Medieval 2: Total War

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Medieval 2: Total War
Kehittäjä The Creative Assembly
Julkaisija Sega
Electronic Arts
Jakelija Steam ja Humble Store
Säveltäjä Jeff van Dyck
Pelisarja Total War
Julkaistu
  • EU 11. marraskuuta 2006
  • AUS 12. marraskuuta 2006
  • NA 14. marraskuuta 2006
  • ZA 15. marraskuuta 2006
Lajityyppi strategiapeli (reaaliaikainen/vuoropohjainen)
Pelimuoto Yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 16
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Medieval II: Total War, tai lyhyesti M2TW, on Creative Assemblyn kehittämä reaali- ja vuoroaika-elementtejä sisältävä strategiapeli. Se on epäsuoraa jatkoa vuonna 2002 julkaistulle Medieval: Total Warille ja neljäs osa menestyneeseen Total War -pelisarjaan. Peli julkaistiin maailmanlaajuisesti vuonna 2006.

Peli sijoittuu vuosien 10801530 välille ja kuten edeltäjänsä, se keskittyy keskiaikaiseen sodankäyntiin, uskontoon ja politiikkaan Euroopassa, Pohjois-Afrikassa sekä Lounais-Aasiassa. Edeltäjäänsä vastoin pelin aikakausi venyy renessanssin ja Uuden maailman löytöihin asti, minkä vuoksi tästä tulee osa kampanjakarttaa ja pelissä onkin uusia ryhmittymiä kuten asteekit.

Pelissä pelaaja valitsee useasta ryhmittymästä (kuten englantilaisista tai ranskalaisista) yhden pelattavakseen. Tämän jälkeen hän kontrolloi ryhmittymänsä imperiumia kartalla, joka on jaoteltu provinsseihin. Jokaisessa provinssissa on yksi asutuskeskus, joista voi uudistuneessa M2TW:n järjestelmässä kehittää joko linnoja (castle) tai kaupunkeja (city). Pelaaja voi rakentaa asutuskeskuksiin muun muassa uusia rakennuksia, joiden avulla hän pystyy kouluttamaan erilaisia sotajoukkoja ja apuhahmoja kuten pappeja tai kauppiaita. Pelin tavoitteena on joko vallata tietty määrä provinsseja, kaikki provinssit tai tuhota omasta ryhmittymästä riippuen yksi tai useampi vihollisryhmittymä.

Peli muodostuu kahdesta osiosta: vuoropohjaisesta strategiakartasta sekä erillisestä reaaliaikaisesta taisteluosiosta, jossa pelaaja voi komentaa enintään 20 yksikköä jalkaväkeä, kantaman omaavia joukkoja (jousimiehet, musketöörit), ratsuväkeä sekä tykistöä (katapultit, tykit, mörssärit) vihollisen joukkoja vastaan. Taistelun voiton kannalta tärkeiksi tekijöiksi muodostuvat mallinnetut maastonmuodot, sotilaiden moraali, oman kenraalin kyvyt (tai niiden puute) ja kestävyys sekä joukkojen oikea sijoittelu. Raskaalla ratsuväellä suoritettu rynnäkkö vihollisen selustaan yleensä takaa vihollisen moraalin sortumisen ja kentältä pakenemisen, jona aikana vihollisia voi tuhota ilman vastarintaa. Takaa-ajoon parhaat yksiköt ovat kevyt ratsuväki. Osa paon aikana kiinni jääneistä vihollisjoukoista joutuu vangeiksi, ja taistelun jälkeen heidät voikin joko teloituttaa, vaatia lunnaita tai päästää menemään.

Creative Assembly on tuonut kampanjaan lukuisia uudistuksia ja parannuksia: uusi asutuskeskusjärjestelmä, uusi joukkojenkoulutusjärjestelmä, uskonnon käsittelyn uudistus, parannellut diplomaattiset välineet, uusia kauppamahdollisuuksia, paranneltuja tehtäviä, uusia rakennuksia, paranneltu tekoäly jne.

Yksi ehkä suurimmista M2TW:n kampanjaan tuoduista uutuuksista on asutuskeskuksien kehitykseen liittyvät valinnat. Edellisissä Total War -sarjan peleissä kaikki asutuskeskukset olivat identtisiä erojen muodostuessa ainoastaan mahdollisuudesta kouluttaa muutamia erikoisyksiköitä vain tietyillä alueilla.

