Termostaatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Honeywellin bimetallitermostaatti toimistorakennuksiin.

Termostaatti on laite, joka pyrkii pitämään jonkin järjestelmän lämpötilan halutulla tasolla ohjaamalla energian kulkua järjestelmään tai järjestelmästä pois. Termostaatti siis käynnistää ja sammuttaa lämmitys- tai jäähdytyslaitteita tarpeen mukaan. Termostaatin keksi Albert Butz vuonna 1885. Siitä sai alkunsa yritys, joka nykyisin kantaa nimeä Honeywell International.[1]

Auton termostaatti

Esimerkiksi sähkölämmittimessä termostaatti ohjaa sähköenergiaa lämmitysvastukselle, kun lämpötila laskee liian matalaksi. Kun lämpötila on halutulla tasolla, termostaatti katkaisee virran lämmitysvastukselta, jotta lämpötila ei nouse liian korkeaksi. Jääkaapin termostaatti puolestaan käynnistää kompressorin, kun lämpötila kaapin sisällä kohoaa liian korkeaksi ja sammuttaa kompressorin, kun lämpötila on riittävän alhainen. Useimmissa laitteissa termostaatti on säädettävä, jolloin lämpötila saadaan pysymään sopivalla tasolla.

Honeywellin termostaatti avattuna.

Sähköenergiaa ohjaavia termostaatteja käytetään sähkölämmityksen ja jääkaapin lisäksi muun muassa pakastimissa, sähkökiukaissa, sähkögrilleissä, sähköliesissä, silitysraudoissa ja pesukoneissa. Nestejäähdytteisissä polttomoottoreissa termostaatin avulla pidetään moottorin lämpötila sopivana niin, että polttoaine palaa puhtaasti ja öljyn voiteluominaisuudet ovat hyvät. Kun sopiva lämpötila ylittyy, termostaatti päästää jäähdytysnesteen virtaamaan jäähdyttimen kautta, ja tarvittaessa käynnistää jäähdyttimen tuulettimen.

Useimmissa termostaateissa on hystereesi, jolloin lämmitys- tai jäähdytyslaite ei käynnisty ja sammu tarpeettoman usein. Liian tarkka termostaatti aiheuttaisi esim. naksumista tiuhan kytkeytymisen ja poiskytkeytymisen takia. Hystereesiväli voi olla kiinteä (esimerkiksi 10 °C) tai sen ala- ja ylärajat voivat olla erikseen säädettävissä. Esimerkiksi lämmitin kytkeytyy toimimaan lämmön laskiessa alarajan alle ja pysähtyy kun ylärajan tavoitelämpö on saavutettu.

Termostaatteja on erityyppisiä, muun muassa omavoimainen bimetallitermostaatti, kontaktikärjillä varustettu bimetallitermostaatti, relelähtöinen termostaatti ja täysin elektroninen termostaatti.

Bimetallitermostaatti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisin termostaatti on bimetallitermostaatti, joka perustuu yhteen liitettyjen kahden erityyppisen metallin erilaiseen lämpölaajenemiseen: toisen metallipinnan suurempi laajeneminen lämpötilan muuttuessa saa metalliparin taipumaan. Bimetallitermostaatti voi olla omatoiminen, jolloin bimetallikappale suoraan kääntää venttiiliä tai muuta säädintä; vaihtoehtoisesti siihen on voitu kytkeä kontaktikärjet, joilla varsinaiseen toimilaitteeseen kytketään sähkövirta, joko suoraan tai releen välityksellä.

Elektroninen termostaatti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elektroninen termostaatti on laite, joka on suunniteltu säätämään lämmitysjärjestelmää tietyn lämpötilan ylläpitämiseksi. Se perustuu elektroniseen ohjausteknologiaan ja sisältää lämpötila-anturin ja säätötoiminnon, sekä usein myös diginäytön. Täysin elektronisessa termostaatissa on elektroninen anturi (esimerkiksi lämpöpari, NTC- tai PTC-vastus, puolijohdeanturi), joka ohjaa elektronista kytkintä (esimerkiksi Triacia tai GTO:ta).

