Wii

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 15. toukokuuta 2007 kello 19.47 käyttäjän Olimar (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Wii
[[Tiedosto:Tiedosto:Wii-logo.png|200px|]]
[[Tiedosto:Wii-pelikonsoli ja Wii Remote -peliohjain. Kuvasta puuttuu ohjaimen lisäosa Nunchuk.|250px|]]
Kehittäjä Nintendo
Sukupolvi 7. sukupolvi
Julkaisu Yhdysvallat 19. marraskuuta 2006
Japani 2. joulukuuta 2006
Euroopan unionin lippu 8. joulukuuta 2006
(Lisää tietoa)
Laitteisto

CPU: IBM PowerPC CPU "Broadway"

GPU: ATI "Hollywood"
Muisti 512 Mt sisäinen flash-muisti,
SD-muistikortti,
GCN-muistikortti
Tallennusväline Wiin 12 cm optinen levy, GameCuben 8 cm optinen levy
Liitettävyys Wi-Fi
Bluetooth
2x USB 2.0
LAN-adapteri
Verkkopalvelu Nintendo Wi-Fi Connection
WiiConnect24
Virtual Console
Wii Channel
Myydyt yksiköt Maailmanlaajuisesti kevääseen 2007 mennessä 6,80+ miljoonaa yksikköä (lisää tietoa)
Taaksepäin yhteensopivuus Nintendo GameCube
Edeltäjä Nintendo GameCube
Lisää videopeliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Wii ([wiː]) on Nintendon viides videopelikonsoli ja Nintendo GameCuben seuraaja. Kehitysvaiheessa se tunnettiin nimellä Revolution. Wii julkaistiin Yhdysvalloissa 19. marraskuuta, Japanissa 2. joulukuuta ja Euroopassa 8. joulukuuta 2006.

Wii erottuu muista seitsemännen sukupolven videopelikonsoleista ohjaustapansa vuoksi; peliohjain Wii Remote toimii osoitusperiaatteella ja se tunnistaa liikkeen kolmessa ulottuvuudessa. Konsolissa on valmiustilaominaisuus WiiConnect24, joka avulla voi vastaanottaa viestejä ja päivityksiä Internetin välityksellä. Virtual Console -palvelun avulla Wiille voi ladata vanhoja pelejä usealta eri alustalta. Wii on myös taaksepäin yhteensopiva GameCube-pelien kanssa.

Nintendo paljasti laitteen koodinimellä Revolution vuoden 2005 E3-messujen lehdistötilaisuudessa. Konsolin ohjaimen prototyppi paljastettiin vasta myöhemmin samana vuonna Tokyo Game Show -messuilla Nintendon toimitusjohtaja Satoru Iwatan puheen aikana. 2006 E3-messuilla Wiitä pidettiin laajalti suurena menestyksenä, sekä toimittajien että pelaajien keskuudessa.[1]

Kehitys ja historia

Pääartikkeli: Wiin historia

Wiin kehitys aloitettiin heti Nintendo GameCuben julkaisemisen jälkeen vuonna 2001. Shigeru Miyamoton mukaan konseptina oli keskittyä pelaajan vuorovaikuttamiseen pelin kanssa. "Yhteinen mielipide oli, että voima ei merkitse kaikkea konsolista puhuttaessa. Ei voi olla olemassa liian monta voimakasta konsolia. Se on sama kuin olisi ainoastaan raivokkaita dinosauruksia. Ne voivat taistella ja vaarantaa oman olemassaolonsa".[2]

Kaksi vuotta myöhemmin teknikot ja suunnittelijat alkoivat jatkojalostaa konsolin konseptia. Vuoteen 2005 mennessä ohjain oli jo saanut muotonsa, mutta sen julkinen esittely jätettiin pois saman vuoden E3-messuilta. Miyamoton mukaan ohjainta piti testata vikojen löytämiseksi; konsoli kuitenkin esiteltiin messuilla.[2] Satoru Iwata esitteli ohjaimen myöhemmin saman vuoden syyskuussa Tokyo Game Show -messuilla.

Nintendo DS:n on sanottu vaikuttaneen Wiin muotoiluun. Suunnittelija Ken'ichiro Ashidan mukaan DS oli kehittäjien mielessä Wiitä työstettäessä: tiimi muun muassa suunnitteli kosketusnäytön liittämistä ohjaimeen, ja teki siitä myös prototyypin. Idea kuitenkin kaatui, sillä konsolista olisi tullut lähes identtinen DS:n kanssa. Miyamoto on myös sanonut, että jos DS ei olisi menestynyt kaupallisesti, Wiinkin parissa olisi todennäköisesti palattu takaisin piirustuspöydän ääreen.[2]

