Hämeentie (Helsinki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hämeentie
Tavastvägen
Hämeentien alkupäätä vuonna 2005.
Hämeentien alkupäätä vuonna 2005.
Kaupunki Helsinki
Tieluokka katu
Alkupiste Hakaniemi
Päätepiste Vanhakaupunki
Katso myös Hämeentie (Helsinki) Commonsissa
Hämeentien, Hermannin rantatien ja Kustaa Vaasan tien risteys. Hämeentie kulkee kuvassa näkyvän alueen vasemmasta alakulmasta sillan yli ja kääntyy pian sen jälkeen oikealle. Oikeaan alakulmaan johtaa Hermannin rantatie, Hämeentien mutkasta suoraan eteenpäin jatkuu Kustaa Vaasan tie.

Hämeentie (ruots. Tavastvägen) on Helsingin Hakaniemestä koilliseen johtava katu, joka alkaa Hakaniementorilta ja päättyy Vanhan­kaupungin­kosken kohdalle. Katu erottaa kaupunginosia toisistaan: sen eteläosa on Sörnäisten ja Kallion raja sekä keskiosa Hermannin ja Vallilan raja. Pohjoisin osa kadusta kulkee Toukolan halki Vanhaankaupunkiin, jossa se jatkuu länteen Koskelantienä ja itään Viikintienä.

Hämeentie on tärkeä joukkoliikenteen runkoväylä, jota käyttää Lahdenväylän ja Tuusulanväylän suuntiin koilliseen Helsinkiin suuntaava paikallisliikenne. Raitiolinja 6 kulkee Hämeentietä Hakaniemestä sekä raitiolinja 8 Kurvista Arabianrantaan saakka. Myös raitiolinja 7 kulkee Hämeentietä, Hakaniemen ja Mäkelänkadun risteyksen välisen osuuden. Hämeentien eteläisempi osa Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välisellä osuudella on joukkoliikennekatu, jossa yksityisautoille on sallittu vain tontille ajo.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimensä mukaisesti Hämeentie muodosti vanhastaan alkuosan Helsingistä Hämeenlinnaan johtaneesta päätiestä, joka kulki Viikin, Malmin ja Tuusulan Hyrylän kautta. Nykyisin Hämeenlinnaan ja edelleen Tampereelle johtava valtatie 3 alkaa kuitenkin Mannerheimintien päästä. 1800-luvulla Helsinkiin johtaneita teitä levennettiin ja parannettiin. Vuosina 1863–1864 Hämeen maantien linjaus oikaistiin, ja tie rakennettiin kokonaan uudelleen.[1] Se sai nimen Östra Chaussén, suomennettuna Itäinen viertotie. Vastaavasti nykyinen Mannerheimintie sai nimen Läntinen Viertotie.

Hämeentie oli 1980-luvulle saakka tärkeä Helsingin sisääntuloväylä, jota pitkin Lahdenväylän liikenne ohjattiin Helsingin keskustaan. Varastokadun (nykyään Hermannin rantatie) laajentaminen 1980-luvulla mahdollisti keskustaan suuntautuvan henkilöautoliikenteen ohjaamisen Hämeentien katukuilun sijasta Hermannin kaupunginosan kautta Sörnäisten rantatielle, jossa siitä oli vähemmän haittaa. Hämeentien pohjoisosa oli jo aikaisemmin menettänyt merkityksensä pääliikenneväylänä, kun rakennettiin siitä erkaneva Kustaa Vaasan tie, joka johtaa Lahdenväylälle. Haarautumiskohdassa Hämeentie tekee keskustasta tultaessa jyrkän mutkan oikealle ja Kustaa Vaasan tie jatkuu suoraan eteenpäin kohti Lahdenväylän alkua.

Uudistus 2019–2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeentien peruskorjaus alkoi keväällä 2019, ja sen aikana rakennettiin muun muassa pyörätiet ja uudet kiskot raitiolinjoille.

Hämeentien uudistusremontti Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välisellä osuudella aloitettiin 4. maaliskuuta 2019, ja se valmistui pääosin joulukuussa 2020.[2] Vuoden 2021 aikana kadulla tehtiin vielä pinta­rakenne­töitä.[2] Uudistuksesta tuli Helsingin kaikkien aikojen suurin katuremontti.[2]