Huonetermostaatti[2] on yksinkertainen elektroninen termostaatti, joka on tarkoitettu yhden huoneen lämmityksen ohjaamiseen. Se voi olla seinälle kiinteästi asennettu lattialämmitystermostaatti tai liikuteltava malli, joka voidaan sijoittaa haluttuun paikkaan huoneessa.

WiFi termostaatti on huonetermostaatin kehittyneempi malli, joka yhdistää langattoman Internet-yhteyden termostaatin toimintoihin. Tämä mahdollistaa termostaatin etäohjauksen ja valvonnan älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen kautta käyttämällä sovellusta tai selainta. Usein WiFi termostaatti mahdollistaa myös muita älykkäitä toimintoja, kuten tavoitelämpötilan viikkokello ajastimen, pörssisähkö ohjauksen tai huoneiston käyttäjien läsnäoloon perustuvan oppivan lämmityksen säädön.

Näiden laitteiden hyödyt lämmityksen ohjaamiseksi ovat:

1. Energiansäästö

Elektroniset termostaatit mahdollistavat lämmityksen tarkan säädön halutulle lämpötilalle. Ne voivat myös noudattaa esiohjelmoituja aikatauluja, jotka auttavat välttämään liiallista lämmitystä silloin kun tilaa ei käytetä. Tämä johtaa energiansäästöön ja alentaa lämmityskustannuksia.

2. Mukavuus

Huonetermostaatti ja WiFi termostaatti tarjoavat helpon ja kätevän tavan säätää lämpötilaa huoneessa. Voit asettaa haluamasi lämpötilan ja antaa termostaatin hoitaa lämmityksen automaattisesti. WiFi termostaatilla voit säätää lämpötilaa etänä mistä tahansa, mikä on erityisen kätevää esimerkiksi matkoilla ollessasi.

3. Älykkäät toiminnot

WiFi termostaatit[3] tarjoavat älykkäitä ominaisuuksia ja lisätoimintoja, kuten viikkokello ajastimen ja pörssisähkö ohjauksen[4]. Ominaisuudet mahdollistavat energian säästön optimoimalla varaavien lämmitysjärjestelmien käytön tiettyihin aikoihin. Ne voivat myös oppia lämmitystarpeesi ja säätää lämpötilaa automaattisesti optimaalisen mukavuuden ja energiatehokkuuden saavuttamiseksi, tai silloin kun uusiutuvaa energiaa on paljon tarjolla ja/tai pörssisähkön hinta on edullinen.

4. Helppo asennus ja käyttö

Elektroniset huonetermostaatit ovat helppoja asentaa ja käyttää. Selkeä käyttöliittymä ja valmiiksi mietityt käyttäjäystävälliset asetusvaihtoehdot, jotka tekevät lämmityksen säätämisestä helppoa jokaiselle.

Yhteenvetona voidaan todeta, että elektroniset termostaatit, huonetermostaatit ja WiFi termostaatit tarjoavat tehokkaan ja kätevän tavan säätää lämmitystä. Niiden avulla voit optimoida energiankulutuksen, saavuttaa mukavuutta ja kustannussäästöjä, sekä nauttia älykkäistä toiminnoista, kuten etäohjauksesta sekä ajastetuista asetuksista pörssisähkön hinnan tai muiden ohjauskriteerien perusteella.

  1. Our History - Honeywell International
  2. Ensto lattialämmitystermostaatit Ensto. Viitattu 23.5.2023. (englanniksi)
  3. Lattialämmitystermostaatit OmaVahti. Viitattu 23.5.2023.
  4. Themo – edullinen ja puhdas sähkölämmitys www.themo.io. Viitattu 23.5.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.