Nimi

Wii tunnettiin ennen koodinimellä Revolution, mutta nimi vaihdettiin vuoden 2006 E3-messujen alla.[3] Nintendon tyylioppaan mukaan konsolin nimi on vain "Wii", ei "Nintendo Wii". Wii onkin Nintendon ensimmäinen Japanin ulkopuolella markkinoima konsoli, jonka nimessä ei mainita yrityksen nimeä "Nintendo". Nintendon mukaan Wiin kaksi pientä i-kirjainta kuvaavat sekä kahta pelaajaa kokoontumassa yhteen, että konsolin kahta ohjainta. Nintendo on kertonut monta syytä nimen vaihtoon:

»Wii kuulostaa sanalta "we" (suom. me), mikä painottaa konsolin olevan kaikkia varten. Puhumastaan kielestä huolimatta ihmiset ympäri maailman voivat muistaa nimen Wii. Ei sekaannuksia. Ei tarvetta lyhentää. Vain Wii.[4]»

Nintendon perusteluista huolimatta monet lehdistön edustajat, nettiyhteisöt ja pelikehittäjät[5] reagoivat nimenmuutokseen aluksi negatiivisesti. Eräät heistä ilmaisivat pelkonsa, että nimi välittäisi laitteesta lapsellisen kuvan;[6] toisten mielestä Nintendon olisi pitänyt pitäytyä Revolutionissa;[7] jotkut pilkkasivat sanan ääntämyksen yhtäläisyyttä englannin- ja ranskankielisiin sanoihin.[5] BBC uutisoi pian nimen vaihdon jälkeen lapsellisista, nimeen pohjautuvista vitseistä, joita oli ilmestynyt Internetiin.[8] Nimeen on kuitenkin jo totuttu, ja useat ovat muuttaneet kantaansa positiiviseen suuntaan.[9] Amerikan Nintendon toimitusjohtaja Reggie Fils-Aime selitti nimenvaihdosta seuraavasti:

»Nimenä Revolution (suom. vallankumous) ei ole ihanteellinen; se on pitkä ja joissain kulttuureissa vaikea lausua. Sen vuoksi me halusimme jonkin lyhyen, helposti lausuttavan ja omaperäisen nimen. Näin luotiin konsolin nimi "Wii".[10]»

Markkinointi

Nintendo toivoo saavuttavansa Wiillä laajemman yleisön kuin mikään muu seitsemännen sukupolven konsoli.[11] Dragon Quest IX:n lehdistötilaisuudessa Satoru Iwata sanoi, että Nintendo ei ajattele kilpailevansa Sonyn kanssa, vaan pikemminkin pyrkii saamaan uusia ihmisiä pelaamaan videopelejä.[12]

Tämä lähestymispolitiikka näkyy Nintendon televisiomainoksissa Pohjois-Amerikassa, joiden ohjaajana toimi Oscar-voittaja Stephen Gaghan, ja Internet-mainoksissa. Mainoksissa näkyvät sloganit ovat "Wii would like to play"[13] ja "Experience a new way to play"[14]. Ensimmäinen mainoslause leikkii Wiin nimellä, joka lausuttuna kuulostaa aivan englanninkielen sanalta "we" (suom. me). Nämä mainokset lähtivät levitykseen 15. marraskuuta 2006 noin 200 miljoonan Yhdysvaltain dollarin budjetilla.[15] Yksi näistä mainoksista menestyi YouTubessa saaden lyhyessä ajassa yli miljoona katsojaa.[16]

Laitteisto

Wii edestäpäin. Sinistä valoa hehkuvan levyaukon vieressä on SD-korttipaikan ja SYNCHRO-näppäimen paljastava läppä.

Wii on Nintendon pienin kotikonsoli tähän mennessä: se on ilman seisomistukea 44 mm leveä, 157 mm korkea ja syvyyssuunnassa 215,4 mm leveä,[17] eli noin kolmen päällekkäisen DVD-kotelon kokoinen. Konsolia on mahdollista pitää joko pitkittäisessä tai pystysuorassa asennossa. 1,2 kilogramman painoisena se on tämänhetkisen sukupolven kevyin konsoli.[18] Laitteen ja sen osien numerointien etuliite on "RVL-", joka tulee Wiin kehitysnimestä "Revolution".

Konsolin etuosassa on sinisellä valolla valaistu itsestään latautuva (kelkaton) levyasema, joka hyväksyy sekä 12 cm Wiin optiset levyt että 8 cm GameCuben optiset levyt. Aseman valo syttyy lyhyeksi ajaksi päälle konsolin käynnistäessä, WiiConnect24:ään yhdistäessä, tai uutta dataa, kuten viestejä, vastaanotettaessa. Valo ei pysy päällä pelaamisen aikana tai käytettäessä muita konsolin ominaisuuksia. Laitteen takaa löytyy kaksi USB-porttia ja etuosan läpän takana on yksi SD-muistikorttipaikka. SD-muistikorttia voi käyttää valokuvien lataamiseen Wiille sekä pelitilannetallenteiden ja ladattujen Virtual Console -pelien säilytykseen. Digitaalisen käyttöoikeuksien hallinnan takia Virtual Console -pelejä ei voi tallentaa muille Wii-konsoleille kuin alkuperäiselle latausalustalle. Jotta SD-muistikorttia voisi käyttää pelitilannetallenteiden varastointiin, käyttäjän pitää päivittää Wiin ohjelmisto.

