Windwardsaaret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee saaristoa Karibialla. Ranskan Polynesiassa on myös Windwardsaaret. Myös Havaijin saaristosta käytetään joskus samaa nimistystä.
Windwardsaaret

Caribbean - Windward Islands.PNG

Merialue Atlantti
Vesialue Karibianmeri
Saaria yht. yli 90
Suurin saari Trinidad

Windwardsaaret ovat Pienten Antillien eteläinen saariryhmä Karibianmerellä. Nimitys tarkoittaa tuulenpuoleisia saaria. Nimitys johtuu pasaatituulten ja merivirtojen synnyttämästä merireitistä Afrikan ja Amerikan välillä, jota pitkin purjelaivat pääsivät helpoiten Atlantin yli. Merireitti päättyi suunnilleen Dominican ja Martiniquen välille ja koska vallitseva tuuli puhaltaa kaakosta, tuosta pisteestä pohjoiseen olevat saaret sijaitsivat myötätuulen eli suojan puolella ja siitä etelään sijaitsevat saaret vastatuulen eli tuulen puolella.

Tämä Windward-Leeward -jako perustuu englantilaiseen näkemykseen. Eri mailla on eriäviä näkeämyksiä siitä mitkä saaret ovat tuulenpuolella ja mitkä suojanpuolella. Esimerkiksi Trinidad ja Tobago ei näe kuuluvansa Windwardsaariin. Venezuela kutsuu omaa saaristoaan Leewardsaariksi ja muita saaria Windwardsaariksi.

Saaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.