Star Fox Adventures

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star Fox Adventures
Fox.jpg
Kehittäjä Rare
Julkaisija Nintendo
Tuottaja Tim and Chris Stamper
Säveltäjä David Wise
Pelisarja Star Fox
Julkaistu
 • NA 23. syyskuuta 2002
 • JP 27. syyskuuta 2002
 • EU 22. marraskuuta 2002
Lajityyppi toimintaseikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ELSPA: 3+
ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Nintendo GameCube
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Star Fox Adventures (jap. スターフォックスアドベンチャー, Sutā Fokkusu Adobenchā) on Nintendo GameCubelle vuonna 2002 julkaistu Star Fox -pelisarjan kolmas osa. Se oli viimeinen  Raren kehittämä videopeli Nintendon konsoleille ennen kuin Microsoft hankki yrityksen ensimmäisen osapuolen kehittäjäksi Xboxille.[1]

Peli sijoittuu Lylat-systeemin syrjäiselle Dinosaur-planeetalle. Fox McCloud saa Kenraali Pepperiltä tehtäväkseen palauttaa planeetta takaisin entiselleen, sillä planeetasta irronneet palaset uhkaavat koko systeemin olemassaoloa. Laskeutumisen jälkeen Fox löytää Krystalilta pudonneen mystisen sauvan, ja lähtee matkalle pelastamaan sekä planeettaa että Krystalia.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Fox Adventures käyttää samankaltaista pelimoottoria kuin The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Pelin grafiikka oli aikaansa nähden erittäin kehittynyttä, ja se sai erityisesti huomiota reaaliaikaisesta turkin renderöinnistä. Ocarina of Timen tapaan Star Fox Adventuresissa on päivän ja yön vaihtelu, mutta tarkempi ja asteittaisempi. Pelissä myös käytetään Dino-kieltä (myöhemmin nimellä Saurian) samaan tapaan kuin "bhed"-kieltä Squaren Final Fantasy X:ssä, paitsi että kirjainta Y käytetään vain erisnimissä. Pelissä on myös tuki 60Hz-kuvalle.

Fox on suurimman osan ajasta jalkaisin, ja käyttää Arwing-alustaan vain planeetan palaselta toiselle matkustaessaan. Fox ei saa kenraali Pepperin käskystä käyttää mitään tuliaseita, mutta lödettyään Krystalin sauvan, hän voi puolustaa itseään vihollisia vastaan ja olla vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Fox käyttää sauvaa pääasiassa hyökkäämiseen, mutta myöhemmin saatavien päivitysten avulla hän voi ampua ammuksia, jähmetyttää vihollisia tai päästä korkealle sijaitseville alueille. Fox voi hypätä vain juoksemalla kohteen tai kielekkeen reunan yli, ja voi laskeutumisen jälkeen kierähtää maassa, samaan tapaan kuin Link tekee Ocarina of Timessä hypätessään reunalta.[2] Merkittävä ero on kuitenkin tähtäämisessä, sillä Fox saa vihollisensa tähtäimeen automaattisesti päinvastoin kuin Ocarina of Timessä.[3]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Fox Adventures piti alun perin julkaista Nintendo 64:lle; pelin nimi oli tässä vaiheessa Dinosaur Planet, eikä sillä ollut mitään tekemistä Star Fox -pelisarjan kanssa.[4] Tarinan päähahmot olivat Sabre (josta tuli Fox) ja Krystal, ja heidän apurinsa Tricky ja Kyte (joka esiintyy alussa ja lähellä loppua), sekä Randorn, mahtava velho, joka oli Sabren isä ja Krystalin adoptioisä. Pelissä oli myös SwapStone (josta tuli WarpStone), jonka avulla pelaaja pystyi vaihtamaan Krystalin ja Sabren välillä.[4]

Dinosaur Planetin mainonnallinen taideteos, jossa esitellään monia hahmoja, muun muassa etualalla Krystal alkuperäisessä ulkoasussaan.

