Ensimmäisen persoonan ammuntapeli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta FPS-peli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva ensimmäisen persoonan ammuntapelistä FreeDoom.

Ensimmäisen persoonan ammuntapeli (myös FPS-peli, engl. First Person Shooter) on videopelilajityyppi, jossa pelimaailma esitetään pelihahmon näkökulmasta ja joka vahvasti painottaa taistelua.[1] Tyypillisesti kuvassa näkyy myös hahmon kädessä oleva ase, jolla ammutaan ympäristössä liikkuvia vihollisia tai muita esineitä. Näytössä saattaa olla myös pelaamiselle tärkeitä tietoja, kuten pelihahmon tavaravalikoima, pelihahmon elinvoiman tai energiatason kuvaaja, tekstitietoa ympäröivästä pelimaailmasta, erilaisia pistetaulukoita tai kartta.

Ensimmäisen persoonan ammuntapelit simuloivat kokemusta kolmiulotteisesta ympäristöstä ja äänimaailmasta. Muissa pelityypeissä näkökulma on yleensä ulkopuolinen, lukuun ottamatta simulaatio- ja ajopelejä. Myös elokuvissa hahmon ensimmäisen persoonan näkökulmaa on käytetty ajoittain tehokeinona, mutta kokonaisen elokuvan kuvaaminen tästä näkökulmasta on harvinaista.

Pelien juoni on usein vihollishahmoille ohjelmoidun tekoälyn ja niiden toiminnan sekä erilaisten taustakertomusten varassa. Tavoitteena on useimmiten pelimaailmassa liikkuminen, erilaisten tehtävien suorittaminen ja vastustajien eliminoiminen.

Nykyaikaisten FPS-pelien realistinen grafiikka ja animointi on ajoittain johtanut siihen, että niitä on syytetty tarpeettomasta väkivaltaisuudesta, jopa eräistä väkivallanteoista, kuten koulujen ampumatapauksista Yhdysvalloissa.

Eräs varhaisia ja ikonisia pelihahmon näkökulmasta kuvattuja kolmiulotteisia räiskintäpelejä oli Atarin vuonna 1980 julkaisema Battlezone, jossa pelaaja asettui panssariajoneuvon ohjaimiin.[2] Corporation (1990) oli varhainen roolipeliä ja FPS-peliä yhdistävä peli.[3][4] Nykyisen FPS-lajityypin popularisoijana pidetään id Softwaren Wolfenstein 3D:tä.[2][1] Varhaisiin teknisesti kehittyneisiin ensimmäisen persoonan näkökulmasta kuvattuihin peleihin kuului Ultima Underworld: The Stygian Abyss (1992), joka ei kuitenkaan ollut ammunta-, vaan roolipeli. Eri pelitalojen ja kehitystiimien luomat ja lisensoimat FPS-pelimoottorit johtivat 1990- ja 2000-luvuilla FPS-pelien lajityypin syntyyn. Nykyään FPS-pelejä valmistetaan sekä tietokoneille, pelikonsoleille ja älypuhelimille.

Tunnettuja ensimmäisen persoonan ammuntapelejä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b Michael Hitchens: A Survey of First-person Shooters and their Avatars Game Studies. Viitattu 21.2.2019.
  2. a b Know Your Genres: First-Person Shooters 30.7.2015. Xbox Wire. Viitattu 21.2.2019.
  3. Corporation MobyGames. Arkistoitu 21.2.2019. Viitattu 21.2.2019.
  4. Corporation Sega Retro. Viitattu 21.2.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]