Hämeentie oli aiemmin ongelmapaikkoja polkupyöräilijöille.[3] Kuntalaisaloitteessa vaadittiin Hämeentielle pyöräväylät, ja Helsingin kaupunginhallitus sekä kaupunginvaltuusto[4] hyväksyivät huhtikuussa 2016 Hämeentien muutossuunnitelmat. Autojen läpiajo Hakaniementorin ja Kurvin välillä kiellettiin. Kadulle rakennettiin pyöräilyväylien lisäksi täysin uudet raitiovaunukiskot. Niiden rinnalle jäi ainoastaan yksi autokaista suuntaansa, ja kadulta poistettiin seitsemät liikennevalot.[5][6] Tontille ajo sekä huolto- ja jakeluliikenne pysyvät sallittuina.[7] Tarkoituksena oli siirtää jopa 7 500 autoa vuorokaudessa muille reiteille.[8]

Remontin jälkeen autoliikenne ja melu kadulla on huomattavasti vähäisempää kuin ennen.[9] Pyöräily ja joukkoliikenne kulkee aiempaa sujuvammin.[9] Urakassa uusittiin myös kadun vesihuolto ja viemäröinti.[9] Urakan hinta oli arviolta noin 17 miljoonaa euroa. Urakoitsijana toimi Destia Oy.[7] Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry antoi Destialle ja Helsingin kaupungille näkövammaisten esteettömyyspalkinnon.[10]

Rakennuksia, aukioita, muistomerkkejä ja puistoja lounaasta koilliseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elannon pääkonttori valmistui vuonna 1928.
Hermanninmäkeen kuuluvia asuintaloja osoitteessa Hämeentie 77.
Arabian tehdas kadun pohjoisosassa.
 • Arabiankadun risteyksen koillispuolella, numerossa 133 on iso Arabian tehtaan kortteli, jossa on nykyään pienteollisuustoimintaa. Arabian entisen tehtaan seinässä on kuvanveistäjä Michael Schilkinin keramiikkaveistos Posliinimaalareita vuodelta 1943.
 • Arabianmäen puistossa Toukolassa on kuvanveistäjä Anu Kiiskisen harmaateräksinen ympäristöteos Nocturnal.
 • Numerossa 135 Arabianrannassa oli Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, entinen Taideteollinen korkeakoulu.
 • Hämeentie 161:ssä Vanhassakaupungissa on suojeltu entinen verkatehdas, jossa on nyt Metropolia-ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän opetustiloja. Sisäpihalla on Hannu Sirenin teräsveistos Varjoja.
 • Hämeentien loppupäässä, Vantaanjoen suulla on Vanhankaupunginkoski, voimalaitos ja Tekniikan museo. Vanha tielinjaus tekee tässä kohdassa mutkan jatkuen joen yli ja sen itäpuolella Viikintienä.
 • Hämeentien varrella sijaitsevat puistot: Alli Tryggin puisto Kalliossa, Katri Valan puisto Kurvissa Sörnäisissä, Allotrianpuisto, Vellamonpuisto ja Nylanderin puisto Hermannissa, Hauhon puisto ja Paavalinpuisto Vallilassa, Bokvillanin puisto, Arabianmäki, Annalan kartanopuisto ja Verkatehtaanpuisto Arabiassa, sekä Koskipuisto Vanhassakaupungissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Hakaniementori | Kaupunkirakenne- ja ympäristöhistoriaselvitys (pdf) (s. 29) hel.fi. 2021. Helsingin kaupunkiympäristö. Viitattu 6.9.2021.
 2. a b c Keski-Oja, Laura: Vuosia kestänyt katu­työ päättyi: Hämeen­tien remontti on nyt täysin valmis Helsingin Sanomat. 8.7.2021. Viitattu 9.7.2021.
 3. [1]Kuntalaisaloite Pyöräkaista Hämeentielle (viitattu 19.5.2014)
 4. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Hämeentien liikennesuunnitelman äänin 51 - 31 sttinfo.fi. 27.4.2016. Arkistoitu 7.8.2020. Viitattu 27.4.2019.
 5. Tältä näyttäisi uusittu Hämeentie – jopa seitsemät liikennevalot poistuisivat Helsingin Uutiset. Viitattu 11.4.2016.
 6. Kaupunginhallitus hyväksyi Hämeentien pyörätiet Helsingin Uutiset. Viitattu 11.4.2016.
 7. a b Usein kysytyt kysymykset Hämeentien uudistusremontista hel.fi. 17.4.2016. Viitattu 27.4.2019.
 8. Hämeentien uudistus – lyhyt oppimäärä facebook.com. 21.11.2018. Viitattu 21.1.2019.
 9. a b c Hämeentien uudistus on valmistunut 8.7.2021. Helsingin kaupunki. Viitattu 9.7.2021.
 10. Näkövammaisten esteettömyyspalkinto Hämeentien uudistukselle hel.fi. 9.12.2020. Viitattu 29.12.2020.
 11. Hämeen tulli Inkerikeskus. Arkistoitu 13.8.2007. Viitattu 19.1.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]