Jorma Ollila

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jorma Ollila
Jorma Ollila Helsingin kirjamessuilla 2013.
Jorma Ollila Helsingin kirjamessuilla 2013.
Syntynyt 15. elokuuta 1950 (ikä 63)
Seinäjoki
Yritys Nokia, Royal Dutch Shell
Hallitusjäsenyydet Shell, Fruugo, UPM-Kymmene Oyj, Otava Kuvalehdet Oy:n ja Helsingin yliopisto
Siviilisääty Naimisissa
Puoliso Liisa Ollila

Jorma Jaakko Ollila[1] (s. 15. elokuuta 1950 Seinäjoki) on suomalainen yritysjohtaja. Hän toimi Nokian toimitusjohtajana 1992–1999, pääjohtajana 1999–2006 ja hallituksen puheenjohtajana 1999–2012. Nykyisin Ollila toimii muun muassa pörssiyhtiöiden Shellin ja Outokummun sekä elinkeinoelämää edistävän EVA:n hallituksien puheenjohtajana.

Ollilan aikakaudella Nokia nousi maailman suurimmaksi matkapuhelinten valmistajaksi.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jorma Ollila oli suvussaan ensimmäinen, joka hankki yliopistokoulutuksen. Ollila asui nuoruudessaan Kurikassa, jossa hän kävi kansakoulun. Hän aloitti lukio-opiskelun Vaasan lyseon lukiossa, mutta suoritti kansainvälisen ylioppilastutkinnon apurahan turvin walesilaisessa United World College-koulussa, Atlantic Collegessa, jonka jälkeen hän opiskeli Helsingin yliopistossa valtiotieteen maisteriksi pääaineenaan kansantaloustiede ja suoritti London School of Economicsissa (LSE) MSc-tutkinnon taloustieteessä. Lisäksi Ollila opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa diplomi-insinööriksi teknillisen fysiikan koulutusohjelmassa.

Opiskeluaikanaan Ollila oli mukana opiskelijapolitiikassa ja toimi Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajana kahden vuoden ajan. Hän oli opiskelujensa välissä myös Suomen Keskustan kansainvälisten asioiden sihteerinä. Nuorena Ollila oli myös Luonto-Liiton jäsen ja partiolainen.

Armeijassa Ollila oli reserviupseerikoulun oppilaskunnan puheenjohtajana kurssilla 162. Sotilasarvoltaan hän on reservin kapteeni.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ollila työskenteli valmistuttuaan rahoitusalalla amerikkalaisessa Citibankissa, ensin Lontoossa ja sitten Helsingissä.

Vuonna 1985 Ollila siirtyi Nokian palvelukseen hoitamaan kansainvälisiä rahoitusoperaatioita. Ollilan näytöt vakuuttivat, ja pääjohtaja Kari Kairamon organisaatiouudistus nosti Ollilan rahoitusjohtajaksi ja Nokian johtokuntaan vuonna 1986. Matkapuhelinliiketoimintoja (nyk. Nokia Mobile Phones) Ollila nimettiin vetämään vuonna 1990. Nokian hallitus nosti Ollilan Nokian toimitusjohtajaksi vuonna 1992 ja samalla yhtiössä luovuttiin kahden johtajan (pääjohtaja ja toimitusjohtaja) järjestelmästä. Tämä tehtiin pääosin Jorma Ollilan aloitteesta. Pääjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana hän toimi 19992006 ja tämän jälkeen hallituksen puheenjohtajana vuoteen 2012.

Jorma Ollilan kaudella Nokia keskittyi telekommunikaatioon ja karsi ja myi kaikki muut liiketoiminnot pois. Voimakkaassa keskittymisessä oli suuria riskejä, mutta GSM-standardin läpilyönti maailmalla yhdessä Nokian onnistumisen ja muutamien hyvien lippulaivatuotteiden (esimerkiksi 2110 -puhelin) veivät Nokian 1990-luvulla kasvuun. Nokiasta tuli näin maailman mittakaavassakin iso yhtiö.

Historioitsija Martti Häikiö on verrannut Ollilan johtamistyyliä sinfoniaorkesterin kapellimestariin, joka samalla on kuin sooloviulisti. Ollila piti yllä tasapainoa ja veti yhtiötä kohti olennaisia tavoitteita. Hän ei panostanut edeltäjänsä tapaan karismaattiseen johtajuuteen, vaan käytti valtaansa harkitusti, analyyttisesti ja laajoja sosiaalisia verkostoja hyödyntäen. Syvällisen rahoitusmarkkinaymmärryksensä vuoksi hän osasi käsitellä sijoittajasuhteita.

Ollila jätti Nokian pääjohtajan tehtävät 1. kesäkuuta 2006. Ollilan seuraajaksi Nokian pääjohtajaksi nimitettiin Olli-Pekka Kallasvuo. Ollila vaikutti Nokian hallituksen puheenjohtajana nimitykseen taustalla.

Vuonna 2014 Ollila sai Finanssivalvonnalta rikemaksun arvopaperimarkkinalain rikkomisesta. Rikkeen syynä oli, että hän jätti ilmoittamatta sisäpiirirekisteriin Luxemburgiin rekisteröidyn Kestrel-sijoitusyhtiön.[2]

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ollila harkitsi presidenttiehdokkuutta vuonna 1999 silloisen kokoomuslaisen valtionvarainministerin Sauli Niinistön pyynnöstä.[3]

Ollila oli jälleen esillä koskien vuoden 2012 presidenttiehdokkuutta. Hänelle avattiin valitsijamiesnimilista 20 000 allekirjoituksen keräämiseksi ja presidentinvaaleihin osallistumisen mahdollistamiseksi. Lopulta hän ei kuitenkaan asettunut ehdolle.

Alkuvuodesta 2012 liikenneministeri Merja Kyllönen kutsui Jorma Ollilan asettamansa tiemaksutyöryhmän puheenjohtajaksi.[4]

Autonpaikannus-ehdotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ollila on tullut esiin autojen satelliittivalvonta- ja kilometrivero-ehdotuksessa ”Oikeudenmukaista ja älykästä liikennettä selvittävän työryhmän”-nimellä olevassa työryhmässä. Ollilalle läheinen Nokia-yhtiö kehittelee autonpaikannus-menetelmiä, jotka saattaisivat sopia ehdotuksen käytännön toteutukseen.[5]

Hallituspaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ollilalla on luottamustehtävinä Bilderberg-ryhmän johtoryhmän jäsenyys (hän on osallistunut Bilderberg-kokouksiin vuosina 1994, 1997-2012), Fruugo Oy:n ja UPM-Kymmene Oyj:n hallitusten jäsenyys ja Otava Kuvalehdet Oy:n hallituksen varapuheenjohtajuus. Lisäksi hän on The European Round Table of Industrialistin puheenjohtaja.

Ollila toimi Fordin hallituksessa vuosina 2000–2008.[6] Lokakuussa 2008 Ford valitteli markkinavalvoja SEC:lle lähetetyssä tiedotteessa, ettei Jorma Ollila pysty käyttämään riittävästi aikaa yhtiöön ja Ollila lähtikin yhtiön hallituksesta.

Ollila valittiin kansainvälisen öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtajaksi, ja hän aloitti tehtävässä 1. kesäkuuta 2006. Ollila on ensimmäinen Alankomaiden ja Britannian ulkopuolelta tullut henkilö Shellin yrityksen johdossa. Ollilan mukaan Shellin hallituksen puheenjohtajuus vie hänen aikaansa noin puolet viikosta.[7]

Ollila toimii myös Elinkeinoelämän Valtuuskunnan (EVA) ja Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen (ETLA) hallitusten ja valtuuskuntien puheenjohtajana. Näissä tehtävissä hän toimii osaksi yhteiskunnallisen keskustelun herättelijänä.

