GoldenEye 007

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuoden 1997 videopelistä. Vuoden 2010 samannimisestä videopelistä kertoo artikkeli GoldenEye 007 (vuoden 2010 videopeli).
GoldenEye 007
BondN64.jpg
Kehittäjä Rare
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo
Ohjaaja Martin Hollis
Suunnittelija Martin Hollis
David Doak
Duncan Botwood
Taiteilija Karl Hilton
Adrian Smith
B Jones
Säveltäjä Graeme Norgate
Grant Kirkhope
Robin Beanland
Pelisarja James Bond
Julkaistu
  • 25. elokuuta 1997
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, hiiviskely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ELSPA: 15+
ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Nintendo 64
Jakelumuoto pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

GoldenEye 007 on Raren kehittämä ja Nintendon alun perin vuonna 1997 Nintendo 64:lle julkaisema ensimmäisen persoonan ammunta- ja hiiviskelypeli. Peli perustuu vuonna 1995 ensi-iltansa saaneeseen elokuvaan 007 ja kultainen silmä.

Peli sai ilmestyessään hyvää palautetta niin kriitikoilta kuin pelaajiltakin, ja se on yksi kaikkien aikojen myydyimpiä pelejä Nintendo 64:lle. Pelille on myös ilmestynyt Electronic Artsin kehittämä jatko-osa GoldenEye: Rogue Agent (2004), joka ei kuitenkaan tarinaltaan liity itse elokuvaan.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva GoldenEye 007:n tehtävänannosta

Goldeneye 007:n valikkojärjestelmä on suunniteltu näyttämään MI6:n kansiolta. Jokaisella tallennuspaikalla on oma kansionsa, joiden kautta valitaan pelattava tehtävä. Tehtäviä voidaan pelata kolmella eri vaikeusasteella: Agentilla (helppo), Secret Agent (keskivaikea) ja 00 Agent (vaikea). Vaikeusasteen päätettyään saa pelaaja luettavakseen tehtävänannon, joka sisältää tietoa ja päämääriä kyseisestä tehtävästä. Mikäli pelaaja valitsee vaikeamman vaikeusasteen, nousee vaikeuden lisäksi myös tehtävien määrä.

Peli on yksi ensimmäisistä ensimmäisen persoonan ammuntapeleistä, joissa aseet tuottavat eri määrän vahinkoa riippuen siitä, mihin ruumiinosaan ne osuvat. Peli myös sallii osumat esimerkiksi päähineisiin, jotka voi ampua pois vihollisen päästä. Myös aseettomat hyökkäykset pahaa-aavistamattoman vihollisen takaraivoon tuottavat enemmän vahinkoa kuin edestäpäin tehdyt.

Hiiviskely on myös tärkeä osa peliä; taistelu suuria vihollisjoukkoja vastaan voi olla vaarallista, joten pelaaja pääsee helpommalla eliminoimalla sotilaita ja turvakameroita huomaamattomasti. Joitain James Bond -elokuvien esineitä löytyy pelistä, kuten 007:n laserkellon Kultaisessa silmässä, jossa on myös sähkömagneettinen ominaisuus, joka nähtiin elokuvassa Elä ja anna toisten kuolla.

Kun tehtävä on suoritettu, on pelaajalla mahdollisuus loikata seuraavaan tehtävään tai uusia juuri läpäisty tehtävä vaikeammalla vaikeusasteella. Kaikissa tehtävissä voi myös avata erilaisia huijauskoodeja. Näiden huijauskoodien saavuttamiseen vaaditaan tehtävän läpipääsy vaikeimmalla vaikeusasteella ja tietyn aikarajan sisällä. Huijauskoodeja ei voi käyttää läpipääsemättömissä tehtävissä.

Goldeneye:sta on tehty myös Half-Life 2 -modifikaatio jossa on päivitetty fysiikka ja grafiikka nimeltään Goldeneye: Source.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin juoni on hyvin samankaltainen kuin elokuvan juoni.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Bond ampuu venäläisen sotilaan pelin alussa

Kuten elokuvassakin, alkavat pelin tapahtumat salaisesta neuvostoliittolaisesta kemiallisten aseiden laitoksesta, jonne James Bond ja Alec Trevelyan, lähetetään tuhoamaan tehtaan kemikaalisäiliöt. Elokuvassa varsin lyhyt patokohtaus, jossa Bond suorittaa benji-hypyn, on pelissä laajennettu, jolloin padolla on runsaasti vihollisia ja esteitä. Päästyään laitoksen sisälle, tapaa Bond Trevelyanin, joka saa surmansa. Bond räjäyttää tehtaan ja lentää venäläisiä pakoon varastamansa lentokoneen avulla.

Elokuvassa ei näe seuraavia tehtäviä, joissa 007 menee satelliitinohjausasemaan Severnajaan Venäjällä, missä Natalya Simonova ja Boris Grishenko työskentelevät, sekä ”Silo”-tehtävä (joka tapahtuu kaksi vuotta ennen päätarinaa, joka tapahtuu luultavasti 1993), jossa Bond tutkii Kirgisiassa sijaitsevan ohjuksen testilaukaisua, jonka uskotaan peittelevän GoldenEye-nimellä tunnetun satelliitin laukaisua. Tämä avaruuspohjainen ase lähettää voimakkaan sähkömagneettisen pulssin mihin tahansa Maan kohteeseen saaden aikaan oikosulun kaikissa sähköisissä laitteissa kantomatkan sisällä. Kiertoradaltaan se voi uhata mitä tahansa Maan kaupunkia. Ourumov näyttäytyy Silo-tasolla.