M2TW:ssä uskonto on oleellinen osa peliin vaikuttavista tekijöistä. Alkutekijöissään uskonto jakautuu kolmeen osaan: pakanuus, islam ja kristinusko. Kristityt ovat jakaantuneet katolilaisuuteen, ortodoksisuuteen ja kerettiläisyyteen eli ns. harhaoppisiin. Näillä ei ole mitään muuta eroa, kuin että katolisilla on paavi ja ortodokseilla ei ole ristiretkiä.

Kirkkojen avulla voi kouluttaa pappeja, jotka käännyttävät väestöä uskoon. Tuomitessaan kerettiläisiä, käännyttäessään asukkaita tai teologisen killan vaikutuksesta pappien hurskaus (piety) nousee. Jos joku pappi on todella hurskas, voi kirkko julistaa hänet kardinaaliksi. Näin hän pääsee kardinaalikollegioon ja pystyy äänestämään konklaavissa. Yksi suuri uudistus on inkvisitio. Jos jossain provinssissa on paavin mielestä liikaa kerettiläisiä, paavi lähettää sinne inkvisiittorin. Inkvisiittori voi tuomita kenet tahansa kerettiläisyydestä – jopa valtion johtajan.

Katolilaisilla paavi voi julistaa ristiretken. Tällöin jokaisella katolilaisella valtiolla on velvollisuus ilmoittaa jokin kenraaleistaan ristiretkelle armeijan kanssa. Ristiretken tavoitteena on valloittaa jokin asutuskeskus. Ristiretkiarmeija voi palkata palkkasotureita, jotka lähtevät sotaan uskonnollisin perustein. Näitä ovat esimerkiksi pyhiinvaeltajat, uskonkiihkoilijat (religious fanaticsit) ja monet muut yksiköt. Islamilaisilla on pyhä sota eli ”Jihad”. Sen voi julistaa joku tarpeeksi hurskas imaami. Se on periaatteessa aivan samanlainen, kuin ristiretkikin.

Kartoille voi ilmestyä ”kerettiläisiä”. Nämä käännyttävät ihmisiä kerettiläisiksi kuten papit ja imaamit omaan uskoonsa. Imaami, inkvisiittori tai pappi voi yrittää haastaa kerettiläisen oikeuteen. Jos syytetty tuomitaan, hän kuolee, jos ei, hän joko pääsee vapaaksi tai syyttäjä itse kääntyy kerettiläisyyteen (paitsi inkvisiittorit).

Uudessa järjestelmässä pelaajalla on mahdollisuus valita kaupunkien tai linnojen väliltä. Linnat tuottavat parempia sotilasyksiköitä, mutta vähemmän rahallisia tuloja, kun taas kaupungit keskittyvät harvoihin, mutta hyvälaatuisiin palkkasotureihin sekä runsaaseen rahalliseen tuottoon. Vaikka pelaajalla ei olisikaan vahvoja armeijoita, voi hän muun muassa lahjoa vihollisen armeijoita ja kaupunkeja itselleen. Oletettavasti myös linnat tarjoavat parempia linnoitusominaisuuksia kuin kaupungit. Toinen suuri uudistus ovat erilaiset killat, joihin kuuluvat esimerkiksi taistelijoiden ja salamurhaajien killat. Jokaisella ryhmittymällä on mahdollisuus rakentaa kiltoja, jotka antavat vielä tuntemattomia bonuksia. Jokaiseen kaupunkiin voi rakentaa vain yhden killanrakennuksen. Vain yksi ryhmittymä pystyy rakentamaan tietystä killasta korkeatasoisimman suurmestarin killan, joka luultavasti antaa bonuksia kaikille kaupungeille.

Pelaaja pystyy M2TW:ssa myös matkustamaan Uuteen maailmaan, jonka valloittajalla onkin valtava taloudellinen etulyöntiasema alueen luonnonrikkauksien, kuten kullan, tupakan ja mausteiden, takia. Amerikan pakanoiden käännyttäjä pääsee myös luultavasti paavin suosioon.

Pelissä on 21 ryhmittymää. 17 niistä on pelattavia, mutta vain viidellä voi pelata alussa:

Suurimmalla osalla muista ryhmittymistä voi pelata kun on valloittanut ne tai kampanjan on pelannut läpi:

Näillä viidellä ryhmittymällä ei voi pelata kampanjaa: