Ero sivun ”Pieni merenneito II: Atlantiksen salaisuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Todberg (keskustelu | muokkaukset)
→‎Äänirooleissa: lähde (lähteetön-malline pois)
Todberg (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 56: Rivi 56:


== Äänirooleissa ==
== Äänirooleissa ==
{{Palstoitus alkaa}}
{{Lähteetön}}
=== Alkuperäiset äänet ===
=== Alkuperäiset äänet ===
{{Näyttelijä-rooli
{{Näyttelijä-rooli
Rivi 74: Rivi 74:
|[[Edie McClurg]]|Carlotta
|[[Edie McClurg]]|Carlotta
}}
}}
{{Palstanvaihto}}

=== Suomenkieliset äänet ===
=== Suomenkieliset äänet ===
{{Näyttelijä-rooli
{{Näyttelijä-rooli
Rivi 92: Rivi 92:
|[[Maija-Liisa Peuhu]]|Lotta
|[[Maija-Liisa Peuhu]]|Lotta
}}
}}
{{Palstoitus loppuu}}
Muissa rooleissa: [[Jukka Rasila]], [[Pasi Mäkelä]], [[Päivi Granström]], [[Ulla Renko]], [[Timo Granström]], [[Max Wiberg]], [[Taru Tikkanen]], [[Päivi Hilska]], [[Markus Bäckman]], [[Pekka Kuorikoski]] ja [[Mikko Pettinen]].<ref>''Pieni merenneito II: Atlantiksen salaisuus'' -elokuvan lopputekstit (Disney+)</ref>
Muissa suomenkielisissä rooleissa: [[Jukka Rasila]], [[Pasi Mäkelä]], [[Päivi Granström]], [[Ulla Renko]], [[Timo Granström]], [[Max Wiberg]], [[Taru Tikkanen]], [[Päivi Hilska]], [[Markus Bäckman]], [[Pekka Kuorikoski]] ja [[Mikko Pettinen]].<ref>''Pieni merenneito II: Atlantiksen salaisuus'' -elokuvan lopputekstit (Disney+)</ref>


== Vastaanotto ==
== Vastaanotto ==

Versio 4. tammikuuta 2021 kello 18.02

Pieni merenneito II: Atlantiksen salaisuus
The Little Mermaid II: Return to the Sea
Ohjaaja Jim Kammerud
Brian Smith
Käsikirjoittaja Elizabeth Anderson
Temple Mathews
Elise D'Haene
Eddie Guzelian
Tuottaja Leslie Hough
David Lovegren
Säveltäjä Danny Troob
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä InterCom
Walt Disney Studios Home Entertainment
Disney+
Ensi-ilta Yhdysvallat 19. marraskuuta 2000
Kesto 72 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä Pieni merenneito
Seuraaja Pieni merenneito 3: Arielin tarina
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Pieni merenneito II: Atlantiksen salaisuus (The Little Mermaid II: Return to the Sea) on Disneyn animaatioelokuva vuodelta 2000. Se on jatko-osa vuonna 1989 ensi-iltansa saaneelle Pieni merenneito -elokuvalle. Jatko-osan pääosassa on Arielin ja prinssi Erikin tytär Melody, joka haluaa uida meressä vanhempiensa kielloista huolimatta. Hän ei tiedä äitinsä merenneitomenneisyyttä, sillä häntä halutaan suojella meressä asuvalta noidalta.

Elokuva on Pieni merenneito -animaatioklassikon ensimmäinen jatko-osa. Sitä ei suunnattu teatterilevitykseen vaan se julkaistiin suoraan videolle.[1] Alkuperäinen elokuva sai myös toisen, Pieni merenneito 3: Arielin tarina -nimisen jatko-osan vuonna 2008. Sen tapahtumat sijoittuvat kuitenkin ajalle ennen ensimmäisen elokuvan tapahtumia.

Tarina

Ariel ja prinssi Erik eivät ole kertoneet tyttärelleen Melodylle meren väestä tai Atlantiksesta ilkeän noidan, Morganan, vuoksi. Morgana on edellisestä elokuvasta tutun Ursulan sisko. Melody kuitenkin uhkaa vanhempiaan ja uskaltautuu mereen. Eräänä päivänä hän löytää merestä medaljongin, jossa on hänen nimensä, ja päättää selvittää mistä on kyse. Morgana aikoo käyttää Melodya kukistaakseen Tritonin ja saadakseen seitsemän meren herruuden.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jonkin verran edellisen elokuvan tapahtumia myöhemmin Ariel (Nina Tapio) ja Erik (Jyri Ojaluoma) juhlivat laivalla tyttärensä Melodyn syntymää. Arielin isä, kuningas Triton (Esa Saario), lahjoittaa pikku Melodylle maagisen medaljongin. Juhlat kuitenkin keskeytyvät, kun kuolleen Ursulan sisar Morgana (Ulla Tapaninen) uhkaa vahingoittavansa Melodya, jollei Triton luovuta hänelle atraintaan. Ariel ja Erik estävät kuitenkin yhdessä Morganan aikeet.

Morganan kostoa peläten Ariel päättää olla kertomatta Melodylle lainkaan, että hän on ollut merenneito ja asunut merenpohjassa Atlantiksessa. Melodyn medaljonki heitetään mereen, ja Arielin ja Erikin linnan ympärille rakennetaan suuri muuri, joka eristää linnan merestä.

