Adam Czerniaków

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Adam Czerniaków

Adam Czerniaków (30. marraskuuta 188023. heinäkuuta 1942) oli puolalainen senaattori ja Varsovan gheton johtaja.

Czerniaków syntyi Varsovassa. Hän opiskeli teknistä suunnittelua ja opetti juutalaisessa ammattikoulussa. Vuosina 1927–1934 hän oli Varsovan kunnanvaltuustossa ja vuonna 1931 hänet valittiin Puolan senaattiin. 4. lokakuuta 1939, pari päivää kaupungin antauduttua saksalaisille, Czerniakówista tehtiin gheton Judenratin johtaja.

Saksalaiset alkoivat valmistella Varsovan juutalaisten siirtoa Treblinkaan heinäkuussa 1942. Judenratin käskettiin toimittaa listat juutalaisista ja kartat asuinpaikoista. 22. heinäkuuta Judenrat sai ohjeet kaupungin kaikkien juutalaisten ”siirtämiseksi itään”. Päivän kuluessa Czerniaków sai vapautuksia pienelle joukolle. Hän ei kuitenkaan saanut vapautettua esimerkiksi Janusz Korczakin orpokodin orpoja. Ohjeita tuli lisää, ja pian päivittäinen siirrettävien kiintiö nousi kuuteen tuhanteen. Jos natsien vaatimaa juutalaismäärää ei toimitettaisi Umschlagplatzille, natsit teloittaisivat Judenratin jäseniä ja Czerniakówin vaimon, Felicjan.

Czerniakówin tajutessa karkotuksen tarkoittavan kuolemaa, hän anoi vapautusta orvoille. Hän ei onnistunut, palasi työhuoneeseensa Grzybowska-katu 26:ssa, otti syanidikapselin ja jätti itsemurhaviestin vaimolleen ja kollegoilleen. Czerniaków piti puolan kielellä päiväkirjaa vuodesta 1939. Se julkaistiin 1979 ja on käännetty muun muassa englanniksi.

Adam Czerniaków on haudattu Varsovan juutalaiselle hautausmaalle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.