Luettelo Euroopan yli 1 000 000 asukkaan kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo maantieteellisen Euroopan suurimmista, yli miljoonan asukkaan kaupungeista. Väkiluvultaan Euroopan kaupungeista suurin on Moskova. Istanbul on kokonaisuudessaan Moskovaa suurempi kaupunki, mutta taulukossa on esitetty vain kaupungin Euroopan puoleisen osan asukasluku (8,8 miljoonaa vuonna 2011), jolla se sijoittui Euroopan 2. suurimmaksi kaupungiksi ohi Lontoon.[1]

Istanbul on rajakaupunki - osaksi Euroopaa ja osaksi Aasiaa.
Näkymä Moskovasta
Lontoon ydinkeskustaa
Suomesta katsoen lähin miljoonakaupunki on Pietari
Rakennuksia Berliinissä
Kiova Dneprin rannalla
Nimi Valtio Asukasluku
(kaupungin
rajojen sisällä)
Vuosi ja lähde Etäisyys (km)
Helsingistä *
Sofia Bulgaria &&&&&&&&01359520.&&&&001 359 520 2011 [2] &&&&&&&&&&&01946.&&&&001 946
Madrid Espanja &&&&&&&&03273049.&&&&003 273 049 2010 [3] &&&&&&&&&&&02954.&&&&002 954
Barcelona Espanja &&&&&&&&01619337.&&&&001 619 337 2010 [3] &&&&&&&&&&&02609.&&&&002 609
Milano Italia &&&&&&&&01307495.&&&&001 307 495 2010 [4] &&&&&&&&&&&01937.&&&&001 937
Rooma Italia &&&&&&&&02743796.&&&&002 743 796 2010 [4] &&&&&&&&&&&02203.&&&&002 203
Wien Itävalta &&&&&&&&01714142.&&&&001 714 142 2011 [5] &&&&&&&&&&&01443.&&&&001 443
Varsova Puola &&&&&&&&01720398.&&&&001 720 398 2010 [6] &&&&&&&&&&&&0917.&&&&00917
Pariisi Ranska &&&&&&&&02211297.&&&&002 211 297 2010 [7] &&&&&&&&&&&01913.&&&&001 913
Bukarest Romania &&&&&&&&01944226.&&&&001 944 226 2009 [8] &&&&&&&&&&&01751.&&&&001 751
Berliini Saksa &&&&&&&&03471756.&&&&003 471 756 2011 [9] &&&&&&&&&&&01109.&&&&001 109
Hampuri Saksa &&&&&&&&01786448.&&&&001 786 448 2010 [10] &&&&&&&&&&&01167.&&&&001 167
München Saksa &&&&&&&&01353186.&&&&001 353 186 2010 [11] &&&&&&&&&&&01593.&&&&001 593
Köln Saksa &&&&&&&&01021258.&&&&001 021 258 2012 [12] &&&&&&&&&&&01522.&&&&001 522
Belgrad Serbia &&&&&&&&01659440.&&&&001 659 440 2011 [13] &&&&&&&&&&&01736.&&&&001 736
Praha Tšekki &&&&&&&&01257158.&&&&001 257 158 2010 [14] &&&&&&&&&&&01304.&&&&001 304
Istanbul Turkki &&&&&&&&08802498.&&&&008 802 498 2011 [1][15] &&&&&&&&&&&02149.&&&&002 149
Kiova Ukraina &&&&&&&&02814258.&&&&002 814 258 2012 [16] &&&&&&&&&&&01138.&&&&001 138
