Mauritz Rosenberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mauritz Fredrik ”Mauri” Rosenberg (27. marraskuuta 1879 Turku1. marraskuuta 1941 Moskova) oli suomalainen poliitikko ja toimittaja. Hän oli Sosialistisen työväen ja pienviljelijöiden vaaliliiton kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja (1924–1930) sekä ”Terijoen hallituksen” kakkosmies ja valtiovarainministeri (1939–1941).

Mauritz Rosenberg valittiin eduskuntaan vaaleissa 1924, 1927 ja 1929 Oulun läänin eteläisestä vaalipiiristä. Rosenbergin edustajantoimi todettiin lakanneeksi 1. heinäkuuta 1930 yhdessä muun sosialistisen eduskuntaryhmän kanssa. Kansanedustaja sai viettää seuraavat kolme vuotta vankilassa. Rosenberg kuului kiellettyyn Suomen kommunistiseen puolueeseen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana hän oli yksi SKP:n keskushenkilöistä Suomessa. Vapauduttuaan Rosenberg siirtyi vuonna 1934 Ruotsin kautta Neuvostoliittoon, jossa hän työskenteli Kommunistisen internationaalin kielenkääntäjänä Moskovassa.

Rosenberg toimi veturinlämmittäjänä ja veturinkuljettajana Valtionrautateillä 18 vuotta, mutta joutui poliittisista syistä eroamaan. Sen jälkeen hän työskenteli toimittajana sisällissodan jälkeen Suomessa useissa työväenlehdissä[1]. Hän vaikutti muun muassa lehdissä Työläinen, Vapaa Sana ja Pohjan Voima.

Mauritz Rosenberg oli naimisissa Ida Granlundin kanssa. Heidän poikansa Gösta Rosenberg toimi sotien jälkeen kaksikymmentä vuotta Suomen kansan demokraattisen liiton kansanedustajana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koonnut, kirjoittanut ja taittanut: Risto Holopainen: Etupäässä veturimiehet, Veturimiesten liitto 110 vuotta., s. 17. Veturimiesten liitto r.y., 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]