Queen Anne’s Revenge

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Queen Anne's Revenge)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Queen Anne’s Revenge
Queen Anne’s Revenge
Queen Anne’s Revenge
Aluksen vaiheet
Laskettu vesille 1710
Palveluskäyttöön 1717
Poistui palveluskäytöstä uponnut ajettuaan karille 1718
Tekniset tiedot
Uppouma 300 t
Aseistus
Aseistus 40 tykkiä

Queen Anne’s Revenge oli merirosvo Mustaparran kuuluisa lippulaiva.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laiva, alkuperäiseltä nimeltään Concord, todennäköisesti rakennettiin Isossa-Britanniassa noin vuonna 1710, mutta ranskalaiset kaappasivat sen jo vuotta myöhemmin. Laivaa muutettiin ottamaan enemmän lastia ja nimettiin La Concordeksi.

Merirosvokapteeni Benjamin Hornigold kaappasi orjalaivan marraskuussa 1717 lähellä Martiniquen saarta. Hornigold antoi laivan yhdelle kumppaneistaan, Edward Teachille (joka myöhemmin tultiin tuntemaan nimellä Mustaparta), ja teki tästä kapteenin. Mustaparta muutti La Concorden lippulaivakseen lisäten aluksen tulivoiman noin 40:neen tykkiin ja antoi sille nimen Queen Anne’s Revenge. Sillä hän hallitsi Amerikan itärannikkoa ja Karibianmerta hyökäten brittiläisten, hollantilaisten ja ranskalaisten alusten kimppuun.

Alus on kuvattu 300-tonniseksi fregatiksi, jossa oli 40 tykkiä. Sen nimi saattaa viitata Espanjan perimyssotaan (1701–1714), joka Amerikassa tunnettiin nimellä kuningatar Annan sota ja johon Mustaparran tiedetään osallistuneen.

Mustaparta ajoi aluksensa karille Beaufortin lahdelmassa Pohjois-Carolinassa pian riehuttuaan Charlestonin satamassa ja kieltäydyttyään kuvernöörin armahduksesta vuonna 1718. Mustaparta hajotti laivueensa ja pelastautui siirtämällä tarvikkeita yhteen pienemmistä aluksistaan eli Adventureen. Merirosvokapteeni hylkäsi useita miehistönsä jäseniä läheiseen pieneen saareen, josta heidät myöhemmin pelasti kapteeni Stede Bonnet. On arvioitu, että Mustaparta ajoi tahallaan karille tarkoituksenaan päästä eroon osasta miehistöstään.

Hylky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1996 yksityinen tutkimus- ja etsintäyhtiö Intersall Inc. löysi omasta mielestään Queen Anne’s Revengen jäännökset. Hylky sijaitsee Atlantin valtameressä matalassa vedessä Fort Macon State Parkin edustalla Pohjois-Carolinassa. Yli 16 000 esinettä löydettiin hylystä, tosin yksikään ei näyttäisi olevan ranskalaista alkuperää (toisin kuin voisi olettaa, kun kyseessä on ranskalaisella orjalaiva) vaan pikemminkin brittiläistä alkuperää.

Marraskuussa 2006 lisää esineistöä löytyi ja tuotiin pintaan. Muun muassa laivan kanuunat löydettiin ladattuina, ja niitä oli enemmän kuin yleensä tuon kokoluokan aluksessa, mikä tukisi väitettä siitä, että löydetty alus olisi nimenomaan Queen Anne’s Revenge. 29. elokuuta 2011 National Geographic Society vahvisti hylyn todellakin olevan Queen Anne's Revenge.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Blackbeard's Ship Confirmed off North Carolina Daily News. 29.8.2011. National Geographic. Viitattu 29.8.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]