Harkova Ukraina &&&&&&&&01441362.&&&&001 441 362 2012 [16] &&&&&&&&&&&01338.&&&&001 338
Odessa Ukraina &&&&&&&&01008162.&&&&001 008 162 2012 [16] &&&&&&&&&&&01572.&&&&001 572
Budapest Unkari &&&&&&&&01733685.&&&&001 733 685 2011 [17] &&&&&&&&&&&01461.&&&&001 461
Minsk Valko-Venäjä &&&&&&&&01836808.&&&&001 836 808 2009 [18] &&&&&&&&&&&&0717.&&&&00717
Moskova Venäjä &&&&&&&011514330.&&&&0011 514 330 2010 [19] &&&&&&&&&&&&0895.&&&&00895
Pietari Venäjä &&&&&&&&04848742.&&&&004 848 742 2010 [19] &&&&&&&&&&&&0303.&&&&00303
Nižni Novgorod Venäjä &&&&&&&&01250615.&&&&001 250 615 2010 [19] &&&&&&&&&&&01190.&&&&001 190
Samara Venäjä &&&&&&&&01164896.&&&&001 164 896 2010 [19] &&&&&&&&&&&01713.&&&&001 713
Kazan Venäjä &&&&&&&&01143546.&&&&001 143 546 2010 [19] &&&&&&&&&&&01500.&&&&001 500
Rostov-na-Donu Venäjä &&&&&&&&01089851.&&&&001 089 851 2010 [19] &&&&&&&&&&&01731.&&&&001 731
Ufa Venäjä &&&&&&&&01062300.&&&&001 062 300 2010 [19] &&&&&&&&&&&01936.&&&&001 936
Volgograd Venäjä &&&&&&&&01021244.&&&&001 021 244 2010 [19] &&&&&&&&&&&01787.&&&&001 787
Perm Venäjä &&&&&&&&01001000.&&&&001 001 000 2012 [20] &&&&&&&&&&&01790.&&&&001 790
Voronež Venäjä &&&&&&&&01000000.&&&&001 000 000 2012 [20] &&&&&&&&&&&01294.&&&&001 294
Lontoo Yhdistynyt kuningaskunta &&&&&&&&08173941.&&&&008 173 941 2011 [21] &&&&&&&&&&&01825.&&&&001 825

Huomautuksia
1. Euroopan ja Aasian rajalla sijaitsevan Istanbulin asukasluvusta on poistettu kaupungin Aasian puoleisen osan väestö (runsas 35 %). Euroopanpuoleisen osan asukasluvuksi 2011 voidaan summata kaupunginosien väestön perusteella 8,8 miljoonaa. Tällä väestömäärällä Istanbulin eurooppalainen osa sijoittuisi listalla 2. sijalle. Väkiluvun jakautuminen kaupunginosittain, ja kaupungin koko asukasluku on kuvattu Istanbul-artikkelissa.[1]
2. * Etäisyydet Helsingistä ovat linnuntietä lähtien Helsingin rautatieasemalta ja päätyen miljoonakaupungin keskusrautatieasemalle (maan pääkaupunkiin vievän radan pääteasemalle; pääkaupungista maan 2. suurimpaan kaupunkiin vievän radan pääteasemalle).

Muita eurooppalaisia suurkaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Täydentävään taulukkoon kerätään yli 700 000 asukkaan kaupunkeja, myös miljoonakerhosta pudonneita. Tämä taulukko oli vasta alussa 2013-01-22.)