Nintendo on esitellyt Wiin useissa eri väreissä,[19] kuten hopea, limen vihreä, valkoinen, musta, sininen ja punainen. Konsolin lopullisia värivaihtoehtoja ei ole julkistettu, mutta tällä hetkellä sitä on saatavilla vain valkoisena [20]. Wiiremote tulee myös samoissa väreissä missä konsoli [21]. Konsolin lopulliseen muotoiluun tehtiin lukuisia pieniä muutoksia esittelyversioon on pieniä ulkoisia eroja esittelyversioon nähden, joista suurimmat olivat "Nintendo"-sanan poistaminen laitteen nimestä ja muutamien näppäinten uudelleensijoittelu.

Wiin jälleenmyyntipakkaus sisältää konsolin, seisontatuen konsolille, yhden Wii Remoten, yhden Nunchuk-lisäosan ohjaimelle, yhden tunnistinpalkin, tuen tunnistinpalkille, ulkoisen virtalähteen, kaksi AA-paristoa, yhden RCA-liitännällä varustetun komposiittivideokaapelin, ohjekirjan ja (kaikilla muilla alueilla paitsi Japanissa) yhden Wii Sports -pelin.

Nintendon tiedottaja on kertonut, että Nintendo suunnittelee julkaisevansa konsolista toisen version DVD-toisto-ominaisuudella. Tiedottaja myös kertoi, että version julkaisua muilla alueilla ei ole vielä suunniteltu.[22] Nintendo of America varmisti DVD-toisto-ominaisuudella varustetun Wiin tulevan myyntiin myös Pohjois-Amerikassa, kalliimmalla hinnalla kuin normaali Wii. Ominaisuuden lisääminen vaati enemmän kuin pelkästään ohjelmiston päivityksen, joten sen lisääminen Wiihin WiiConnect24:n avulla ei tule olemaan mahdollista. [23]

Ohjain

Pääartikkeli: Wii Remote
Wii Remote rannehihnan kanssa. Ohjaimeen ei ole kiinnitetty lisäosia.

Wiin pääohjainta, Wii Remotea, pidetään yhdessä kädessä ja se muistuttaa kaukosäädintä. Ohjain on Bluetoothin välityksellä langattomasti yhteydessä konsolin kanssa.[24] Ohjaimessa on perinteisiä näppäimiä sekä sisäänrakennettu kiihtyvyydentunnistin, joka mahdollistaa kolmiulotteisen liikkeentunnistuksen. Laitteeseen voi yhdistää enintään 4 ohjainta, jotka voivat toimia enimmillään kymmenen metrin päästä laitteesta; osoittimena käytettäessä etäisyys voi olla enintään viisi metriä.[24] Ohjaimessa on myös tärinäominaisuus sekä sisäänrakennettu kaiutin ja sitä voi käyttää poikittain käännettynä NES-ohjaimen tapaan; poikittain käännettyä ohjainta voi myös muun muassa käyttää ajopeleissä rattina. Wii Remote sisältää 4KB vapaata muistia[25] ja voi toimia käytännössä 30 tuntia kahden AA-pariston avulla, mikäli värinätoiminto ja ohjaimen kaiutin ovat kytkettyinä päälle.

Wiiremoteen voi kiinnittää myös monia lisäosia. Julkistettuihin lisäosiin kuuluvat analogisella tatilla ja kahdella näppäimellä varustettu Nunchuck, jossa on rajoitettu liikkeentunnistusominaisuus; Classic Controller, jota käytetään virtuaalikonsolipelien pelaamiseen; ja FPS-peleihin tarkoitettu "Zapper"-kuoriosa , jossa on myös analoginen tatti yläosassa. GameCube-pelejen pelaamista varten Wiihin voi myös liittää Nintendo GameCube -ohjaimen.

Tekniset tiedot

Nintendo on julkaissut useimmat Wiin tekniikkaan liittyvät tiedot. Tekniikasta tiedetään:[26][27]

Prosessorit:

  • GPU: ATI "Hollywood" GPU (243 MHz)

Muisti:

Liitännät ja oheislaitteet:

  • 1–4 Wii Remote -ohjainta (langattomasti Bluetoothin välityksellä).
  • Yksi SD-muistikortti-paikka.
  • Kaksi USB 2.0 -porttia.
  • Yksi tunnistinpalkki-portti.
  • Yksi oheislaite-portti Wii Remoten pohjassa.
  • Neljä Nintendo GameCube -ohjainporttia.
  • Kaksi Nintendo GameCube -muistikorttiporttia.
  • Mitsumi DWM-W004 WiFi 802.11b/g langaton moduuli
  • Yhteensopiva valinnaisen LAN-adaptorin kanssa (USB 2.0, Ethernet).