Ranskalainen huvipursi La Fayette ja taisteluhelikopteri Tiger nähdään pelissä. rikolliset ovat miehittäneet huvipurren, ja Bondin tulee pelastaa laivan miehistö. Bond asettaa lähetinlaitteen huvipurren kannella sijaitsevaan helikopteriin. Bond palaa takaisin ohjauslaitokselle Severnajaan ja pakenee sieltä Natalya Simonovan kanssa kenraali Ourumovin laukaistua iskun asemalle.

Paettuaan asemalta Bond järjestää tapaamisen Pietarissa entisen KGB-agentin Valentin Zukovskyn kanssa. Valentin paljastaa Bondille tietoja Janus-järjestöstä, jonka johtajaksi paljastuu pelin alussa ”kuollut” Alec Trevelyan. Bond pelastaa Natalyan räjähteitä täynnä olevasta helikopterista, jonka jälkeen paikallinen poliisi pidättää heidät. Bond viedään armeijan kuulusteluhuoneeseen, josta hän pakenee ja pelastaa Natalyan.

Ourumov kidnappaa Natalyan, ja Bond lähtee heidän peräänsä panssarivaunulla. Bond saapuu Janus-yhtymän varikolle, jonka laitteet hän tuhoaa. Bond seuraa Ourumovia Trevelyanin hallussapitämään junaan. Elokuvassa Bond ei käy varikolla, eikä hän kerkiä junaan, vaan pääsee junan kyytiin myöhemmin ajaen sen kiinni panssarivaunulla.

Bond soluttautuu junaan, tappaa Ourumovin ja pelastaa Natalyan. Trevelyan ja Xenia Onatopp karkaavat helikopterilla asennettuaan sinne pommin. Bond ja Natalya pakenevat junasta juuri ennen kuin juna räjähtää. He lähtevät Kuubaan yksityislentokoneella. Kone hajoaa ja laskeuduttuaan he matkaavat viidakon läpi kohti Trevelyanin tukikohtaa. He kohtaavat Onatoppin, jonka Bond tappaa. Bond ja Natalya soluttautuvat Trevelyanin tukikohtaan.

Natalya häiritsee satelliittia, jolloin se palaa ja hajoaa maan ilmakehässä. Bond saapuu antennimastolle, jossa Trevelyan yrittää saada aikaan uutta kontaktia GoldenEyen kanssa. Trevelyan epäonnistuu ja Bond ampuu hänet. Bond ja Natalya pakenevat helikopterilla juuri ennen kuin masto kaatuu. Pelin lopussa Bond ja Natalya suutelevat metsässä ja kuvaan ilmestyy lopputeksit.

Lisätehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sisältää kaksi lisätehtävää, jotka avataan pääsemällä peli läpi vaikeimmilla vaikeusasteilla. Ensimmäinen tehtävä, ”Aztec Complex”, perustuu Kuuraketti-elokuvaan. Kyseinen tehtävä avataan pääsemällä peli läpi Secret Agent -vaikeuasteella. Tehtävässä Bond lähetetään Teotihuacaniin tutkimaan Drax-korporaation luvattomia avaruuslaitteita, joista ainakin yksi on varastettu NASA:lta. Tehtävässä nähdään myös Bondin arkkivihollinen, Rautahammas, joka yrittää estää Bondia suorittamasta tehtäväänsä.

Toinen bonustehtävä on ”Egyptiläinen temppeli”, joka on saanut vaikutteita elokuvista 007 ja kultainen ase, 007 rakastettuni sekä Elä ja anna toisten kuolla. Avatakseen tehtävän, täytyy pelaajan läpäistä peli 00 Agent -vaikeusasteella.

Kehitysprosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Goldeneye 007 suunniteltiin julkaistavaksi alun perin Nintendon tuottamalle SNES:ille, ennen kuin peli päätettiin julkaista tehokkaammalle Nintendo 64:lle. Aluksi pelistä suunniteltiin raiteillakulkevaa ja valopyssyräiskintää muistuttavaa peliä, mutta myöhemmin genre vaihdettiin ensimmäisen persoonan ammuntapeliksi.

Pelin kehitystiimi ei ollut kokenut; vain kaksi tiimin jäsenistä oli tehnyt videopeliä aikaisemmin. Pelinkehitysryhmällä ei ollut uskoa peliin: Projektin ei uskottu menestyvän ollenkaan, kunnes pelin testiryhmä, sekä julkaisija, Nintendo, antoivat pelistä hyvin positiivista palautetta. Pelin kehittäjät jäivät usein ylitöihin vain testatakseen peliä.

Peli perustuu 1995 ilmestyneeseen 007 ja kultainen silmä -elokuvaan, sekä sen kirjakäännökseen. Pelissä kohtauksia on lisätty ja pidennetty. Bond vierailee pelissä alueilla, joissa hän ei elokuvassa tai kirjassa käy lainkaan. Pelissä Bondin ääninäyttelijä on Pierce Brosnan

Goldeneyeta kehitettiin kahden ja puolen vuoden ajan, joista vasta viimeinen vuosi käytettiin itse pelin rakentamiseen. Pelin julkaisu viivästyi usein, ainakin lisätyn moninpelimoodin takia.

Pelistä oltiin julkaisemassa versiota Virtual Boylle, mutta se peruutettiin ennen julkaisua.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]