Työnantajajärjestö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Työnantajajärjestö on työnantajien yhteenliittymä, jossa työnantajat ovat organisoituneet samoin kuten työntekijät ammattiliitossa. Työnantajajärjestön rooli vaihtelee maittain riippuen maan talousjärjestelmästä.

Maissa, joissa on pluralistinen tai anglo-saksinen talousjärjestelmä (esim. Yhdistynyt kuningaskunta tai Yhdysvallat), ja joissa ei määritelmän mukaan ole institutionalisoitunutta yhteistyötä työantajajärjestöjen, ammattiliittojen ja valtion välillä, työnantajajärjestö on työnantajapuolen etujärjestö, joka mm. lobbaamalla pyrkii vaikuttamaan politiikkaan. Näissä maissa työnantajajärjestöt ovat usein heikkoja, ja monet niiden toiminnoista ovatkin siirtyneet teollisuuden eri ryhmittymille, jotka taas ovat käytännössä julkisiin suhteisiin keskittyneitä organisaatioita.

Sekatalousmaissa, kuten Itävallassa, Ruotsissa, Alankomaissa ja Suomessa, työnantajajärjestöt ovat osa institutionalisoitunutta rakennetta yhdessä ammattiliittojen ja valtion kanssa. Kolmikantajärjestelmässä osapuolet määrittävät osittain mm. hintatasoja, palkannousuja, verotasoja sekä eläkejärjestelmää. Näissä maissa kollektiivinen neuvottelu tehdään yleensä kansallisen tason työnantajajärjestöjen sekä ammattiliittojen välillä, eikä yhden ammattiliiton ja työnantajajärjestön välillä.