Ero sivun ”Ammattiliitto” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 merkkiä poistettu ,  5 vuotta sitten
p
-toimesta, kh
p (-toimesta, kh)
Suomen vanhin ammattiyhdistys on 1869 perustettu Helsingin kirjatyöntekijöiden yhdistys, mutta laajemmin ammatillinen järjestäytyminen alkoi edetä vasta 1900-luvun alussa. Ensimmäinen keskusjärjestö [[Suomen Ammattijärjestö]] (SAJ) perustettiin 15. huhtikuuta 1907 ja se oli läheisessä suhteessa [[Suomen Sosialidemokraattinen Puolue|Suomen Sosialidemokraattiseen puolueeseen]].
 
[[Suomen sisällissota|Suomen sisällissodan]] jälkeen SAJ:ssa saivat enemmistön kommunistit ja vasemmistososialistit, ja heinäkuussa 1930 se lakkautettiin [[Lapuan liike|Lapuan liikkeen]] painostamanpainostama valtiovallanvaltiovalta toimestalakkautti sen. Uusi keskusjärjestö, [[Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto]] (SAK), perustettiin 19. lokakuuta 1930, pääasiassaperustajana sosiaalidemokraattienlähinnä toimestasosiaalidemokraatit.
 
Talvisodan aikana 1940 työnantajat tunnustivat SAK:n sopimuskumppaniksi, ja 1944 tehtiin ensimmäinen keskusjärjestöjen välinen yleissopimus. Myös toimihenkilöt alkoivat järjestäytyä, kun STTK perustettiin 1946 ja Akava 1950.
STTK perustettiin 1946 ja Akava 1950.
 
1950-luvun lopulla sosiaalidemokraattien keskinäinen riita ulottui myös ammattiyhdistysliikkeeseen. SAK:n jäätyä [[Työväen ja Pienviljelijäin Sosialidemokraattinen Liitto|TPSL]]:n kannattajien haltuun, osa [[Suomen Sosialidemokraattinen Puolue|SDP]]:n]] kannattajien hallitsemista liitoista erosi ja muodosti uuden Suomen Ammattijärjestön, osin [[CIA|CIA:lta]] saadun rahoituksen turvin. TPSL:n kuihduttua SAJ ja SAK yhdistyivät jälleen 1969 Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöksi, eli nykyiseksi SAK:ksi.
 
Viimeisin mullistus keskusjärjestökentässä tapahtui 1990-luvun alussa jolloin toimihenkilökeskusjärjestö TVK ajautui konkurssiin ja jäsenliitot siirtyivät pääasiassa STTK:hon ja Akavaan.
3 759

muokkausta

Navigointivalikko