Sisäänrakennetut ikäluokitusjärjestelmät:

Tallennus:

  • 512 MB sisäinen flash-muisti.
  • Laajennus mahdollinen SD-muistikortin avulla, 2GB maksimi.
  • GameCuben muistikortit (vain GC-pelien pelitilanteen tallentamiseen).
  • Itsestään latautuva levyasema:
    • GameCuben 8 cm optinen levy.
    • Wiin 12 cm optinen levy.
  • Macronixin Mask ROM.[28]
Wiin "Broadway"-prosessori.

Video:

Audio:

Oikeusjutut

Interlink Electronics haastoi Nintendon oikeuteen patenttirikkomuksesta koskien Wii Remoten osoitintoimintoja väittäen myyntiensä ja voittojensa laskeneen ja menettäneensä tekijänpalkkioita.[32] Myös Texasilainen Anascape Ltd haastoi Nintendon oikeuteen patenttirikkomuksesta.[33] Green Welling LLP puolestaan nosti joukkokanteen Nintendon "viallisista" rannehihnoista.[34]

Ominaisuudet

Wii Channel

Pääartikkeli: Wii Channel
Wii Menu kanavineen esitettynä laajakuvatelevision ruudulla.

Wiin käyttöliittymä on suunniteltu televisiokanava-konseptin ympärille, ja sen kanaviin pääsee Wii Menun kautta. Eri kanavat on esitetty ruudukossa, ja niitä selataan joko Wii Remotella osoittamalla tai ohjaimen -- ja +-näppäimillä. Ruudukko on täysin muokattavissa lukuun ottamatta Disc Channellia (Levykanava), joka on aina ylävasemmalla; käyttäjä voi sijoittaa menun 48 ruutuun linkkejä eri kanaviin tai virtuaalikonsolin peleihin.

Liittymässä on kuusi pääkanavaa : Disc Channel (levykanava), Mii Channel (Mii-kanava), Photo Channel (kuvakanava), Wii Shop Channel (Wii-kauppakanava), Forecast Channel (sääkanava), ja News Channel (uutiskanava). Wii Shop Channelista voi ladata kolme valinnaista kanavaa: maksullisen Virtual Console Channelin (yhden tai useamman), ilmaisen Internet Channelin, jonka täysiversio julkaistiin 12. huhtikuuta 2007, ja ilmaisen Everybody Votes Channelin, jossa käyttäjä voi ottaa osaa erinäisiin äänestyksiin.

Taaksepäin yhteensopivuus

GameCube-ohjainten ja -muistikorttien portit Wiin yläosan avautuvan läpän alla.

Wii on taaksepäin yhteensopiva kaikkien hyväksyttyjen GameCuben pelien ja enimpien lisäosien, kuten DK Bongon ja GameCube-GBA-kaapelin, kanssa. Wiin itsestään latautuva levyasema hyväksyy myös Wiin levykkeitä pienemmät GameCuben levykkeet. Lisäksi Wiin päällä on kaksi luukkua, joiden alla on paikat neljälle GameCuben ohjaimelle ja kahdelle muistikortille. Muut GameCuben oheislaitteet kiinnitetään samoihin ohjainportteihin.

Wii Remotea tai Classic Controller -ohjainta ei voi käyttää GameCube-pelien pelaamiseen, tai Wiin sisäistä flash-muistia GameCube-pelien pelitilanteen tallentamiseen. Wiissä ei ole nopeita sarjaportteja GameCuben tapaan, joten Nintendo Gamecube laajakaista- ja modeemiadapterit eivät sovellu yhteen Wiin kanssa. Tästä syystä GameCuben-pelien verkkoliitettävyyttä hyödyntävät ominaisuudet eivät toimi Wiillä. Myöskään Game Boy Player sekä GameCuben AV-kaapeli ja virtalähde eivät sovellu Wiihin.

Nintendo DS -liitettävyys

Wii tukee langatonta yhteyttä Nintendo DS:n kanssa. Shigeru Miyamoto kertoi toukokuussa 2006, että yhdistettävyyttä hyödyntävien ominaisuuksien pitäisi tulla saataville pian Wiin julkaisun jälkeen.[35] Satoru Iwata täsmensi kesäkuussa 2006, että DS käyttää langatonta yhdistettävyyttään kommunikoidakseen konsolin kanssa, ja että lisäosia ei tarvittaisi ollenkaan.[36]

Ensimmäinen Nintendon antama esimerkki pelistä joka käyttää Wii-DS-liitettävyyttä oli Pokémon Battle Revolution. Pokémon Diamondin tai Pearlin omistajat voivat käyttää Nintendo DS:sää ohjaimena ja käydä Diamond- tai Pearl-peliensä pokémoneilla taisteluja 3D:nä televisioruudulla.[36] On myös varmistettu, että Wiille ladattuja Nintendo DS -demoja voi liitettävyyden avulla pelata DS:llä [37].

