S-Video

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

S-Video on standardi analogisen videosignaalin siirtämiseen televisiolaitteistojen välillä. S-Video tulee sanasta separated video. S-Videota kutsutaan usein virheellisesti S-VHS:ksi tai super videoksi. Ammattilaiset käyttävät S-Videosta nimitystä Y/C, joka tarkoittaa yksinkertaisesti kahta johdinta, joista toisessa kulkee kirkkaus- (Y, luminanssi ja tahdistuspulssit) ja toisessa väritieto (C, krominanssi). S-Video -kaapelissa ei kulje audiosignaalia lainkaan, joten ääntä varten tarvitaan erillinen kaapeli. S-Video -kaapelin kautta siirretty kuvasignaali on parempilaatuista kuin komposiittivideo, jossa kirkkaus- ja väritieto kulkevat yhdessä johtimessa. S-Video kuitenkin häviää kuvanlaadussa RGB- ja komponenttivideosignaaleille sekä uusille digitaalisille kuvasignaalin siirtotavoille.

Liitin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Normaali S-Video liitin.

S-Video -kaapeleissa käytetään 4-pinnisiä mini-DIN-liittimiä. S-Videota voi kuitenkin siirtää myös SCART-liittimen välityksellä, mutta ominaisuus ei ole osa alkuperäistä SCART-standardia.

Mini-DIN 4 naaras -liittimen nastajärjestys
  1. Maa (Y)
  2. Maa (C)
  3. Kirkkaussignaali (Y)
  4. Värisignaali (C)

Yhteensopivuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikäli S-videosignaali johdetaan SCART-liittimeen, kuva saattaa näkyä mustavalkoisena, koska laite ei tunnista signaalia oikein ja luulee S-videosignaalin kirkkaussignaalia komposiittisignaaliksi. Värit saa näkymään vaihtamalla videokanavaa tai muulla tavoin säätämällä laitteen asetuksista S-videovastaanoton päälle. Syynä mustavalkoiseen kuvaan voi olla myös vääränlainen SCART-kaapeli tai sovitin. Mikäli televisiossa on kaksi SCART-liitintä, yleensä niistä vain toinen kykenee vastaanottamaan S-videosignaalia ja toinen RGB-signaalia.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.