Korvetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moderni Ruotsin merivoimien Visby-luokan korvetti HMS Helsingborg.

Korvetti tarkoittaa pienimpään kokoluokkaan kuuluvaa, noin 500–1 500 tonnin uppouman omaavaa sota-alusta, jota käytetään pintatorjuntaan. Sitä pienempiä taistelevia sota-aluksia ovat vain ohjus-, torpedo- ja partioveneet. Suurempia aluksia nimitetään hävittäjiksi. Nimitystä käytetään sekä purjelaivojen aikakaudesta että nykyaikaisista laivastoista puhuttaessa.

Korvetti Dupleix (1856–1887)

Korvetti oli purjealusten aikakaudella laivatyyppi, jolla oli fregatin takila, mutta oli sitä pienempi. Korvettien uppouma on noin 1 000 tonnia. Korvetissa oli vain yksi tykkikansi, ja tykit sijaitsivat aluksen yläkannella. Nimi "korvetti" tulee ranskan kielestä. Korvettia pienempi alus oli sluuppi, jossa oli yleensä kuunaritakila.

Britannian merivoimat otti termin uudelleen käyttöön luokituksena vuosina 1939–1940 tilatuille hävittäjää pienemmille Flower-luokan aluksille.[1] Nykyään korvetit kuuluvat useiden maiden moderneihin laivastoihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Macksey, Kenneth & Woodhouse, William: The Penguin Encyclopedia of Modern Warfare: 1850 to the Present Day. Viking, 1991. ISBN 0-670-82698-7. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Macksey & Woodhouse 1991 s. 88

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]