Lapsilukko

Wiissä on lapsilukkojärjestelmä, joka estää nuorempia käyttäjiä pelaamasta ikäisiltään kiellettyjä videopelejä. Kun peli laitetaan sisälle laitteeseen, laite lukee levylle tallennetun ikäluokituksen: jos luokitus on korkeampi kuin konsolille asetettu, peli ei käynnisty ilman oikeaa salasanaa. Lapsilukkojärjestelmä ei kuitenkaan koske Nintendo GameCuben pelejä.

Eurooppalaiset konsolit käyttävät pääasiassa ikäluokitusjärjestelmänä PEGI[38], kun taas pohjoisamerikkalaiset konsolit käyttävät ESRB[39]. Wii tukee myös monien muiden maiden luokitusjärjestelmiä, kuten CERO:a Japanissa, USK:a Saksassa, BBFC:a Iso-Britannissa (vaikka Isossa-Britanniassa videopeleissä käytetäänkin PEGI:a), ja OFLC:a Australiassa sekä Uudessa Seelannissa.

Verkko-ominaisuudet

Wiillä voi ottaa yhteyttää Internetiin myös Nintendo Wi-FI USB Connectorilla.

Wii voi ottaa yhteyden Internetiin sen sisäisen 802.11b/g Wi-Fi:n avulla tai USB-Ethernet-adapterilla, ja molemmilla tavoilla käyttäjät pääsevät Nintendo Wi-Fi Connection -palveluun.[40] Yhteistä vastaavan Nintendo DS -palvelun kanssa on, että Nintendo ei laskuta käyttäjiä palvelun käytöstä[11][41], ja ystäväkoodisysteemi kontrolloi pelaajien yhteyksiä toisiinsa.[42][41] Tätä systeemiä käytetään myös konsolipohjaisissa ohjelmistoissa, kuten Wii Message Board (suom. Viestitaulu), jonka yhdeksi ominaisuudeksi on harkittu rekisteröityneille ystäville lähetettävää viestiä vastikään hankitusta pelistä.[43]

Konsoli pystyy myös kommunikoimaan toisten Wii-konsoleiden välillä itsetuotetun langattoman LAN:n välityksellä. Tämä mahdollistaa paikallisen langattoman moninpelin useilla televisioilla. Battalion Wars 2 oli ensimmäinen peli, joka esitteli moninpeliä jaettuna useille televisioille. Nintendo on julkaissut Wiille myös Ethernet-pakkauksen, jonka avulla käyttäjä voi linkittää Wiin tavalliseen internetreitittimeen, jossa ei ole tukea langattomalle yhteydelle. Konsolin voi liittää Internetiin myös Nintendo Wi-Fi USB Connectorilla.[44]

Ominaisuudet

Palvelussa on monia Wiille tarkoitettuja ominaisuuksia kuten Virtual Console, WiiConnect24 ja Internet Channel. Virtual Console on Xbox Live Arcaden tapainen verkkopalvelu, jonka kautta pelaaja voi ladata maksua vastaan paitsi NES:n, Super NES:n ja Nintendo 64:n, myös Segan Mega Driven ja Hudson Softin / NEC:n PC Enginen pelejä. Hankitut pelit näkyvät itsenäisinä kanavina käyttöliittymässä.

Internet Channel on Nintendo DS -selaimen kanssa samankaltainen Opera Softwaren kehittämä verkkoselain, jonka täysiversio julkaistiin 12. huhtikuuta 2007 ja se on ladattavissa ilmaiseksi Wii Shop Channelista saman vuoden kesäkuuhun asti, jonka jälkeen se tulee maksamaan 500 Wii Points -valuutan yksikköä.[45]. Verkkoselain tallennetaan Wiin 512MB flash-muistille. Käyttäjällä on rajaton pääsy Internetiin, selaimen tukiessa samoja verkkostandardeja kuin Opera 9.

