Entertainment Software Rating Board

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta ESRB)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Entertainment Software Rating Board (ESRB) on itsesäätelevä organisaatio, jonka ikäluokitusjärjestelmä videopeleille ja muulle multimedialle toimii Yhdysvalloissa ja Kanadassa.[1] Sen perusti Interactive Digital Software Association vuonna 1994.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain kongressi järjesti vuonna 1992 kuulemisia videopelien väkivallasta ja käytti Mortal Kombatia sekä Night Trapia esimerkkeinä.[3] Sega perusti omilla alustoillaan julkaisuja varten ikäluokituksille Videogame Rating Councilin.[3] Myös muita ikäluokituksia perustettiin kuten Recreational Software Advisory Council ja kongressin uhan alla Interactive Digital Software Association.[3] Sega ehdotti omaa luokitustaan teollisuusstandardiksi mutta kilpailijat hylkäsivät tämän.[3] Vuonna 1994 neutraali ESRB perustettiin.[3]

Merkinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Symboli Ikäraja Vuodesta Kuvaus
ESRB Early Childhood.svg EC — Early Childhood 1994 Sisältö sopii 3-vuotiaille ja vanhemmille. Ei sisällä materiaalia, josta vanhemmat voisivat löytää sopimattomuutta.
ESRB Everyone.svg E — Everyone 1997 Sisältö sopii kaikille 6-vuotiaasta alkaen. Aiheet tässä luokassa saattavat sisältää minimaalista sarjakuva-tyyppistä väkivaltaa, ”fantasiaväkivaltaa” tai lievää väkivaltaa ja/tai harvinaista, lievää kielenkäyttöä. Tämä on tunnettu aiemmin Kids to Adults (K-A).[2]
ESRB Everyone 10+.svg E10+ — Everyone 10 and older 2004 Sisältö sopii 10-vuotiaista alkaen. Sisältö hieman voimakkaampaa kuin E-merkinnän peleissä.
ESRB Teen.svg T — Teen 1994 Sisältö sopii 13-vuotiaille ja vanhemmille. Aiheet tässä luokassa sisältävät ehkä väkivaltaa, viitteellisiä teemoja, raakaa huumoria, hieman verta ja/tai vähäistä, vahvaa kielenkäyttöä.
ESRB Mature 17+.svg M — Mature 1994 Sisältö sopii 17-vuotiaille ja vanhemmille. Saattaa sisältää voimakasta väkivaltaa, verta ja huumeita, raakaa huumoria, seksiä ja/tai vahvaa kielenkäyttöä.
ESRB Adults Only 18+.svg AO — Adults Only 1994 Sisältö sopii vain 18-vuotiaille ja vanhemmille. Aiheet tässä luokassa saattavat sisältää voimakkaan väkivallan pitkitettyjä kohtauksia ja/tai alastomuuden kuvallista seksisisältöä.
ESRB RP.svg RP — Rating Pending 1994 Tuote on lähetetty ESRB:lle ja se odottaa lopullista merkintää. Merkintä esiintyy vain mainontajulkaisuissa ennen lopullista julkaisua.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FREQUENTLY ASKED QUESTIONS esrb.org. Viitattu 5.9.2017.
  2. a b ESRB HISTORY esrb.org. Viitattu 5.7.2017.
  3. a b c d e Michelle Deco: A Brief History of the ESRB 9.10.2017. Gamasutra. Viitattu 29.3.2019.
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.