Wellcome Trust

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wellcome Trust
Wellcome Trust logo.svg
Perustettu 1936
Toimiala lääketiede, biolääketiede
Päämaja Yhdistynyt kuningaskunta Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
Puheenjohtaja Eliza Manningham-Buller
Aiheesta muualla
www.wellcome.ac.uk

Wellcome Trust on Lontoossa vuonna 1936 perustettu hyväntekeväisyyssäätiö, joka rahoittaa ihmisten ja eläinten terveyden parantamiseen tähtäävää tutkimusta. Sen perusti testamenttilahjoituksella lääketehtailija Sir Henry Wellcome. Se oli v. 2018 maailman neljänneksi varakkain hyväntekeväisyyttä harjoittava säätiö Bill ja Melinda Gatesin säätiön, Novo Nordiskin säätiön, ja IKEAn perustaja Ingvar Kampradin INGKA-säätiön jälkeen.

Financial Times-lehti on kutsunut Wellcome Trustia Yhdistyneen kuningaskunnan suurimmaksi ei-valtiolliseksi tieteellisen tutkimuksen rahoittajaksi, ja yhdeksi suurimmista maailmassa.[1]

Säätiön puheenjohtajana toimii paronitar Eliza Manningham-Buller[2], ja toiminnanjohtajana tohtori Sir Jeremy Farrar, entinen trooppisen lääketieteen professori Oxfordin yliopistosta[3].

Toiminnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wellcome Trust, yhdessä Britannian Medical Research Councilin kanssa, perusti 1993 Sanger-instituutin genomiikan tutkimukseen, ja on sen tärkein rahoittaja.[4]

Säätiö rahoittaa lukuisia merkittäviä biolääketieteen tutkimusprojekteja ja -ryhmiä[5] sekä Iso-Britanniassa että ulkomailla. Näihin kuuluu mm. UK Biobank-biopankki; ALSPAC-pitkittäistutkimus jossa seurataan vuosina 1991-92 entisessä Avonin kreivikunnassa syntyneiden lasten terveyttä; sekä erilaiset trooppisten sairauksien voittamiseen tähtäävät projektit Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Wellcome Trust on myös tukenut lääketiedettä suurelle yleisölle tutuksi tekeviä projekteja, ja vuosina 2009-19 se jakoi vuosittain Wellcome Book Price-kirjapalkintoa lääketieteestä ja terveydestä kertoville, maallikoille suunnatuille kirjoille.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andrew Jack. "Wellcome challenges science journals", Financial Times, 2012-04-10. Luettu 2012-04-16.  (vaatii rekisteröitymisen)
  2. Eliza Manningham-Buller to be next Chair of the Wellcome Trust wellcome.ac.uk.
  3. "Clinician to head Wellcome Trust: Jeremy Farrar to lead one of world's largest research charities" (2013). Nature 497 (7447). doi:10.1038/497019a. PMID 23636375. Bibcode2013Natur.497...19V. 
  4. MRC Centre United Kingdom: Wellcome Trust Sanger Institute Medical Research Council. Viitattu 22.12.2008.
  5. Biomedical science funded projects wellcome.ac.uk.
  6. About the Wellcome Trust Book Prize

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]