WiiConnect24-palvelu mahdollistaa Wiin yhteydenoton Internetiin konsolin ollessa valmiustilassa. Ominaisuuden käyttömahdollisuuksiin lukeutuvat muun muassa toisen käyttäjän vierailu Animal Crossing -kylässä ja laitteistopäivitysten lataaminen, vaikka Wii olisi kytketty pois päältä. On myös sanottu, että palvelun avulla olisi mahdollista ladata Nintendo DS:n mainonnallisia demoja ja myöhemmin siirtää ne DS:ään.[46]

Ohjelmistopäivitykset

Wiin ohjelmisto vaatii ajoittain päivitystä. Yksiköt toimitetaan jälleenmyyjille aina viimeisimmällä ohjelmistopäivityksellä. Ensimmäinen ohjelmistopäivitys WiiConnect24:n välityksellä teki joistakin konsoleista käyttökelvottomia, jolloin kuluttajien oli joko lähetettävä konsolinsa Nintendolle korjaukseen, jolloin menetetyt tallennukset palautettiin, tai vaihtaa se ilmaiseen korvaavaan yksikköön. Jälkimmäinen vaihtoehto oli nopeampi, mutta kuluttaja menetti tallennetun datansa.[47]

Pelit

Katso myös: Luettelo Wii-peleistä, Wiin julkaisupelit

Wiillä tulee olemaan edustettuna kaikki Nintendon tunnetuimmat pelisarjanimikkeet, joista julkaisemattomia ovat Metroid, Mario, Wario, Animal Crossing, Pokémon (vain Japani tällä hetkellä) , Super Smash Bros., Star Fox ja Fire Emblem. Vain kahdesta kärkinimikkestä, Zeldasta ja Wariosta, on julkaistu pelit kaikilla alueilla. Konsolille on tulossa myös uusia nimikkeitä vanhojen lisäksi.

Myös kolmannelta osapuolelta on odotettavasti tulossa monta peliä. Ubisoft julkaisi Wiin julkaisun yhteydessä seitsemän peliä, ja on ilmoittanut julkaisevansa vielä neljä uutta peliä maaliskuun 31. päivään 2007 mennessä.[48] Midway Games taas on ilmoittanut julkaisevansa Wiille kuusi peliä;[49] Electronic Arts puolestaan on ilmoittanut aikeistansa nousta Wiin toiseksi suurimmaksi kehittäjäksi heti Nintendon jälkeen. EA aikoo tuoda Wiille urheilupelisarjojensa osia sekä myös uusia nimikkeitä.[50] EA on myös hankkinut pitkäaikaisen yhteistyöyrityksen Headgate Studiosin, joka keskittyy yksinomaan Wii-peleihin.[51] Vastaavasti Buena Vista Games perusti uuden studion, Fall Linen, joka keskittyy vain Nintendon uusimpiin konsoleihin. Studio keskittyy pelien kehittämiseen Disneyn nimikkeistä.[52]

Wii-peleissä käytettävä kotelo.

Wiin julkaisupelivalikoima kattoi Euroopassa 23 nimikettä, joista merkittävimpiä olivat The Legend of Zelda: Twilight Princess, Wii Sports, Wii Play, Rayman Raving Rabbids ja Red Steel.[53] Pelivalikoima vaihteli alueittain, eikä esimerkiksi Wii Sports tullut Japanissa yhteenpakattuna Wiin kanssa. Nintendon ensimmäisen osapuolen peleistä Pokémon Battle Revolution julkaistiin vain Japanissa, ja Excite Truck vain Amerikassa.

Wii on aluelukittu konsoli, joten sillä ei voi pelata muista maanosista tuotuja pelejä. Vaikka Perrin Kaplan alun perin kertoi Wiin olevan aluelukitsematon,[54] Nintendo of America ja Nintendo of Europe ovat kertoneet konsolin tukevan aluelukitusta.[55]

Wii-pelien jälleenmyyntikopiot on tallennettu DVD:n kaltaisille optisille levyille, ja ne on pakattu DVD-koteloon. Nintendo GameCube-pelien tapaan koteloiden svureunan alakulmaan on painettu vihreä kolmio.

Wii-pelien lisäksi Wiillä voi pelata Nintendo GameCube -pelejä ja Virtual Consolesta ladattuja klassikkopelejä.

Vastaanotto

Wii voitti Vuoden 2006 E3-messuilla Game Critics Awardsin palkinnon parhaasta esityksestä ja laitteistosta.[56] Spike TV:n Video Games Award puolestaan myönsi konsolille palkinnon sen läpimurtoteknologiasta.[57] GameSpotin Best and Worst 2006 -palkintogaalassa Wii sai palkinnon parhaasta laitteistosta.[58] PC World -lehdessä Wii pääsi vuoden 2006 20 innovatiivisimman tuotteen listalle sijalle neljä.[59]

