Mauritz Rosenberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mauritz Fredrik ”Mauri” Rosenberg (27. marraskuuta 1879 Turku1. marraskuuta 1941 Moskova) oli suomalainen poliitikko ja toimittaja. Hän oli Sosialistisen työväen ja pienviljelijöiden vaaliliiton kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja (1924–1930) sekä ”Terijoen hallituksen” kakkosmies ja valtiovarainministeri (1939–1941).

Mauritz Rosenberg valittiin eduskuntaan vaaleissa 1924, 1927 ja 1929 Oulun läänin eteläisestä vaalipiiristä. Rosenbergin edustajantoimi todettiin lakanneeksi 1. heinäkuuta 1930 yhdessä muun sosialistisen eduskuntaryhmän kanssa. Kansanedustaja sai viettää seuraavat kolme vuotta vankilassa. Rosenberg kuului kiellettyyn Suomen kommunistiseen puolueeseen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana hän oli yksi SKP:n keskushenkilöistä Suomessa. Vapauduttuaan Rosenberg siirtyi vuonna 1934 Ruotsin kautta Neuvostoliittoon, jossa hän työskenteli Kommunistisen internationaalin kielenkääntäjänä Moskovassa.

Rosenberg työskenteli sisällissodan jälkeen Suomessa useiden työväenlehtien toimittajana. Hän vaikutti muun muassa lehdissä Työläinen, Vapaa Sana ja Pohjan Voima.

Mauritz Rosenberg oli naimisissa Ida Granlundin kanssa. Heidän poikansa Gösta Rosenberg toimi sotien jälkeen kaksikymmentä vuotta Suomen kansan demokraattisen liiton kansanedustajana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]