Lämminvesivaraaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lämminvesivaraaja on laite, joka säilyttää lämmintä vettä käyttövalmiina tarpeen mukaan. Se koostuu eristetystä säiliöstä, joka sisältää veden lämmityselementin, kuten sähkövastuksen tai lämmönvaihtimen, sekä termostaatin lämpötilan säätämiseksi.[1]

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veden lämmitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämmityselementti lämmittää veden säiliössä asetettuun lämpötilaan. Sähkövastuksen tapauksessa se muuntaa sähköenergian lämmöksi. Lämmönvaihtimen tapauksessa varaaja on liitetty esimerkiksi keskuslämmitysjärjestelmään, joka lämmittää veden kiertävän nesteen kautta.

Lämpötilan säätö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termostaatti valvoo veden lämpötilaa ja kytkee lämmityselementin päälle tai pois päältä tarpeen mukaan. Kun veden lämpötila laskee asetetun tavoitelämpötilan alapuolelle, lämmityselementti aktivoituu ja lämmittää vettä.

Lämminvesivaraajan hyödyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämminvesi on saatavilla käyttövalmiina tarpeen mukaan. Lämminvesivaraaja mahdollistaa nopean ja jatkuvan lämpimän veden saatavuuden esimerkiksi suihkussa, tiskauksessa ja kodin muissa lämpimän veden tarpeissa.

Lämminvesivaraajat ovat hyvin eristettyjä, mikä auttaa pitämään veden lämpimänä pidempään ilman suurta lämpöhävikkiä. Tämä vähentää energiankulutusta verrattuna jatkuvaan lämmitykseen, kuten läpijuoksevaan vedenlämmittimeen.

Tavat lämmittää lämminvesivaraajaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkölämmitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämminvesivaraaja sisältää sähkövastuksen, joka muuntaa sähköenergian lämmöksi.

Lämminvesivaraajan käyttäjä hyötyy pörssisähköreleohjauksesta kustannussäästöjen ja paremman energiatehokkuuden kautta. Pörssisähköohjauksen avulla lämminvesivaraaja ohjataan toimimaan sähkön alhaisen hinnan aikaan, esimerkiksi yöllä tai muina aikoina, jolloin sähkön kysyntä on vähäisempää. Tämä auttaa hyödyntämään edullisempaa sähkötarjontaa ja säästämään sähkökustannuksissa.

Pörssisähköohjaus mahdollistaa varaajan lämmityksen ajoittamisen niin, että lämmintä vettä on saatavilla tarpeen mukaan, ja samalla energiankulutusta optimoidaan edullisten sähkön hintojen mukaan. Tämä parantaa energiatehokkuutta ja vähentää ympäristövaikutuksia koska sähkönkulutus kasvaa niiden tuntien aikaan, jolloin uusiutuvan energian osuus sähköverkossa on suurempi.

Pörssisähköohjaus edellyttää toimivaa ja luotettavaa järjestelmää, joka voi seurata sähkön hintoja ja ohjata lämminvesivaraajaa vastaavasti.

Keskuslämmitysjärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varaaja voi olla kytketty keskuslämmitysjärjestelmään, jossa veden lämmitys tapahtuu lämmönvaihtimen kautta, esimerkiksi kattilasta tai lämpöpumpusta saatavan lämmön avulla.

Lämminvesivaraajan voi liittää uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviin järjestelmiin, kuten aurinkokeräimiin tai lämpöpumppuihin, jotka lämmittävät vettä ympäristöystävällisemmin. Energiankulutus riippuu lämminvesivaraajan koosta, eristyksestä, käytetystä lämmitysmenetelmästä ja vedenkulutuksesta. Suurempi varaaja ja jatkuva lämmitys voivat lisätä energiankulutusta, kun taas hyvä eristys ja energiatehokas lämmitystapa vähentävät sitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]