Nimi Valtio Asukasluku
(kaupungin
rajojen sisällä)
Vuosi ja lähde Etäisyys (km)
Helsingistä *
Donetsk Ukraina &&&&&&&&&0955041.&&&&00955 041 2012 [16] &&&&&&&&&&&01582.&&&&001 582
Dnepropetrovsk Ukraina &&&&&&&&&0999577.&&&&00999 577 2012 [16] &&&&&&&&&&&01454.&&&&001 454

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Address Based Population Registration System (ABPRS) Results (Tilasto, muodostetu valinnoilla: Year selection= 2011, Subject selection= Population of localities, Locality= City, towns and villages, Province= Istanbul) 2011. Turkstat, www.turkstat.gov.tr. Viitattu 8.12.2012. (englanniksi)
  2. ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ЖИЛИЩНИЯ ФОНД КЪМ 1.02.2011 ГОДИНА (ЕКСПРЕСНИ РЕЗУЛТАТИ) (Alustava Ennakkotilasto Bulgarian väestönlaskusta 1.2.2011) www.nsi.bg. Viitattu 8.10.2011. (bulgariaksi)
  3. a b INEbase - Demography and population - Population figures and Demographic Censuses; Official population figures: Municipal Register; Data 2.1 Populations referred to 1st January 2010 by provincial capitals and sex. (Tilastohaku INEbase-tietokannasta: maakuntien pääkaupunkien väestö 1.1.2010) INEbase, The National Statistics Institute (of Spain), http://www.ine.es/. Viitattu 8.10.2011. (englanniksi)
  4. a b Istat - Demography in figures - Demographic Balance for the year 2010 and Resident Population on 31th December, All Municipalities in selected provinces: Milano, Rome (Tilastohaku Istat-tietokannasta: Rooman ja Milanon provinssien väestö paikkakunnittain 31.12.2010) Istituto Nazionale di Statistica, demo.istat.it. Viitattu 8.10.2011. (englanniksi)
  5. Publication (pdf-file): Bevölkerungsstand 1.1.2011, ISBN: 978-3-902791-02-3 (Itävallan väestötilanne 1.1.2011) Statistics Austria, http://www.statistik.at. Viitattu 8.10.2011. (saksaksi)
  6. SIZE AND STRUCTURE OF POPULATION AND VITAL STATISTICS BY TERRITORIAL DIVISION IN 2010 As of December 31. POPULATION BY SEX AND POWIATS (LAU 1) IN 2010, As of December 31 ((Puolan) väestö sukupuolen ja paikkakunnan (powiat) 31.12.2010 tilanne (pdf-tiedosto).) Główny Urząd Statystyczny, GUS, www.stat.gov.pl/gus. Viitattu 8.10.2011. (puolaksi) ja (englanniksi)
  7. JOURNAL OFFICIEL DE LA RÉPUBLIQUE FRANÇAISE, Décrets, arrêtés, circulaires; TEXTES GÉNÉRAUX...; Décret no 2010-1723 du 30 décembre 2010 authentifiant les chiffres des populations de métropole, des départements d’outre-mer, de Saint-Barthélemy, de Saint-Martin et de Saint-Pierre-et-Miquelon: POPULATION municipale: Paris (Nombre de Communes= 1) (Ranskan tasvallan virallinen lehti: väestö kunnissa... Kohta: Väestö Pariisissa) 31 décembre 2010. Institut National de la Statistique et des Études Économiques, INSEE, http://www.insee.fr. Viitattu 8.10.2011. (englanniksi)
  8. Population of counties, municipalities and towns, on July 1, 2009 (Romanian väestötilasto 1.7.2009, Excel-taulukko 2.4 pdf-muodossa) National Institute of Statistics, Bucharest 5, ROMANIA; , www.insse.ro. Viitattu 8.12.2012. (englanniksi)
  9. Bevölkerungsstand in Berlin am 30. April 2011 nach Bezirken (Väestötilanne Berliinissä 30.4.2011 piireittäin (kaupunginosittain), pdf) Bevölkerungsstand Berlin, www.statistik-berlin-brandenburg.de. Viitattu 7.10.2011. (saksaksi)
