Empire: Total War

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Empire: Total War
Kehittäjä Creative Assembly
Julkaisija Sega
Jakelija Sega
Steam
Suunnittelija James Russel
Säveltäjä Richard Beddow
Pelisarja Total War
Pelimoottori warscape
Julkaistu
Lajityyppi Vuoropohjainen strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
OFLC: M
PEGI: 16
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto Steam
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Empire: Total War on Creative Assemblyn kehittämän ja Segan julkaiseman Total War -strategiapelisarjan viides osa. Peli julkaistiin maaliskuun alussa 2009. Aikaisempien Total War -pelien tapaan pelaaminen jakaantuu vuoropohjaiseen karttastrategiaan ja reaaliaikaiseen taistelukenttätoimintaan, uutuutena sarjan aiempiin peleihin ovat laivoilla käytävät meritaistelut. Empire: Total Warissa on kaikki samat pelimuodot kuin edeltäjässään Medieval 2: Total Warissa, mutta siihen on lisätty 4-osainen Road to Independence -pelimuoto, joka alkaa Jamestownin siirtokunnan perustamisesta. Toinen osa keskittyy brittien taisteluun Ranskaa ja näiden intiaaniliittolaisia vastaan, kun taas kolmannessa osassa kolmetoista siirtokuntaa johdetaan sotaan Isoa-Britanniaa vastaan Yhdysvaltain vapaussodassa. Pelaamalla läpi jokaisen osan pelaaja saa käyttöönsä Yhdysvallat hieman täyttä kampanjaa lyhyemmässä pelimuodossa. Historiallisia taisteluita on pelissä kolme, joista kaksi ovat meritaisteluita.

Aikaisemmat Total War -pelit ovat keskittyneet feodaaliseen Japaniin, antiikin Roomaan ja keskiajan Eurooppaan, sekä uuteen maailmaan, Empire: Total War tulee lähemmäksi nykyaikaa sijoittuen pääosin 1700-luvun Eurooppaan sekä merentakaisiin siirtomaihin eli Intiaan sekä Pohjois- ja Väli-Amerikkaan.

Kampanja-pelimuodossa pelaaja valitsee yhden 11 pelattavissa olevasta päävaltiosta. Jokaisella valtiolla on vuoden 1700 mukaiset provinssit, jolla jokaisella on oma läänipääkaupunkinsa. Esimerkiksi Ruotsille kuuluvan Suomen läänin pääkaupunki on Turku (Åbo) ja sen sisällä on monia pieniä kyliä kuten Helsinki, Kokkola ja Vaasa, joita pystyy erikoistamaan: esimerkiksi sisämaan kylistä voi tehdä kouluja tai erilaisia käsityöläiskyliä, kun taas rannikkokylän pystyy valjastamaan kauppa- tai kalastussatamaksi, jolloin siellä ei voida rakentaa yhtä voimakkaita sotalaivoja kuin sotalaivatelakalla, mutta taloudellinen hyöty on suurempi. Aikakauden mukaisesti merirosvolaivojen nimet ovat historiallisia, esimerkiksi Queen Anne's revenge ja Flying Dutchman. Valtion on oltava tyytyväinen, jotta uusia kaupunkeja rakentuisi. Satamista voi kehittyä kauppa- tai kalastussatamia tai telakoita ja kaupungeista kouluja, kirkkokouluja, maatiloja tai teattereita. Kampanjapeli on vuoropohjainen ja se käsittää koko 1700-luvun. Yksi vuoro kestää kuusi "pelimaailmakuukautta" ja alkaa joko kesästä tai talvesta. Kun pelaaja on tehnyt siirtonsa, on tekoälyn vuoro. Lyhyt kampanja kestää vuodesta 1700 vuoteen 1750 ja pitkä vuodesta 1700 vuoteen 1800.