Palkintojen ja kehujen lisäksi Wii on saanut myös kritiikkiä Wii Remotesta ja laitteistostaan. GameSpotin Jeff Gerstmann on väittänyt Wii Remoten kaiuttimen tuottavan heikkolaatuista ääntä.[60] Factor 5:n toimitusjohtaja Julian Eggebrecht puolestaan on kritisoinut laitteiston äänipuolen olevan sukupolvelleen ala-arvoista, sanoen Wiin olevan lähinnä "GameCube1.5".[61] Free Radical Design on sanonut, että Wiin laitteistossa ei ole tarpeeksi tehoa pyörittämään heidän muille seitsemännen sukupolven konsoleille suunnittelemia pelejään.[62] Eräs Frontline Studiosin johtopuolen työntekijöistä on myös kertonut, että suurimmat julkaisijat ovat varovaisia julkaisemaan yksinoikeuspelejä konsollille. Tämä perustuu havaintoon jonka mukaan Nintendon käyttäjät eivät tue kolmatta osapuolta ensimmäisen osapuolen lailla.[63] Myös Wiin verkko-ominaisuudet ovat saaneet osakseen kritiikkiä. IGN:n Matt Casamassina sanoi Wiin verkkoliitettävyyttä yhtä epäintuitiiviseksi kuin vastaavaa Nintendo DS:llä.[64]

Myynnit

Wiitä on myyty maailmanlaajuisesti kevääseen 2007 mennessä 6,80+ miljoonaa yksikköä. Pohjois-Amerikassa konsoleita on myyty 2 342 880+ yksikköä 7. huhtikuuta 2007 mennessä;[65][66] Japanissa 2 371 824 yksikköä 6. toukokuuta 2007 mennessä;[67] Euroopassa 2 000 000+ yksikköä 13. huhtikuuta 2007 mennessä;[68] ja Australiassa sekä Uudessa Seelannissa 80 000 / 6 000 yksikköä 31. maaliskuuta 2007 mennessä.[69]

