Rahoitusmarkkinat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rahoitusmarkkinat eli finanssimarkkinat tarjoavat rahoitusta erilaisiin rahoitustarpeisiin. Rahoitusmarkkinoiden tehtävä kansantalouden kannalta on välittää rahoitusta ylijäämäisiltä talouksilta alijäämäisille talouksille. Rahoitusmarkkinat ovat kapitalismiin ja markkinatalouteen perustuvan kansantalouden kulmakivi. Rahoitusmarkkinat koostuvat useista erilaisista markkinoista.

Rahoitusmarkkinoiden tärkeimmät tehtävät voidaankin esittää seuraavasti:

1. Rahoituksen välittäminen ylijäämäyksiköiltä alijäämäyksiköille. Tämä voi tapahtua joko epäsuoraan "rahoitusvälikäsien" kuten pankkien kautta tai suoraan esim. osakkeiden tai joukkovelkakirjalainojen liikkelle laskuna ensikäden raha- ja pääomamarkkinoille, ja joita voidaan myöhemmin kaupata sekundäärimarkkinoilla, joissa investointipalveluja tarjoavat yritykset tarjoavat palveluitaan niin ylijäämä- kuin alijäämäyksiköillekin.

2. Maksuvälineiden luonti ja hankinta sekä maksunvälityspalvelut niille, jotka eivät halua suorittaa maksuja käteisrahassa. Näiden toimintojen ylläpito edellyttää infrastruktuuria, joka käsittää järjestelmän maksujen välitykseen ja selvittämiseen (clearing) näillä maksuvälineillä sekä järjestelmän pääomamarkkinatapahtumien selvitämiseksi (settlement, so. osakkeet, joukkovelkakirjalainat, johdannaiset).

Erilaisia rahoitusmarkkinoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]