Empire: Total Warin kampanjapeliin on lisätty teknologiapuu, jossa on kolme välilehteä: sodankäynti, johon kuuluvat maa- ja merivoimien varusteita parantavat teknologiat, talous, johon kuuluvat erilaiset parempaa viljasatoa tuottavat menetelmät sekä teollistumisteknologiat. Kolmas välilehti on filosofia, johon kuuluvat erilaiset aatteet. Aatteet, kuten esimerkiksi ihmisoikeudet kuitenkin lisäävät julkisia levottomuuksia ja kansan vaatimuksia paremmille oloille, joten etenkin pitkän kampanjapelin loppuvaiheessa vallankumousriski on jo huomattava. Teknologioiden keksimiseen tarvittavia keksintöpisteitä tuotetaan kouluissa ja niiden lukumäärä määräytyy koulun koon mukaan. Jos valtiolla on kaksi koulua, on mahdollista keksiä samaan aikaan kaksi teknologiaa, jos kouluja on kolme, voidaan samanaikaisesti keksiä jopa kolme teknologiaa ja niin edelleen. Teknologioita voi myös vaihtaa muiden valtioiden kanssa tai vaatia muilta valtioilta diplomaattisesti.

Valtiomuodot ja hallitukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Empire: Total Warissa on kolme valtiomuotoa: Kuninkaan tai keisarin totaalinen yksinvalta eli absoluuttinen monarkia, perustuslaillinen monarkia ja demokratia. Ensimmäisessä valtiomuodossa tyytyväisimpiä ovat aateliset, kun taas tavallisen kansan asema on heikko. Jos valtiomuotona on kansanvalta saa bonusta tavallisen kansan tyytyväisyystasoon. Absoluuttisessa monarkiassa hallitsijan apuna on joukko ministereitä, jotka ovat virassa kuolemaansa saakka ellei pelaaja erota ministeriä. Erottamistilanteessa erotetun ministerin viran saa ensimmäinen viidestä ministerikandidaatista. Jokaisella ministerillä on kolme mahdollista seuraajaa. Perustuslaillisessa monarkiassakin hallitsijan avuksi on nimetty joukko ministereitä. Heidät valitaan vaaleilla, eikä hallitsija voi heitä erottaa. Tästä huolimatta hallitsija voi kuitenkin halutessaan määrätä ennenaikaiset vaalit. Kaikilla ministereillä hallitusmuodosta riippumatta on erilaisia kykyjä ja ominaisuuksia, joten viroissa voi joskus olla myös kelvottomia ministereitä.

Pelissä on kokonaisuudessaan noin 30-40 valtiota, joista 12 ovat pelattavia, jos lasketaan mukaan Yhdysvallat (major nations). Myös Suurmogulien valtakunta on laskettu suurvallaksi, mutta sillä ei siitä huolimatta voi pelata. Empire: Total War poikkeaa edeltäjästään Medieval 2: Total Warista esimerkiksi siinä, että suurimmalla osalla valtioista, tässä tapauksessa valloitetuilla pikkuvaltioilla (minor nations), ei voi pelata missään pelin vaiheessa. Pelissä on myös valtioita, jotka voivat itsenäistyä siirtomaavallasta. Tällaisia valtioita ovat pelissä Isosta-Britanniasta mahdollisesti itsenäistyvät kolmetoista siirtokuntaa eli Yhdysvallat, Ranskasta mahdollisesti itsenäistyvä Quebec, Itävallasta mahdollisesti itsenäistyvä Unkari ja Ruotsista mahdollisesti itsenäistyvä Norja. Ranskassa saattaa olla vallankumous 1700-luvun lopulla. Pelissä on kolme pikku valtiota, jotka voivat liittäytyä johonkin suurvaltaan, mikäli hallitsija kykenee pitämään alueiden asukkaita tyytyväisinä. Louisiana voi liittäytyä Ranskaan, Uusi-Espanja voi liittäytyä Espanjaan ja kolmetoista brittiläistä siirtokuntaa voivat liittäytyä Isoon-Britanniaan. Suurvaltaan mahdollisesti liittäytyvät valtiot ovat olemassa kampanjassa vain, jos pelaaja valitsee pelattavaksi valtiokseen jonkun näistä kolmesta suurvallasta. Esimerkiksi Uusi-Espanja on olemassa vain, jos pelaaja pelaa Espanjalla ja tällöin Louisianan alueet kuuluvat Ranskalle ja kolmentoista siirtokunnan alueet Isolle-Britannialle. Intiaaniheimot (Pueblo Nations, Cherokee Nations, Irocouis Confederacy, Huron Confederacy ja Plains Nations) ovat pelattavissa Warpath Campaign -lisäosassa.

Pääosin pelattavissa olevia päävaltioita ovat:

Kreikka, Serbia, Bosnia, Moldova, Egypti, Anatolia, Armenia

Ei pelattavia olevia pikkuvaltioita ovat esimerkiksi:

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]