Peli nimettiin uudestaan maaliskuussa 2001, jolloin se sai alustavaksi nimeksi Star Fox Adventures.[5] Kesäkuussa 2001 pelin nimi oli vielä Star Fox Adventures: Dinosaur Planet, mutta "Dinosaur Planet" pudotettiin myöhemmin pois.[6] Shigeru Miyamoto oli edellisen vuoden E3-messuilla antamassaan haastattelussa maininnut haluavansa käyttää pelissä Star Foxin hahmoja.[5] On selvää, että Dinosaur Planet oli pitkälle kehitetty ennen kuin siitä tuli Star Fox -peli. Rare oli julkaissut vielä julkaisemattomasta pelistä MP3:sia ja useita trailereita sekä kuvakaappauksia pelaamisesta; trailereiden ja kuvakaappausten kohtauksista suuri osa löytyy myös Star Fox Adventuresista.[7]

Star Fox Adventures oli Raren viimeinen konsolipeli Nintendon toisen osapuolen kehittäjänä ennen kuin Microsoft osti yrityksen ensimmäisen osapuolen kehittäjäkseen. Vaikka Star Fox Adventures julkaistiin GameCuben elämänkaaren alkuvaiheessa, se tunnetaan laitteen yhtenä teknisesti kehittyneimpänä ja graafisesti kauneimpana pelinä. Nintendo on myöntänyt pelille Player’s Choice -leiman, jonka saavat kaikki hyvin myyneet pelit.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Star Fox Adventures myi Japanissa julkaisun jälkeen yli 200 000 kappaletta ja oli silloisista GameCube-peleistä myydyin.[8]

Star Fox Adventures sai kriitikoilta hyvän vastaanoton. IGN kutsui peliä "täydelliseksi kumppaniksi" The Legend of Zelda -pelisarjalle, johon Adventuresia usein verrataan.[3] Erityisesti grafiikkaa kehuttiin: Electronic Gaming Monthly sanoi peliä taideteokseksi, brittiläinen Edge puolestaan piti visuaaleja loistavina.[9][10] Pelin taistelusysteemi sai huomiota, ja EGM kuvaili sitä samankaltaiseksi kuin Soul Calibur -pelisarjan Kilikin sulava taistelutyyli, GameSpot puolestaan piti sitä "yksinkertaisena, mutta se näyttää hyvältä eikä ole turhauttava".[2][9] Jotkut kritisoivat ääninäyttelyä, ja IGN sanoi sen olevan paikoin yliampuvaa,[3] EGM puolestaan ei pitänyt dinosaurusten puhumasta Dino-kielestä.[11] Brittiläinen NGC magazine antoi pelille arvosanan 72 %, minkä jotkut epäilivät johtuneen katkeroitumisesta Raren myymisestä Microsoftille. Muutama numero myöhemmin NGC magazine julkaisi pelistä sarkastisen 98 % -arvostelun, jonka lukijat saattoivat leikata irti lehdestä ja liimata aikaisemman päälle. Tämä arvosana ei kuitenkaan korvannut edellistä.lähde?

Pelin grafiikka ja Fox McCloudin karvainen ja pörröinen olemus saivat kiitosta. Pelimekaniikan yhtäläisyyttä The Legend of Zelda -pelien kanssa kehuttiin pelin vahvuudeksi, mutta joidenkin mielestä peli erottautui liikaa edellisistä Star Fox -peleistä.

Game Rankings-kerääjäsivustolla pelillä on 80,23% arvosana.[12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. IGN Staff: Rare IGN. IGN Entertainment, Inc.. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 2. a b Kasavin, Greg: Star Fox Adventures Review GameSpot. 25.9.2002. CBS Interactive, Inc.. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 3. a b c Casamassina, Matt: Star Fox Adventures Review IGN GameCube. 23.9.2002. IGN Entertainment, Inc.. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 4. a b IGN Staff: IGN: Dinosaur Planet Preview IGN. 26.1.2001. IGN Entertainment, Inc.. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 5. a b IGN Staff: Star Fox Planet? IGN. 2.3.2001. IGN Entertainment, Inc.. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 6. IGN Staff: Dinosaurs Travel to Japan IGN. 5.7.2001. IGN Entertainment, Inc.. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 7. Dinosaur Planet Screenshots, Wallpaper, and Pics IGN. IGN Entertainment. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 8. Graphs: Weekly GCN Sales in Japan IGN. 25.10.2002. IGN Entertainment, Inc.. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 9. a b Star Fox Adventures GC Review 1UP.com. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 10. Star Fox Adventures Review. Future Publishing, 2002.
 11. Bettenhausen, Shane: Star Fof Adventures Review 1UP.com. UGO Entertainment. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 12. Star Fox Adventures Reviews GameRankings. CBS Interactive, Inc.. Viitattu 22.12.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]