Aukusti Turunen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aukusti (August) Turunen (19. marraskuuta 1888 Kuopion maalaiskunta18. joulukuuta 1967 Kuopion maalaiskunta) oli suomalainen pienviljelijä ja Sosialistisen työväen ja pienviljelijöiden eduskuntaryhmän sekä Suomen kansan demokraattisen liiton kansanedustaja.

Turusen vanhemmat olivat torppari Reinhold Vilhelm Turunen ja Anna Maria Tanninen. Hän oli torpparina ja myöhemmin pienviljelijänä Kuopion maalaiskunnassa. Turunen oli vankilassa poliittisista syistä 1918 ja 1930–1933.

Turunen oli Sosialistisen työväen ja pienviljelijöiden eduskuntaryhmän kansanedustajana 1927–1930 ja Suomen kansan demokraattisen liiton kansanedustajana heinäkuussa 1948 edustaen Kuopion läänin läntistä vaalipiiriä. Hän tuli eduskuntaan kesäkuussa 1948 kuolleen Yrjö Räisäsen tilalle ja oli tällöin edustajana yhdeksän päivän ajan. Turunen oli myös presidentin valitsijamiehenä vuoden 1925 presidentinvaaleissa ja hän kuului Kuopion maalaiskunnan kunnanvaltuustoon ja Kuopion kunnalislautakuntaan ja kunnanhallitukseen. Hän oli lisäksi Pienviljelijäin liiton liittoneuvoston jäsenenä.

Turunen oli naimisissa vuodesta 1917 Matilda Krögerin kanssa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aukusti Turunen Suomen kansanedustajat. Eduskunta.