Locke kertoo Benille Helenin olevan se, jolle pitää ilmoittaa asiasta. Locken toivuttua Ben huomaa, että Desmond aikoo ajaa uudelleen Locken päälle, ja ryntää Desmondin eteen käskien soittaa poliisit. Desmond sanoo Benille, ettei hän aikonut satuttaa Lockea, vaan ”saada hänet unohtamaan”. Ben kysyy, kuka Desmond on, jolloin Desmond pahoinpitelee Benin. Ben saa välähdyksen ensisestä elämästään, jossa Desmond pahoinpitelee Beniä satamassa. Ben menee sairaalaan hoitamaan vammansa, ja tapaa Locken, kertoen hänelle tapahtuneesta.

Myöhemmin koulun jälkeen Alex huomaa Benin ja kysyy, mitä hänelle oli tapahtunut ja ihmetteli kuka haluaisi satuttaa ”maailman kilteintä henkilöä”. Alex pyytää Beniä äitinsä luo syömään, ja Ben suostuu. Asunnolla Danielle kertoo Benille Alexin isän kuolleen, kun tämä oli kaksivuotias ja Benin olleen hänelle kuin isähahmo, mistä Ben liikuttui suuresti. Pian Ben muistaa entisen elämänsä saarella.

Kun muut selviytyneet ovat valmiita siirtymään eteenpäin, Ben istuu kirkon portailla. Locken saavuttua paikalle, Ben sanoo hänelle, ettei hän ole vielä valmis lähtemään. Ben pyysi Lockelta anteeksi, että tappoi hänet perusaikajanassa ja sanoo olleensa itsekäs sekä kateellinen eikä erikoinen kuten Locke. Locke antaa hänelle anteeksi, jonka Ben sanoo merkitsevän enemmän kuin tarpeeksi. Ben sanoo Lockelle, ettei tämä tarvitse enää pyörätuolia, jolloin Locke hyvästelee Benin, nousee ylös tuolista ja kävelee kirkkoon. Myöhemmin Hurley pyytää Beniä tulemaan kirkkoon, mihin Ben sanoo saman kuin Lockelle. Hurley sanoo Benin olleen ”hyvä numero 2”, mihin Ben vastaa Hurleyn olleen ”hyvä numero 1”. Tämä osoittaa Benin ja Hurleyn suhteen saarella olleen paljon parempi kuin Jacobin ja Musta-asuisen miehen olleen. Hurley hyvästelee Benin, joka jää portaille odottamaan. Todennäköisesti Ben myöhemmin ”siirtyi eteenpäin” Alexin ja Daniellen kanssa.