The Great Reset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Great Reset (suom. Suuri nollaus tai Suuri uudelleenasettaminen) on Maailman talousfoorumin toukokuussa 2020 pidetyn kokouksen virallinen nimi. Maailman talousfoorumi tunnetaan erityisesti Davosissa vuosittain järjestettävästä kokouksesta, jonne saapuu suurvaltojen ja yritysten johtajia, tutkijoita, kansalaisjärjestöjen edustajia ja tunnettuja julkisuuden henkilöitä keskustelemaan ajankohtaisista globaaleista aiheista[1]. Vuoden 2021 kokouksen teemana oli talouden ja yhteiskuntien uudelleenrakentaminen koronapandemian jälkeen[2]. Kokous järjestettiin osittain virtuaalisena.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman talousfoorumin vision mukaan suuri nollaus rakentaisi koko maailman yhteiskunta- ja talousjärjestelmän kestävämmäksi ja ympäristöystävällisemmäksi. Puheenjohtaja Klaus Schwabin mukaan maailman teollisuudenalat tulisi "nollata ja keksiä uudelleen". Taloudessa pitäisi alkaa hyödyntämään laajasti neljännen teollisen vallankumouksen teknologioita, joita ovat esimerkiksi tekoäly, robotiikka, 3D-tulostus, bioteknologia sekä aivojen ja tietoisuuden toimintaan liittyvä neuroteknologia. Maailman maiden pitäisi myös lisätä yhteistyötä esimerkiksi verotuksessa ja sääntelyssä ja yritysten tulisi siirtyä voittojen maksimointiin tähtäävästä toiminnasta niin sanottuun sidosryhmäkapitalismiin, jossa yritykset ottavat huomioon kaikki sidosryhmät ja tuottavat hyvää koko yhteiskunnalle tulevat sukupolvet huomioiden.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen on varoittanut, että kyseisen hallintomallin toteutuminen saattaisi johtaa siihen, että entistä useampi maailmanlaajuisia kysymyksiä koskeva päätös tehtäisiin epävirallisissa tapaamisissa eikä demokraattisesti valittujen päättäjien toimesta. Maailman talousfoorumin agendaa on arvostellut myös Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen, joka on esittänyt mielipiteitään aiheesta useissa haastatteluissa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]