Keskustelu:Ensimmäisen persoonan ammuntapeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Silmistä katsottu peli" ? En ole ikinä moista termiä kuullut. Pelilehdissä sanotaan yleensä "3D-räiskintä". Onko FPS:llä muuta suomenkielistä nimeä ? --Mikko Paananen 14:23 marras 1, 2004 (UTC)

3D-räiskintähän sisältää kaikki kolmiulotteiset räiskintäpelit; nekin, joissa näkökulma on esimerkiksi hahmon takana ja seuraa sitä. Olemuksellinen ero on iso
Kyllä minäkin puhuin lapsena (peli-iässä) silmistä katsotuista tai silmistä kuvatuista peleistä. Ehkä "silmistä kuvattu" oli käytetympi muoto. 193.65.112.51 14:36 marras 1, 2004 (UTC)
Silmistä kuvattujen ystävät (ja muualta kuvattuja halveksivat) eivät missään nimessä tykkää siitä, että kaiken maailman 3-ulotteiset pelit lasketaan samaan sarjaan. 193.65.112.51 14:40 marras 1, 2004 (UTC)

Tjaah. Artikkeli vaikuttaa varsin sekavalta - onko puhe FPS-räiskinnöistä, simulaatioista vai yleensäkin peleistä, joissa näkökulman saa jollain ilveellä pelihahmon silmien väliin (esim. Tekken 2 kuuluisi silloin tähän sarjaan)? FPS-pelit sinällään kaipaavat artikkelia, mutta onko nykyisen kaltaiselle artikkelille tarvetta?

Lisäksi tuo "Lähinnä vain silmistä katsottuja pelejä ja simulaattoripelejä pelaavat eläytyvät peleihin jopa ruumiillaan" ei pidä paikkaansa - eläytymistä tapahtuu myös 2d-mätkinnöissä, tasohyppelyissä ym. Suosittelisin artikkelin kirjoittamista uusiksi sekä uudelleennimeämistä. --Card 18:28 marras 1, 2004 (UTC)

FPS-peli kuulostaisi paremmalta, ja taitaa olla käytössä esim. alan lehdissä. Google ei löydä "silmistä katsottu peli"-hakusanalla yhtään osumaa, mutta "FPS-peli" tuottaa 533. --Farside 18:56 marras 1, 2004 (UTC)

Silmistä kuvattu kyllä löytyy googlella ja sitä on käytetty alan lehdissäkin. Löytyy myös "FPS-peli eli silmistä kuvattu". Ehdotan nimen vaihtamista silmistä kuvatuksi. "Silmistä katsottu" taitaa olla paikallinen versio, joten se voidaan hylätä. 193.65.112.51 19:49 marras 1, 2004 (UTC)

"Silmistä kuvattu" löytää 23 sivua, ja niistä suurin osa käyttää termiä kuvailevana, ei pelityypin nimenä. Suoranaisesti "FPS-peli eli silmistä kuvattu" ei löydy, vaan "xxx on fps (First Person Shooter), eli pelihahmon silmistä kuvattu räiskintäpeli (...)", eli se kuvailee mitä FPS tarkoittaa. Samalla tavalla voisi sanoa vaikka "3D-peli on kolmiulotteisuutta hyödyntävä peli.." mutta ei sen perusteella "3D-peli"n nimeä vaihdeta "kolmiulotteisuutta hyödyntävä"ksi. "Silmistä kuvattu" löytyi pelityypin nimenä käytettynä tasan yhdeltä sivulta näin: "GlobalStrike Team on hyvin perinteinen silmistä kuvattu räiskintäpeli." --Farside 20:05 marras 1, 2004 (UTC)

Tuo "silmä"-sanan käyttö tässä on aika ongelmallista. Eihän muunkaankielisissä saman termin käännöksissä mainita silmiä. Subjektiivinen näkökulma, ensimmäisen persoonan näkökulma, jotain sinne päin.. Subjektiivisen näkökulman pelit, ensimmäisen persoonan näkökulman pelit, tms.. Myös lause "on tutkittu" on aika huuhaata, en tohtinut sitä kuitenkaan äkkiseltään mennä poistamaan. Lähdeviitettä kehiin tai lause himputtiin IMHO. -olli

FPS <> silmistä kuvattu[muokkaa wikitekstiä]

First Person Shooter -termiä ei mielestäni voi suomentaa silmistä katsotuksi/kuvatuksi peliksi. Esimerkiksi auto- ja lentopelit eivät yleensä ole FPS-pelejä vaikka ne usein ovatkin ns. silmistä kuvattuja pelejä.

Miksei suommenos "Ensimmäisen persoonan näkökulmasta kuvattu" käy, on kielitieteellisesti oikein vaikka kuulostaakin vähän tönköltä... --- Fradlin

Ensimmäisen persoonan näkökulma lienee paras käännös. Elokuvien kohdalla puhutaan usein näkökulmaotoksesta (point of view), joka vastannee FPS-peleissä käytettävää näkökulmaa. --Cuprum 21. helmikuuta 2006 kello 19.54 (UTC)
Vaikka itse ehdotinkin, niin puollan edellistä puhujaa. -- Fradlin 21. helmikuuta 2004 kello 21.18 (UTC)
Kaikki kunnia Fradlinille, minä vain säestin. :-) --Cuprum 22. helmikuuta 2006 kello 18.15 (UTC)
Olen nöyrin palvelijanne, Cuprum -- Fradlin, 25. helmikuuta Herran vuonna 2000 ja 6, 00:10 (UTC)
FPS = Frame Per Second (JUHIS TIES) Kommentin jätti 94.22.46.146 (keskustelu – muokkaukset) 21. kesäkuuta 2009 kello 21.09