Energian varastointi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Energian varastointi tehdään laitteilla tai järjestelyillä, joiden avulla jollain hetkellä tuotettua energiaa voidaan ottaa helposti käyttöön myöhemmin halutulla teholla. Esimerkiksi kun vieterikello vedetään, sen jouseen varastoituu potentiaalienergiaa, joka purkautuu hitaasti liike-energiaksi kellokoneiston käyttöön.

Sähköenergiaa varastoidaan kemiallisena energiana akkuihin ja pattereihin. Tuulivoiman kehitys on lisännyt kiinnostusta erilaisiin akkuihin ja superkondensaattori-teknologiaan.[1] Noin 99 prosenttia maailman energian varastointointikapasiteetista on pumppuvoimalaitoksia vuonna 2012.

Sähkön varastointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkövarasto on laitos, johon varastoidaan tuotettua sähköenergiaa.

Lämmön varastointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämpövarasto on laitos, johon varastoidaan tuotettua lämpöenergiaa. Tyypillinen lämpövarasto on lämminvesivaraaja.

Tutkittavia menetelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Faasimuutoslämpövarastossa lämpö varastoidaan aineen faasimuutokseen.[2] Esimerkiksi kesällä auringon lämmöllä sulatetaan välineainetta, vaikkapa jotain sokeriyhdistettä, joka varastoidaan pieniin kapseleihin.[2] Syksyllä aineen annetaan jäähtyä mutta ei jäätyä eli se alijäähtyy.[2] Kun lämpöä halutaan ottaa käyttöön laukaistaan aineen faasimuunnos, josta vapautuu runsaasti lämpöä.[2] Lämpöä voidaan vapauttaa haluttu määrä, kun aine on varastoitu lukuisiin pieniin kapseleihin yhden ison säiliön sijaan.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sähkön varastointiin on useita tekniikoita Tekniikka & Talous 2008
  2. a b c d e Tätä fysiikan nobelistin Suomen vierailun isäntä tutkii Aalto-yliopistossa: Faasimuutos varastoi kesän lämmön. T&T, {{{Vuosi}}}. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]