Ollila on Helsingin yliopiston hallituksen jäsen.

Ollila oli pitkäikainen vaikuttaja Nokiassa, ja toimi yhtiön toimitusjohtajana ja myöhemmin hallituksen puheenjohtajana, mutta sittemmin luopunut toimistaan yhtiössä. Ollilan jättäessä Nokian hallituksen puheenjohtajan tehtävän 3.5.2012 yhtiön osakkeen arvo oli 2,70 euroa.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ollila on naimisissa valtiotieteen maisteri Liisa Ollilan kanssa. Liisa Ollila on työskennellyt STM:n virkamiehenä, mutta ylennettiin sosiaali- ja terveysministeriön kansainvälisten asioiden toimiston päälliköksi toukokuussa 2007.[8] Heillä on kolme lasta. Jorma Ollila asuu Espoon Westendissä. Ollilat ostivat vuonna 2000 Nastolan Uudestakylästä Toivonojan kartanon.[9]

Kunnianosoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jorma Ollila on valittu Pekingin kunniakansalaiseksi 2002, ja hän on vastaanottanut Suomen lisäksi kunniamerkkejä Britanniasta (CBE[10]), Puolasta, Saksasta, Unkarista ja Virosta.

Hän on valtio-opin kunniatohtori Helsingin yliopistossa, tekniikan kunniatohtori Teknillisessä korkeakoulussa ja kauppatieteiden kunniatohtori Vaasan yliopistossa sekä kunniatohtori LSE:n Political Sciencessa. Lisäksi hän on kunniajäsen IEEE:ssä.

Ollilalle on myönnetty Suomen Leijonan suurristi vuonna 2005 ja Suomen Valkoisen Ruusun 1. luokan komentajamerkki vuonna 1996.

Jorma Ollila ei ole halunnut, että hänelle haetaan vuorineuvoksen arvonimeä.[11]

Kirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ollila, Jorma & Saukkomaa, Harri: Mahdoton menestys - kasvun paikkana Nokia. Helsinki: Kustannusyhtiö Otava, 2013. ISBN 9789511181170.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Suomen 100 suurituloisinta 2008 Iltasanomat. 2.11.2009. Viitattu 2.11.2009.
 2. Iltasanomat: "HS: Jorma Ollilalle rikemaksu arvopaperimarkkinalain rikkomisesta" Julkaistu: 26.3.2014 Viitattu: 27.3.2014
 3. Timo Poropudas: Ollila harkitsi presidenttiehdokkuutta 1999 15. elokuuta 2005. Digitoday. Viitattu 26. maaliskuuta 2007.
 4. http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/02/jorma_ollila_tiemaksutyoryhman_puheenjohtajaksi__3229130.html
 5. talouselama.fi/uutiset/ollilan+ryhman+esityksella+poyristyttava+vaikutus+keskivertoauton+verotus+moninkertaistuisi/a2201682
 6. Jorma Ollila jättää Fordin hallituksen, Helsingin Sanomat 19.10.2008 A4
 7. Nokian yhtiökokous 3.5.2012. Raimo Virtasen kysymys Ollilalle. cit. Helsingin Sanomat 3.5.2012. [1] viitattu 5.5.2012.
 8. Helsingin Sanomat.- Kotimaa - 19.5.2007.
 9. Nastolan historia
 10. Her Majesty the Queen awards Honorary CBE to Jorma Ollila 25.4.2008. FCO. Viitattu 3.1.2009. (englanniksi)
 11. Anssi Miettinen: Vuorineuvokseksi ei ole enää tunkua. Helsingin Sanomat, 5.4.2004.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Simo Vuorilehto
Nokian toimitusjohtaja
19922006
Seuraaja:
Olli-Pekka Kallasvuo