Rumble Pak

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rumble Pak on Nintendo 64 -pelikonsolille tehty lisälaite. Se kytketään Nintendo 64:n ohjaimen laajennusporttiin, ja toimii kolmella AAA-paristolla.

Rumble Pak oli ensimmäinen massamarkkinoille suunnattu haptista palautetta käyttävä laite, eli laite joka tärisyttää peliohjainta riippuen siitä mitä pelissä tapahtuu. Esimerkiksi lähellä oleva räjähdys tai osuma pelaajan hahmoon saattaa aiheuttaa täräyksen. Julkaisun aikaan tätä ominaisuutta ei ollut missään muussa pelikonsolissa tai ohjaimessa, joten se oli varsin edistyksellinen ja merkittävä toiminto.

Nintendo myy "Rumble Pak"-nimellä myös Nintendo DS:n vastaavaa tärinälaajennusta.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rumble Pakin sai alun perin Lylat wars -pelin mukana ja sen jälkeen erillisenä. Kuitenkin vasta Raren kehittämä GoldenEye 007 näytti mihin Rumble Pak pystyi. Pian Rumble Pak-yhteensopivuus löytyi miltei jokaisesta N64-pelistä, ja joistain peleistä tehtiin jopa uusia versioita, jotka tukivat Rumble Pakia.

Myöhemmin Sony kopioi Rumble Pakin idean, mutta jalosti sitä tekemällä kokonaan uuden ohjaimen pelikonsolilleen. DualShock -malli sisälsi tehokkaamman tärinän ja kaksi analogitikkua, jotka tekivät pelaamisesta sulavampaa.

Jokainen seuraavan sukupolven konsoli hyödynsi tärinäefektiä, ainoana poikkeuksena Sega Dreamcast, jonka ohjaimeen tuli asettaa Rumble Pakin kaltainen lisälaite.

Nintendo DS:n Rumble Pak[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään Rumble Pakin saa myös Nintendo DS:lle. Tämä kytketään koneen Game Boy Advance-pelien porttiin. Ensimmäinen Rumble Pakia tukenut peli oli Metroid Prime Pinball, jonka mukana Rumble Pakia myös myytiin.