Lähteet

  1. Surette, Tim: Wii tops Game Critics' Best of E3 2006 GameSpot. Viitattu 27. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  2. a b c The Big Ideas Behind Nintendo's Wii Business Week. Viitattu 27. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  3. Nintedo Revolution Renamed To Nintendo Wii Console Watcher. Viitattu 27. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  4. Carless, Simon: Breaking: Nintendo Announces New Revolution Name - 'Wii' Gamasutra. Viitattu 27. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  5. a b Sheffield, Brandon: Wii Reactions: Developers Comment Gamasutra. Viitattu 27. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  6. Olson, Parmy: Iwata's Nintendo Lampooned for 'Wii' Forbes.com. Viitattu 4. huhtikuuta 2007. (englanniksi)
  7. Morris, Chris: Nintendo drops Revolution, renames next gen console Wii CNN. Viitattu 4. huhtikuuta 2007. (englanniksi)
  8. BBC: Nintendo name swap sparks satire www.bbc.co.uk. Viitattu 25. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  9. Wii vai Revolution - kumpiko on parempi nimi? Nintendo Suomi. Viitattu 4. huhtikuuta 2007.
  10. Michael Donahoe, Shane Bettenhausen, Electronic Gaming Monthly, "War of the Words", s. 25 (englanniksi)
  11. a b Nintendo hopes Wii spells wiinner USA Today. Viitattu 4. huhtikuuta 2007. (englanniksi) Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”USA Today” on määritetty usean kerran eri sisällöillä
  12. Gantayat, Anoop: Dragon Quest IX Q&A IGN. Viitattu 4. huhtikuuta 2007. (englanniksi)
  13. suom. "Me haluaisimme pelata". Wii viittaa tässä tapauksessa englanninkielen sanaan "we", joka on suomeksi "me". Lause leikkii Wiin nimellä.
  14. suom. "Koe uusi tapa pelata"
  15. "Nintendo Wii Marketing To Exceed 200 million" www.joystiq.com (englanniksi)
  16. Saarinen, Ossi: Wii-mainos menestyy YouTubessa Pelaajalehti. Viitattu 4. huhtikuuta 2007.
  17. Wii. nintendo.co.jp (japaniksi) Luettu 1. helmikuuta 2007
  18. A Closer Look at the Nintendo Wii www.pcworld.com (englanniksi) Luettu 1. helmikuuta 2007
  19. http://media.revolutionreport.com/image/revofficial%204.jpg
  20. Wii cuts up the Big Bapple gamespot.com (englanniksi)
  21. http://news.com.com/i/ne/p/2005/0916nintendopic4_500x375.jpg
  22. Japan to get Wii with DVD player. gamesindustry.biz (englanniksi)
  23. GameDaily BIZ: Confirmed: Nintendo to Release DVD-Enabled Wii in 2007 biz.gamedaily.com (englanniksi)
  24. a b Wii – Console www.wiiportal.nintendo-europe.com (englanniksi) Luettu 1. helmikuuta 2007
  25. Casamassina, Matt.IGN's Nintendo Wii FAQ wii.ign.com (englanniksi) Luettu 1. helmikuuta 2007
  26. IGN's Nintendo Wii FAQ. ign.com (englanniksi)
  27. Wii: The Total Story wii.ign.com (englanniksi) Luettu 11. tammikuuta 2007
  28. Casamassina, Matt. Macronix Supplies Wii wii.ign.com (englanniksi) Luettu 14. joulukuuta 2006
  29. Wii Component Cable Supports 480p Output www.consolewatcher.com (englanniksi)
  30. Images reveal RGB SCART compatibility www.officialnintendomagazine.co.uk (englanniksi)
  31. Dolby Technology to Power the Sound of the Wii Console. investor.dolby.com (englanniksi)
  32. Sheff, Micah: Nintendo Sued for Patent Infringement wii.ign.com. Viitattu 1. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  33. INQUIRER: Microsoft, Nintendo sued over games controller www.theinquirer.com. Viitattu 1.helmikuuta 2007. (englanniksi)
  34. Green Wellin LLP: Nintendo Recalls Defective Wii Wrist Straps After Class Action Filed by Green Welling LLP biz.yahoo.com. Viitattu 1.helmikuuta 2007. (englanniksi)
  35. Carless, Simon: E3: Miyamoto Discusses Wii/DS Connectivity, Wii Pricing www.gamasutra.com. Viitattu 25. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  36. a b Gantayat, Anoop: Connectivity Returns wii.ign.com. Viitattu 25. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  37. News From Nintendo's Management Meeting. nintendospin.com (englanniksi)
  38. Revolution To Feature Parental Controls. planetgamecube.com
  39. Nintendo Announces Play Control System For Next Hardware. nintendo.com (englanniksi)
  40. Wii: The Total Story. ign.com (englanniksi)
  41. a b Sjohnson. Secret Wii Details Revealed. g4tv.com (englanniksi)
  42. Casamassina, Matt. Wii Wi-Fi Just Like DS. ign.com (englanniksi)
  43. Iwata Asks. nintendo.com (englanniksi)
  44. Nintendo Wi-Fi USB Connector www.nintendo.fi Luettu 1. helmikuuta 2007
  45. Wii Opera Browser Beta Available December 22 www.nintendoworlreport.com (englanniksi)
  46. Regaining what we have lost : Nintendo CEO Iwata's Ambitions for the "Wii" www.nikkeibp.co.jp (englanniksi) Luettu 1. helmikuuta 2007
  47. Jackson, Mike. Wii Connect 24 Kills Wiis www.computerandvideogames.com (englanniksi) Luettu 2. tammikuuta 2007
  48. Carless, Simon: Ubisoft Exceeds Third Quarter Expectations At $396 Mil www.gamasutra.com. Viitattu 3. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  49. Wales, Matt: Ubisoft and Midway suck up Wii www.computerandvideogames.com. Viitattu 3. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  50. Dopson, Jason: EA: We'll Be Top Third-Party For Wii, DS www.gamasutra.com. Viitattu 3. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  51. Jenkins, David: EA Acquires Headgate; Focuses Studio On Wii www.gamasutra.com. Viitattu 3. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  52. Whiting, Mark: Buena Vista Opens Nintendo-Only Studio www.1up.com. Viitattu 3. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  53. Wales, Matt: Euro Wii Launch Games Finalised wii.ign.com. Viitattu 3. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  54. Kietzmann, Ludwig: First-party Wii games will be region-free www.joystiq.com. Viitattu 3. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  55. Kietzmann, Ludwig: Wii not even remotely region-free www.joystiq.com. Viitattu 3. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  56. Game Critics Awards: 2006 Winners www.gamecriticsawards.com. (englanniksi)
  57. Surette, Tim: Oblivion nabs Spike TV top honors www.gamespot.com. (englanniksi)
  58. GameSpot: Best New Gaming Hardware www.gamespot.com. Viitattu 4. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  59. PC World: The 20 Most Innovative Products of the Year www.pcworld.com. Viitattu 4. helmikuuta 2007. (englanniksi)
  60. Gerstmann, Jeff: The Legend of Zelda: Twilight Princess www.gamespot.com. Viitattu 13. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  61. Radd, David: Wii Won't Rock You www.gamesindustry.biz. Viitattu 13. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  62. Free Radical Design FAQ www.frd.co.uk. Viitattu 13. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  63. Martin, Matt: Publishers wary of creating Nintendo titles, says Wii developer www.gamesindustry.biz. Viitattu 13. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  64. Casamassina, Matt: N-Query wii.ign.com. Viitattu 13. maaliskuuta 2007. (englanniksi)
  65. Consolidate Financial Statements Nintendo. Viitattu 11. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  66. NPD: March US game sales up 15 percent GameSpot. Viitattu 11. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  67. 2007 April 30 - May 6 weekly software & hardware rankings Media Create. Viitattu 11. toukokuuta 2007. (japaniksi)
  68. Christophe Kagotani: Enterbrain: Wii Hits 2 mln in Japan Next Generation Magazine. Viitattu 11. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  69. Peter Griffin: New players hold the controls in gaming New Zealand Herald. Viitattu 11. toukokuuta 20072007-04-15. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Viralliset sivustot

Epäviralliset katsaukset

Malline:Pelikonsolit

Malline:Link FA