  10. Statistische Berichte: Die Bevölkerungsentwicklung in Hamburg und Schleswig-Holstein im 4. Vierteljahr 2010; Bevölkerung in Hamburg am 31.12.2010 nach Bezirken (Tilastot... Väestö Hampurissa 31.12.2010 piireittäin (kaupunginosittain), pdf) Statistikamt Nord, www.statistik-nord.de. Viitattu 7.10.2011. (saksaksi)
  11. Bevölkerung: Gemeinden, Stichtage (letzten 6): Bevölkerung (Anzahl); München, Landeshauptstadt; 31.12.2010; (Väestö Münchenin kaupungissa 31.12.2010) GENESIS-Online Datenbank, Bayerisches Landesamt für Statistik und Datenverarbeitung, www.statistikdaten.bayern.de. Viitattu 7.10.2011. (saksaksi)
  12. Bevölkerung im Regierungsbezirk Köln - 30. Juni 2012 - Köln, krfr. Stadt (Väestö Kölnin kaupungissa 30.6.2012) Zentrale statistische Information und Beratung, Information und Technik Nordrhein-Westfalen, it.nrw.de. Viitattu 2013-01-22. (saksaksi)
  13. 2011 Census of Population, Households and Dwellings in the Repulic of Serbia. Population. Age and Sex. Data by settlemets. (Julkaisu: 30. syyskuuta 2011 järjestetyn Serbian tasavallan väestönlaskennan väestö, kotitaloudet ja asunnot - Väestö. Ikä ja sukupuoli paikkakunnittain. Belgradille ilmoitettu koko Belgradin alueen asukasluku 1659440, tästä kaupunkilaisia oli 1344844) 2012. Belgrad: Statistical Office of the Republic of Serbia.. Viitattu 29.12.2013. (englanniksi)
  14. Demographic Yearbook of Towns of the Czech Republic (2001 - 2010), Tab. 383 Praha, 31.12.2010 (Väestöllinen vuosikirja Tsekin tasavallan kaupungeista (2001-2010). Praha 31.12.2010) Czech Statistical Office, Praha, www.czso.cz. Viitattu 8.10.2011. (englanniksi)
  15. Istanbul City Guide - Map (Istanbulin kaupungin virallinen, zoomattava kartta piirijakoineen, osoitehakuineen yms.) 2012. ibb.gov.tr. Viitattu 22.01.2013. (englanniksi)
  16. a b c d e Devžavna služba statystyky Ukrajiny (Ukrainan valtion tilastopalvelu): Tšyselnist najavnoho naselennja Ukrajiny na 1 sitšnja 2012 roku (pdf) Viitattu 2013-01-20. (ukrainaksi)
  17. Gazetteer of the Republic of Hungary, 1st January, 2011. Page 29. II. DETAILED DATA OF LOCALITIES – BUDAPEST CAPITAL (Unkarin väestötilastoja 1.1.2011, yksityiskohtaisemmat tiedot - Budapest, pääkaupunki) Központi Statisztikai Hivatal (Hungarian Central Statistical Office), Budapest, 2011. Viitattu 8.10.2011. (unkariksi) ja (englanniksi)
  18. Перепись населения Республики Беларусь 2009 года, Таблица 1.2, ЧИСЛЕННОСТЬ НАСЕЛЕНИЯ ОБЛАСТЕЙ И РАЙОНОВ - г Минск (pdf) (Valko-Venäjän tasavallan väestönlasku 2009, Väestö alueissa ja piireissä - Minskin kaupunki) 5.8.2010. belstat.gov.by. Viitattu 7.10.2011. (venäjäksi)
  19. a b c d e f g h Федеральная служба государственной статистики (Venäjän federaation tilastovirasto), www.gks.ru: Предварительные итоги: всероссийской переписи населения 2010 года. Статистический сборник (pdf) (Alustavat tulokset: Koko Venäjän kattavan väestönlaskenta 2010. Tilastollinen yhteenveto) ISBN 978-5-902339-98-4. 2011. Moskova: ИИЦ «Статистика России».. Viitattu 12.2.2012. (venäjäksi)
  20. a b Goroda-millionniki Rossii 2012-12-17. Valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti, ria.ru. Viitattu 2013-01-20. (venäjäksi)
  21. Table 2 - 2011 Census: Usual resident population and population density, local authorities in the United Kingdom Office for National Statistics, ons.gov.uk. Viitattu 2013-01-20. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]