Korporaatio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Korporaatio on yleinen yhteisöä, yritystä tai muuta yhteenliittymää tarkoittava sana, jolla on eri maissa ja yhteyksissä varsin erilainen merkitys.

Merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa korporaatio on yhdistys, joka on lailla tai asetuksella perustettu erityistä tarkoitusta varten. Tällaisia ovat yliopistojen ylioppilaskunnat ja työntekijöiden ja työnantajien etujärjestöt eli työmarkkinajärjestöt ja Suomen Punainen Risti.lähde?

Amerikanenglannin-kielessä sanalla "corporation" tarkoitetaan ensisijaisesti etenkin yrityksiä, yhdistyksiä tai kunnallishallinnon hallintoelimiä, mutta käännettynä kirjoitetussa muodossa korporaatio sen merkitys helposti voi yhdistyä erheellisesti viittaamaan käännösanan johonkin muuhun vastineeseen.

Pohjoismaisia yrityksiä, joissa valtiovalta ja työntekijät ja työnantajat tekevät laajoja tulopoliittisia sopimuksia on eräissä yhteyksissä kutsuttu uuskorporatiivisiksi.

Korporaatio-ilmaisua käytetään yrityksistä, jotka ovat suuria ja hallinnollisesti kompleksisia tai byrokraattisia. Korporaatioissa usein niiden työntekijöiden yksilöllisiä taitoja ja kyvyjä on pyritty hukuttamaan organisaation ns. "harmaaseen massaan". Korporaatioissa kullakin voi olla selkeä asemapaikka yrityksen sisällä. Sisäiseen hierarkiaan kuuluu usein työntekijöiden tapa kokea uhkakuvina jonkun (yksilön tekemien) sinänsä oikeiksi arvioitavien (mutta mahdollisesti varsinaisesti korporaatioon agendaan kuulumattomien) asioiden tai innovaatioiden liian omapäiseksi muiden taholta koettu eteenpäinvieminen.

Perinteisiä balttilaisia ja saksalaisia ylioppilasjärjestöjä kutsutaan korporaatioiksi (esimerkiksi Korporatsioon Fraternitas Estica). Ylioppilaskorporaation jäsenyys on hyvin kiinteää, ja se voi kestää liittyneen koko loppuelämän (ellei jäsen päätä itse erota tai tule erotetuksi). Tälläisen korporantin tunnusmerkkeinä joissain tapahtumatilaisuuksissa eri edustamansa alakategorian tunnistamista helpottamaan säännöksissä on, että hänellä voi olla hänen korporaationsa tunnusvärit joko hänen rinnan yli kulkevassa vinonauhassa; vaihtoehtoisesti rintaneulassa tai erityisessä korporaatiolakissa. Useimmat korporaatiot on tarkoitettu joko vain miehille tai vain naisille. Suomalaiset osakuntien piirteet ovat ottaneet vaikutteita balttilaisilta korporaatioilta.lähde?

Venäjällä on muutamia valtion korporaatioita (ven. Государственная корпорация, Gosudarstvennaja korporatsija), jotka hallitsevat tiettyä alaa tai valtion omaisuutta. Näitä ovat: valtiollinen vakuutusyhtiö, kehityspankki Vnešekonombank, kuntatalouden kehitysrahasto, Sotšin olympiakohteita rakentanut korporaatio, ydinvoimaa valvova Rosatom ja teknologiarahastot Rostehnologii ja Rosnano.

Fasismissa työntekijät järjestettiin ammattiyhdistyksiin, joihin kuuluminen oli pakollista. Näistä korporaatioista valittiin myös edustajat parlamenttiin. Tällaista valtio–työnantajat–työntekijät-järjestelmää kutsutaan korporativismiksi.