Star Fox

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star Fox
Kehittäjä Nintendo EAD
Argonaut Software
Rare
Namco
Q-Games
Julkaisija Nintendo
Suunnittelija Shigeru Miyamoto
Lajityyppi Shoot 'em up
Toimintaseikkailupeli
Ensijulkaisu Starwing (1993)
Viimeisin julkaisu Star Fox Zero
Star Fox Guard (2016)
Aiheesta muualla
MobyGames
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Star Fox (jap. スターフォックス, Sutā Fokkusu) -pelisarja on Nintendon julkaisema pelisarja. Sarjan esikoisosa oli 3-ulotteinen raiteilla kulkeva avaruusräiskintä. Myöhemmät jatko-osat ovat lisänneet pelaamisessa vapautta. Sarjan seuraavat pelit jatkoivat samalla linjalla, mutta Star Fox Adventuresin myötä pelaamiseen tuli mukaan myös seikkailuelementtejä.

Sarjan pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Starwing[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Starwing

Pelisarjan ensimmäinen osa, Starwing (Yhdysvalloissa ja Japanissa Star Fox) julkaistiin SNES:ille 1993. Peli hyödynsi Super FX-sirua, joka mahdollisti aikaisekseen näyttävän 3D-grafiikan 2D-pelissä. Pelissä Fox McCloudin, Peppy Haren, Slippy Toadin ja Falco Lombardin johtama Star Fox -ryhmä hyökkää Lylat-systeemiä uhkaavan Androssin kimppuun, tavoitteenaan pelastaa Lylat-systeemi.

Lylat Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lylat Wars

1997 julkaistiin jatko-osa Starwingille, joka kantoi nimeä Lylat Wars (Yhdysvalloissa ja Japanissa Star Fox 64). Peli sisälsi täysin puhutun dialogin, uusia maita ja hahmoja. Peliä myytiin yhdessä Rumble Pakin kanssa, joka mahdollisti tärinäefektin pelatessa. Lylat Warsia pidetään pelisarjan merkkiteoksena: Se on yksi sarjan suosituimmista peleistä. Pelin yksinpelissä ei ole mahdollista liikkua jalan, mutta se on mahdollista moninpelimoodissa.

Star Fox Adventures[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Star Fox Adventures

2002 julkaistiin Nintendo GameCubelle pelisarjan kolmas osa, Star Fox Adventures, joka oli brittiläisen Raren viimeinen yksinoikeuspeli Nintendolle. Peli eroaa aiemmista sarjan peleistä siinä, että se ei keskity juurikaan avaruusräiskintään, vaan on ennemminkin Zelda-tyylinen, puhdasverinen seikkailupeli. Peliä kehitettiin alun perin nimellä Dinosaur Planet, mutta Nintendon pyynnöstä pelin tapahtumat siirrettiin Star Fox -universumiin.

Star Fox: Assault[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Star Fox: Assault

Nintendo palkkasi Namcon kehittämään Star Fox: Assaultia GameCubelle. Sarja teki paluun avaruusräiskinnän maailmaan, mutta edeltäjänsä tapaan mukana oli myös runsaasti jaloin kuljettavia tehtäviä.

Star Fox Command[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Star Fox Command

Star Fox Commandin kehitti Q-Games, ja se julkaistiin Nintendo DS:lle vuonna 2007. Peli sisälsi pelkkiä avaruustaisteluja, mutta peli oli huomattavasti taktisempi kuin edeltäjänsä.

Star Fox Zero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Star Fox Zero

Star Fox Zero on Platinum Gamesin ja Nintendon yhteistyössä tehty peli Wii U:lle.

Star Fox Guard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Star Fox Guard

Star Fox Guard on Star Fox Zeron yhteydessä julkaistu videopeli Wii U:lle. Pelin tarkoituksena on asentaa turvakameroita hyökkäävien robottien varalta ja tuhota ne.

Peruutetut pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wolf[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wolf (スターウルフ Sutā Urufu) on Star Fox -peleissä esiintyvä rikollisryhmä, jonka Andross on lähettänyt tuhoamaan Star Fox -ryhmän jäsenet. Ryhmän johtaja on ollut jo alkuajoista lähtien Wolf O'Donnell. Star Wolf käyttää aluksinaan erikoisia Wolfen-aluksia, jotka ovat teknisesti edisteksellisemmät ja vaarallisemmat, kuin Star Foxin Arwingit.

Alkuperäiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Fox 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Wolf nähtiin ensimmäisen kerran Star Fox 2 -pelissä, jonka julkaisu alun perin peruttiin.

Lylat Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andross palkkasi Star Wolfin hoitelemaan Star Foxin pois päiviltä. Star Wolfia voidaan pitää joidenkin kenttien pomovastuksena. Star Fox onnistui tuhoamaan Wolfenit jääplaneetta Fichinalla, mutta ryhmän jäsenet jäivät kuitenkin henkiin. Star Wolf palasi tuhoamaan Star Foxin Venom-planeetalla, juuri ennen kuin Star Fox oli pääsemässä tappamaan Androssin. Tällä kertaa Star Wolfilla oli mukanaan entistä tehokkaammat ja kestävämmät alukset kuin viime kerralla. Star Fox onnistui kukistamaan Star Wolfin jälleen.

Star Fox: Assault[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Androssin kuoleman jälkeen ryhmässä alkoi tapahtua muutoksia. Star Wolf majoittui Sargasson avaruusalueelle omaan piilopaikkaansa. Andrew lähti ja Pigma sai potkut. Ryhmään liittyi uusi jäsen, Panther Caroso. Star Fox kappasi tukikohdan itselleen etsiessään Pigmaa. Kun Aparoidit valtasivat Cornelian Pigman avustuksella, liittoutuivat Star Wolf ja Star Fox keskenään hetken ajaksi. Star Wolf uhrautui, jotta Fox pääsisi tappamaan Aparoidien kuningattaren. Fox uskoo, että Star Wolf selviytyi ehjänä. Pigma sai kuitenkin surmansa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]