Kolmas osapuoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kolmannella osapuolella tarkoitetaan tahoa, joka on kahden osapuolen välisessä suhteessa ulkopuolinen, mutta kuitenkin jotenkin osallistuu siihen. Esimerkiksi yksityishenkilö voi ostaa joltain valmistajalta laitteen. Tällöin ostaja ja valmistaja ovat kaksi ensimmäistä osapuolta. Monien laitteiden valmistajat myyvät niihin erikseen myös valmistamiaan lisävarusteita. Laitteen ostaja voi kuitenkin päättää ostaa lisävarusteen joltain muulta valmistajalta. Tämä valmistaja on kolmas osapuoli.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä kolmannella osapuolella (englanniksi 3rd party) tarkoitetaan jonkun muun kuin varsinaisen lisenssiomistajan valmistamaa tuotetta. Käsite on tuttu videopeleissä jossa johonkin pelisarjaan tehdään peli joka poikkeaa sen pääasiallisesta genrestä. Tällöin peliyhtiö tai julkaisija yleensä lisensoi tuotteen ulkopuoliselle kehittäjälle joka on yleensä erikoistunut tietyn genren peleihin.

Esimerkiksi LucasArts'in Star Wars FPS-pelit (Jedi Knight -sarja) on kehittänyt Raven Soft joka on erikoistunut laadukkaiden FPS-pelien tekoon. 3rd Party käsitteen alakäsitteenä voidaan pitää 2nd Partyä joka on periaatteessa julkaisijan tai lisenssinomistajan alaisuudessa toimiva, mutta silti erillinen kehittäjä. Jälleen kerran LucasArts'in Rogue Squadron-avaruuslentopelit ovat sen sisäisen ryhmän, Factor 5:n kehittämiä.