Kaksitoista vuotta myöhemmin Melody (Emmi Pakkanen) ei tiedä mitään äitinsä merenneitomenneisyydestä, ja häntä on kielletty menemästä lähellekään merta. Melody on kuitenkin ottanut tavakseen livahtaa ulos linnasta mennäkseen mereen uimaan. Eräänä päivänä hän löytääkin merestä vanhan medaljonkinsa. Nähdessään oman nimensä kaiverrettuna medaljonkiin Melody menee äitinsä puheille, mistä seuraa valtaisa riita. Melody suuttuu äidilleen, kun tämä ei suostu kertomaan hänelle totuutta, ja hankkii itselleen veneen ja soutaa pois kotoa. Ariel ja Erik saavat pian tietää, että Melody on karannut. Triton käyttää voimiaan muuttaakseen Arielin takaisin merenneidoksi, jotta tämä voisi lähteä etsimään Melodya.

Morganan paholaisrauskut houkuttelevat Melodyn emäntänsä luokse, ja Morgana käyttää Ursulan jäljiltä jäänyttä taikaa muuttaakseen Melodyn väliaikaisesti merenneidoksi. Morgana sanoo, että hän voi tehdä muutoksesta pysyvän, jos Melody hakee hänelle Tritonin atraimen. Morgana väittää, että Triton on varastanut atraimen häneltä. Pingviini Hipin (Taisto Oksanen) ja mursu Hoin avulla Melody onnistuu tuomaan atraimen Morganalle. Ariel yrittää pysäyttää Melodyn, mutta ennen kuin hän ehtii paljastaa tyttärelleen merinoidan todellisen luonteen, Melody ojentaa atraimen Morganalle. Atraimen saatuaan Morgana paljastaa todelliset aikeensa ja sieppaa Arielin lonkeroihinsa panttivangiksi.

Morgana käyttää atraimen voimaa hallitakseen merta ja nousee merenpinnalle hekumoidakseen vallassaan. Joonas (Jukka Voutilainen), Triton, Sebastian (Antti Pääkkönen) ja Erik saapuvat paikalle, minkä seurauksena heidän ja Morganan välille syntyy taistelu. Melody kiipeää jyrkänteelle Morganan taakse ja onnistuu sieppaaman ja heittämään atraimen takaisin Tritonille. Triton käyttää atraintaan sulkeakseen Morganan jäälohkareeseen, joka putoaa merenpohjaan.

Melody kohtaa jälleen perheensä, ja Triton tarjoaa tyttärentyttärelleen mahdollisuutta tulla merenneidoksi pysyvästi. Sen sijaan Melody käyttää atrainta poistaakseen linnan edessä seisoneen muurin ja yhdistääkseen ihmiset ja merenväen jälleen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa

Alkuperäiset äänet

 Jodi Benson  Ariel  
 Samuel E. Wright  Sebastian  
 Tara Charendoff  Melody  
 Pat Carroll  Morgana  
 Buddy Hackett  Scuttle (suom. Joonas)  
 Kenneth Mars  kuningas Triton  
 Max Casella  Tip (suom. Hip)  
 Stephen Furst  Dash (suom. Hoi)  
 Rob Paulsen  prinssi Eric  
 Clancy Brown  Undertow (suom. Viemäri)  
 Cam Clarke  Flounder (suom. Pärsky)  
 Rene Auberjonois  kokki Louis  
 Kay E. Kuter  Grimsby  
 Edie McClurg  Carlotta  

Suomenkieliset äänet

 Nina Tapio  Ariel  
 Antti Pääkkönen  Sebastian  
 Emmi Pakkanen  Melody  
 Ulla Tapaninen  Morgana  
 Jukka Voutilainen  Joonas  
 Esa Saario  kuningas Triton  
 Taisto Oksanen  Hip  
 Jarkko Tiainen  Hoi  
 Jyri Ojaluoma  prinssi Erik  
 Puntti Valtonen  Viemäri  
 Petteri Halmela  Pärsky  
 Matti Ranin  kokki Louis  
 Veikko Honkanen  Kristian  
 Maija-Liisa Peuhu  Lotta  

Muissa suomenkielisissä rooleissa: Jukka Rasila, Pasi Mäkelä, Päivi Granström, Ulla Renko, Timo Granström, Max Wiberg, Taru Tikkanen, Päivi Hilska, Markus Bäckman, Pekka Kuorikoski ja Mikko Pettinen.[2]

Vastaanotto

Rotten Tomatoes -elokuvasivuston mukaan 33 prosenttia kriitikoista pitää elokuvaa onnistuneena. Elokuvan juonessa väitetään olevan huomattavasi yhtäläisyyksiä ensimmäiseen elokuvaan: molemmissa elokuvissa konna on puoliksi nainen ja puoliksi mustekala, joka haluaa saada itselleen kuningas Tritonin atraimen ja osana suunnitelmaa muuttaa päähenkilön ulkomuodon. Molemmissa elokuvissa päähenkilö keräilee esineitä ja tutkii maailmaa, johon häntä on kielletty menemästä. Lisäksi molemmissa elokuvissa Sebastian-rapu joutuu päähenkilön lapsenvahdiksi.[3]

Lähteet

  1. The Little Mermaid II: Return to the Sea (Special Edition) DVD Review Cinemablend.com. Viitattu 28.3.2016. (englanniksi)
  2. Pieni merenneito II: Atlantiksen salaisuus -elokuvan lopputekstit (Disney+)
  3. The Little Mermaid II: Return to the Sea (2000) (Yksi arvostelu, joka lueteltu Rotten Tomatoes -sivustolta) Rottentomatoes.com. Viitattu 28.3.2016. (englanniksi)