Entertainment Software Rating Board

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta ESRB)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Entertainment Software Rating Board (ESRB) on itsesäätelevä organisaatio, jonka ikäluokitusjärjestelmä videopeleille ja muulle multimedialle toimii Yhdysvalloissa ja Kanadassa.[1] Sen perusti Interactive Digital Software Association vuonna 1994.[2]

Yhdysvaltain kongressi järjesti vuonna 1992 kuulemisia videopelien väkivallasta ja käytti Mortal Kombatia sekä Night Trapia esimerkkeinä.[3] Sega perusti omilla alustoillaan julkaisuja varten ikäluokituksille Videogame Rating Councilin.[3] Myös muita ikäluokituksia perustettiin kuten Recreational Software Advisory Council ja kongressin uhan alla Interactive Digital Software Association.[3] Sega ehdotti omaa luokitustaan teollisuusstandardiksi mutta kilpailijat hylkäsivät tämän.[3] Vuonna 1994 neutraali ESRB perustettiin.[3]

Symboli Ikäraja Vuodesta Kuvaus
EC — Early Childhood 1994 Sisältö sopii 3-vuotiaille ja vanhemmille. Ei sisällä materiaalia, josta vanhemmat voisivat löytää sopimattomuutta.
E — Everyone 1998 Sisältö sopii kaikille 6-vuotiaasta alkaen. Aiheet tässä luokassa saattavat sisältää minimaalista sarjakuva-tyyppistä väkivaltaa, ”fantasiaväkivaltaa” tai lievää väkivaltaa ja/tai harvinaista, lievää kielenkäyttöä. Tämä on tunnettu aiemmin Kids to Adults (K-A).[2]
E10+ — Everyone 10 and older 2005 Sisältö sopii 10-vuotiaista alkaen. Sisältö hieman voimakkaampaa kuin E-merkinnän peleissä.
T — Teen 1994 Sisältö sopii 13-vuotiaille ja vanhemmille. Aiheet tässä luokassa sisältävät ehkä väkivaltaa, viitteellisiä teemoja, raakaa huumoria, hieman verta ja/tai vähäistä, vahvaa kielenkäyttöä.
M — Mature 1994 Sisältö sopii 17-vuotiaille ja vanhemmille. Saattaa sisältää voimakasta väkivaltaa, verta ja huumeita, raakaa huumoria, seksiä ja/tai vahvaa kielenkäyttöä.
AO — Adults Only 1994 Sisältö sopii vain 18-vuotiaille ja vanhemmille. Aiheet tässä luokassa saattavat sisältää voimakkaan väkivallan pitkitettyjä kohtauksia ja/tai alastomuuden kuvallista seksisisältöä.
RP — Rating Pending 1994 Tuote on lähetetty ESRB:lle ja se odottaa lopullista merkintää. Merkintä esiintyy vain mainontajulkaisuissa ennen lopullista julkaisua.
  1. FREQUENTLY ASKED QUESTIONS esrb.org. Viitattu 5.9.2017.
  2. a b ESRB HISTORY esrb.org. Viitattu 5.7.2017.
  3. a b c d e Michelle Deco: A Brief History of the ESRB 9.10.2017. Gamasutra. Viitattu 29.3.2019.