Fregatti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Fregatti on alustyyppi, joka voi tarkoittaa joko sota-alustyyppiä tai purjealustyyppiä. Fregatin tarkka määritelmä on vaihdellut eri aikakausina. Sana fregatti tulee Välimeren alueelta joko italian kielestä (ital. fregatta) tai ranskan kielestä (ransk. frégate) ja se tarkoitti kaljaasityyppistä sotalaivaa, jonka uppouma oli noin 250 tonnia.

Purjealus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purjefregatti Boudeuse
Esimerkki modernista fregatista FS Surcouf 2005

Purjealuksena fregatti tarkoittaa vähintään kolmimastoista alusta, jossa on raakapurjeet kaikissa mastoissa. Synonyymi fregattitakilaiselle alukselle on täystakiloitu laiva. Kolmimastoisen fregatin mastot ovat nimeltaan keulasta alkaen: keula- eli fokkamasto, isomasto ja kryssi- eli mesaanimasto. Kaksimastoinen molemmat mastot raakapurjeilla varustettu alus on priki. Jokainen näistä mastoista on koottu kolmesta, joskus neljästä toisiinsa liitetystä kappaleesta. Alinta, aluksen rungolle pystytettyä kappaletta sanotaan alamastoksi, sen jatkona olevaa märssytangoksi, sitä seuraavaa prammitangoksi ja tämän jatkona olevaa vähä- eli puuvenprammitangoksi. Jokaiseen mastoon ja tankoon on kiinnitetty yksi tai kaksi raakaa (poikkipuuta), jotka saavat nimensä asemansa mukaan.

Tiettävästi suurin ja samalla ainoa viisimastofregatti oli 133 metriä pitkä ”Preussen”, jonka purjepinta-ala oli 5 560 neliömetriä. Se saavutti 15–18,5 solmun nopeuden.

Sota-alus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fregateiksi aluksia luokiteltiin 1500-luvulta aina 1800-luvulle, jotka tekivät kaikenlaisia laivaston perustehtäviä kuten tiedustelua ja saattamista. Höyrykoneiden yleistyessä termi jäi pois käytöstä ja vuosisadan lopulla alustyypin tehtävät siirtyivät risteilijöille ja hävittäjille. Nimitys otettiin uudelleen käyttöön toisessa maailmansodassa kuvaamaan suurempaa korvettityyppiä, jonka uppouma oli hieman yli 1000 tonnia ja nopeus 20 solmua.[1]

Britannian kuninkaallisen laivaston luokitusjärjestelmässä fregatit olivat yleensä joko viidennen tai kuudennen luokan sotalaivoja, joita käytettiin yleensä vihollisen kauppa- ja kaapparialusten tuhoamiseen.

Nykyään fregatilla tarkoitetaan keskikokoista sotalaivaa, jonka uppouma on noin 1 500–4 000 tonnia ja jota käytetään laivasto-osastoissa pinta- ja ilmatorjuntaan, nopeina partio- ja ohjusaluksina sekä sukellusveneentorjunta-aluksina.

Purjefregatti takiloineen

Fregatteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Macksey, Kenneth & Woodhouse, William: The Penguin Encyclopedia of Modern Warfare from the Crimean War to the Present Day. Lontoo: Viking, 1991. ISBN 0-670-82698-7. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Macksey. kenneth & Woodhouse, William s. 130
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta fregatti (purjealus).
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta fregatti (nykyaikainen sotalaiva).